Svensk läkare har fått träffa Gui Minhai

13 augusti, 2018

Utrikesdepartementet uppgav precis att svensk medicinsk personal i dag för första gången kunnat träffa Gui Minhai, som suttit inlåst i Kina i över 1 000 dagar utan rättegång.

Expressen och Dagens Nyheter återger uppgifterna, som ännu inte går att finna på regeringens hemsida. Enligt utrikesminister Margot Wallström är besöket välkommet. Men hon vill inte gå in på några som helst detaljer, då ”det fortsatta arbetet omfattas av sekretess”.

Det framkommer inte huruvida läkaren kunnat undersöka Gui Minhai, som enligt tidigare uppgifter visat symptom på den livshotande nervsjukdomen ALS, vilken i genomsnitt ger en drabbad patient mellan två och fyra år att leva.

Det är oklart varför besöket tillåts äga rum just nu. Det är dock värt att notera hur uppmärksamheten kring Gui Minhais fall tilltagit under sommaren. Särskilt i form av det upprop med krav på hans frihet som publicerades i juni publicerades i 37 svenska tidningar samtidigt.

Senaste Sverige skickade en läkare till Kina för besöka Gui Minhai var i början av mars, och då gick det inte lika smidigt.

Trots förhandsgarantier om att läkaren skulle få träffa Gui så blev han avvisad när han väl anlände till Kina. Händelsen föranledde en protest från Utrikesdepartementet.

InBeijing kommer givetvis följa upp så fort mer information är tillgängligt om förutsättningarna och resultaten kring dagens läkarbesök.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop