Gui Minhai: Hälsotillstånd och nya uppgifter

Sedan det under gårdagen blev klart att Gui Minhai på nytt kidnappats av kinesiska säkerhetsagenter – denna gång i sällskap av två svenska diplomater – har det skrivits mycket om det politiskt skamlösa med denna händelse. Något som dock fallit bort i rapporteringen är det akuta i Gui Minhais hälsotillstånd.

Anledningen till att Gui reste tillsammans med de två svenska diplomaterna till Peking var att han under sin fångenskap i östra Kina har utvecklat en nervsjukdom vid namn amyotrofisk lateralskleros (ALS). Detta fick han reda på sedan han i oktober 2017 – efter att ha varit inlåst i över två år – besökte en doktor i sin hemstad Ningbo.

ALS är en mycket allvarlig sjukdom, som gradvis förlamar patienten genom att sprida sig till hjärnan och ryggraden. Enligt Wikipedia överlever den insjuknade i genomsnitt mellan två och fyra år. Endast 10 procent av patienterna överlever längre än tio år.

Givet detta ville Gui självklart få bästa möjliga vård, och hade därför ordnat med medicinsk hjälp via svenska ambassaden i Peking, dit han alltså var på väg med tåg eskorterad av två diplomater när kidnappningen ägde rum.

Detta och mycket mer berättar hans dotter Angela Gui i en mycket viktig intervju i Sveriges Radios engelska kanal, vilken kan lyssnas på här nedan:

Enligt Angela och vänner till familjen, så hade Gui inte några symptom på ALS innan han kidnappades i oktober 2015.

Det finns en diger historia av politiska fångar som drar på sig allvarliga sjukdomar under fängelsevistelser i Kina. Det mest kända exemplet torde vara nobelpristagaren Liu Xiaobo, som under fjolåret avled i en långt framskriden cancer som utvecklats sedan han dömts till fängelse 2009.

Risken är nu alltså överhängande att en svensk medborgare kan gå samma öde till mötes.

Det är fortfarande mycket som är oklart gällande helgens kidnappningen av Gui Minhai, särskilt eftersom svenska myndigheter valt att vara tyst om vad som skett. Ett stort frågetecken är givetvis huruvida klartecken getts på förhand från kinesiskt håll för Guis resa och hälsoundersökning i Peking.

Om klartecken getts, varför kidnappades han plötsligt på nytt? Om man inte hade fått klartecken, varför togs risken att smuggla en dygnet-runt-övervakad man till ambassaden i Peking?

Klart är i alla fall att kinesiska myndigheter ger de svenska diplomaterna skulden för vad som skett. Enligt Sveriges Radios korrespondent Hanna Sahlberg, menade Kinas utrikesministerium i dag att diplomaterna brutit mot lagen:

Oavsett vilket så är det av högsta vikt att Gui Minhai friges så fort som möjligt, om han inte ska gå samma öde till mötes som Liu Xiaobo.

Uppståndelsen kring kidnappningen har varit stor i såväl svenska som utländska medier, vilket är en bra början för att bygga upp en press som gör att kostar mer än det smakar för Kina att fortsätta frihetsberöva Gui.

Svenska myndigheter har dock ännu inte lyckats fördöma vad som skett. Efter att ha konfronterats under gårdagen sade utrikesminister Margot Wallström att hon kallat upp den kinesiska ambassadören till UD:s kontor, men att hon inte vill kommentera fallet närmare eftersom hon blivit ”utlovad besked om Gui Minhais öde”.

Läs mer om den allvarliga nervsjukdomen amyotrofisk lateralskleros, som Gui Minhai sannolikt har insjuknat i under sin fångenskap i Kina. En patient med denna sjukdom överlever i genomsnitt två till fyra år.

Det är oklart när Wallström, som under gårdagen befann sig i Bryssel, kommer träffa den kinesiska ambassadören, eller när och av vem hon kommer ske detta besked.

Det går inte att utesluta att detta löfte är värt lika lite som löftet att Gui släppts fri med full möjlighet att resa fritt, vilket kinesiska myndigheter alltså sade till den svenska ambassaden i oktober.

Som Ulrika Kärnborg, vice ordförande för Sveriges Författarförbund, påpekar i en artikel för Expressen Kultur med rubriken ”En spottloska i ansiktet på den svenska regeringen”, så måste Utrikesdepartementet kräva att Gui Minhai omedelbart friges.

Hur är det egentligen möjligt att så redan inte har skett?