Protest från UD då Kina vägrar låta Gui Minhai träffa svensk läkare

8 mars, 2018

Sveriges Radio rapporterar i dag att Kinas myndigheter vägrat låta Gui Minhai träffa en tillrest svensk läkare. Detta trots tidigare kinesiska löften om att läkaren skulle få tillträde.

I slutet av januari skrev jag här på InBeijing hur Gui Minhai efter två år i kinesiskt fängelse utvecklat symptom av den allvarliga nervsjukdomen ALS, som innebär att den insjuknade i genomsnitt har mellan två och fyra år kvar att leva.

Efter att detta blev känt försökte två svenska diplomater ta Gui till Peking med tåg för att han skulle kunna få bästa möjliga medicinska hjälp. Under resan klev plötsligt tio civilklädda poliser på tåget och rövade bort Gui mitt framför ögonen på de svenska tjänstemännen.

Nu har svenska myndigheter alltså försökt ge Gui medicinsk hjälp genom att istället skicka en läkare till Ningbo i östra Kina, där Gui nu befinner sig i någon form av fångenskap eller husarrest. Men när den svenska läkaren kom till Ningbo fick han helt enkelt inte träffa Gui.

En källa inom Utrikesdepartementet berättar vidare för nyhetsbyrån TT att ”en hög kinesisk ambassadtjänsteman” har kallats upp på UD:s kontor i Stockholm för att motta en protest.

Vidare har utrikesminister Margot Wallström även under dagen kallat händelsen för ”oacceptabel” i ett pressmeddelande, rapporterar Sveriges Radio:

Jag har i dag tvingats konstatera att Kina återigen har nekat en svensk tillresande läkare att träffa vår frihetsberövade medborgare Gui Minhai. Det kinesiska agerandet är oacceptabelt och bryter tidigare löften om att vår medborgare skall ges möjlighet att få träffa en svensk läkare.

Vårt arbete med fallet fortsätter med oförminskad styrka. Vi fortsätter att kräva att Gui Minhai ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal och att han frisläpps, så att han kan återförenas med sin dotter och familj.

Att Kina förvägrar läkaren tillträde visar hur känsligt fallet är. Regimen vill inte att Gui ska kunna berätta för läkaren hur han blivit behandlad, eller att läkaren ska finna något kritiskt med hans hälsotillstånd.

Sist Margot Wallström kritiserade Kinas behandling av Gui Minhai i ett pressmeddelande ledde det till ett diplomatisk ordkrig. Såväl Kinas utrikesministerium som statlig media beordrade med skarpa ordalag Sverige att hålla sig utanför fallet.

Sverige fick då uppbackning av Tysklands ambassadör Michael Clauss, som lovade att hela Europa stödjer Sverige i att driva en hårdare linje för att Gui ska gå fri. Kanske är det nu dags att samla stöd inom EU för att med kraft fördöma Kinas handlingar?

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.