Hur går det egentligen för Kina i Afrika?

Sedan sekelskiftet har Kinas handel med Afrika mer än tjugofaldigats. Samtidigt har Kina lagt ner enorma pengar på infrastruktur, bostäder och offentlig sektor i flera afrikanska länder.

Enligt många har Kina på detta vis skapat jobb och ekonomisk tillväxt i Afrika, något som västländerna inte lyckats med genom varken kolonialism eller bistånd. Kritikerna menar dock att Kina blott är ute efter kontinentens råvaror, och inte drar sig för att stödja hänsynslösa regimer för att på så vis kunna utvinns såväl olja som mineraler i fred.

Kinas expansion i Afrika har till stor del skett i skymundan – särskilt i svensk media som väl knappt har skrivit en enda seriös artikel i ämnet – vilket till stor del beror på brist på insikt i vad som egentligen sker.

Myndigheter i varken Kina eller Afrika är särskilt kända för transparens, och det kan vara svårt att ens uppskatta de belopp som satsas eller handlas med, än mindre givetvis vilken nytta pengarna egentligen gör.

Under föregående vecka har Kinas premiärminister Li Keqiang besökt fyra afrikanska länder (Etiopien, Nigeria, Angola och Kenya), för att se till att samarbetet sker så effektivt som möjligt. Som hjälp på traven annonserade Li ännu ett biståndspaket på cirka 80 miljarder dollar.

Med anledning av detta har ChinaFile gjort ett försök att sammanfatta Kinas insats i Afrika hittills, genom att fråga flera analytiker vad de anser i frågan. Nedan ser ni delar av svaren:

Tendai Musakwa (journalist från Zimbabwe, baserad i Kina sedan 2004):

While there are many conflicting interests involved in Beijing’s engagement with African countries, the Chinese leadership has successfully leveraged its centralized long-term planning capabilities to ensure that it expands China’s economic, political and cultural ties with African countries so as to fuel domestic economic growth. As a result of these efforts, the volume of trade between China and Africa increased from $10 billion in 2000 to $210 billion in 2013, and China now imports between one-fifth and one-third of its oil from Africa.

Kathleen McLaughlin (amerikansk journalist med fokus på ekonomi, politik och arbetsrätt):

I agree with Tendai that China is meeting many of its own goals in Africa, especially when it comes to business deals and getting contracts for natural resources. But China is failing hard in a critical arena, one too easily bypassed when we talk geopolitics: its campaign to win the hearts and imaginations of ordinary people.

China’s charm offensive in Africa, which has cost untold millions, simply isn’t working. China has invested tens of millions of dollars in hospitals, medical teams and other forms of outreach intended to bolster its soft power in Africa. Yet China is often viewed with a range of doubt from skepticism to downright suspicion.

Cobus van Staden (undervisar vid universitet i Sydafrika, medgrundare till China Africa Project):

While people-to-people exchange is becoming a regular theme of Chinese government discourse on Africa, even these encounters are frequently mediated by government structures, including the state-owned press This means that anyone interested in China’s image in Africa also has to take into account the way that African governments make use of their relationship with China. This is particularly true in the case of Angola. The Angolan government has proven itself very adept at using its relationship to China to grow its economy, and to draw in financing from more traditional donors. This has in turn strengthened the position of Angola’s ruling family. This dynamic is also visible in the Democratic Republic of Congo.

Kanske är InBeijing en av de största svenska nyhetskällorna angående Kinas aktivitet i Afrika? För mer information om i ämnet, kan ni i alla fall läsa följande inlägg här på InBeijing:

Ny rapport: Afrikanska krig förs med vapen från Kina (27 aug 2012)
Cameron och Clinton varnar Afrika för Kina (23 jul 2011)
Kina i Afrika – del 2 (3 nov 2010)
”I Afrika lyckas Kina med vad väst inte klarar” (28 okt 2010)
Zambiska gruvarbetare skjuts ihjäl av kinesiska förmän (18 okt 2010)
Kinesiska vapen i Afrika (22 okt 2010)
Zambiska gruvarbetare skjuts ihjäl av kinesiska förmän (18 okt 2010)
Kina i Afrika (10 sep 2010)