Zambiska gruvarbetare skjuts ihjäl av kinesiska förmän

Afrik News rapporterade i söndags, hur kinesiska förmän i fredags öppnade eld mot zambiska gruvarbetare, sedan dessa protesterat mot arbetsvillkor och löner vid en kinesiskägd gruva i Zambia.

Minst elva gruvarbetare togs till sjukhus med skottskador, och två kineser omhändertogs av polisen. Två av gruvarbetarna ska senare ha avlidit.

Omständigheterna kring skottlossningen är oklara, och uppgifterna om vad som egentligen hände varierar fortfarande, tre dagar efter incidenten.

AFP rapporterar att tolv gruvarbetare skadades då förmännen ”på måfå öppnade eld mot protesterande arbetare”. Man använder dock uttrycket ”mainly Chinese managers fired randomly”, vilket indikerar att lokala chefer också kan ha varit inblandade.

Enligt BBC skadades ”minst elva” arbetare, och de två kineser som nu är arresterade av zambisk polis kommer åtalas för mordförsök. De ska ha öppnat eld efter att ha känt sig hotade av protesterna. BBC uppger också att Kina investerat över 2,5 miljarder kronor i den zambiska gruvindustrin, och att de kinesiska investeringarna i landet kommer öka.

Reuters nämner att elva arbetare skottskadades, och påminner också om att fem zambiska gruvarbetare sköts av kinesiska överordnade vid en liknande incident 2005.

Även statliga kinesiska tidningen Global Times skriver om incidenten, och talar med en arbetare vid gruvan som menar att ”förmännen drar av från arbetarnas löner då de inte behöver gå ner i gruvan för att arbeta”. En annan arbetare sade att skottlossningen uppstod efter att de protesterande börjat kasta sten.

Global Times talar också med en tjänsteman vid Kinas ambassad i Zambia, som medgav att incidenten ägt rum, men också framhåller att samarbetet länderna emellan präglas av optimism, och att det är ”icke-objektiv av vissa medier att överdriva konflikten”.

Kinas enorma investeringar i Afrika har ofta debatterats bland politiker och i media under de senaste åren. Flera böcker och dokumentärer har utkommit i ämnet. Främst hörs två av åsikter vitt skilda läger i frågan:

1) De som anser att Kina är ute efter Afrikas naturresurser, och gärna kallar Kinas investeringar på kontinenten för ”kolonialisering”. Att Kina inte ställer några krav om demokrati eller arbetar för mänskliga rättigheter i Afrika, ses som bevis för att de endast är ute efter resurserna och inte efter att förbättra kontinentens levnadsstandard.

2) De som anser att Kinas investeringar i Afrika är pragmatiska, skapar arbete och tar kontinenten från det bidragsberoende som årtionde av bistånd lett till. Man pekar främst på investeringar i infrastruktur och industri, men även de många gratis doktorer och lärare som Kina skickat till Afrika.

Båda sidor har har ett överflöd av fakta att hänvisa till, och ingen har kunnat lägga fram lysande bevis på vare sig version 1 eller 2.