Kinesiska vapen i Afrika

22 oktober, 2010

Flera medieföretag, bland annat BBC och The Guardian, rapporterar hur Kina försöker stoppa en FN-rapport rörande vapenexport till Sudan, som skulle strida mot det existerande vapenembargot mot Sudan. Rapporten från FN innehåller anklagelser att kinesisk ammunition har använts av sudanesiska trupper, bland annat i strider mot FN-förbanden i Sudan.

BBC menar att rapporten skulle ha offentliggjorts efter att den presenterats för FN:s säkerhetsråd i onsdags.

Men då säkerhetsrådet sammanträde mötte rapporten skarp kritik från Kina, som menar att bevisen är otillräckliga och att ammunitionen antingen kan ha smugglats in till Sudan från andra afrikanska länder, eller sålts till Sudan innan vapenembargot trädde i kraft.

Enligt rapporten ska ett dussintal olika sorter av kinesisk ammunition ha använts av sudanesiska regeringsstyrkor under de senaste två åren, i strider mot rebeller och FN-trupper i Darfur. Märkningen visar att en del av ammunitionen är tillverkad 2009.

FN:s säkerhetsråd införde ett vapenembargo mot Sudans regering redan 2005, uppger AP och The Guaridan.

Säkerhetsrådets fem länder – Kina, USA, Ryssland, Storbritannien och Frankrike -har alla vetorätt, och Kina stoppade därför publiceringen av rapporten, och kräver nu att dess författare återkommer med ”starkare bevis” under nästa vecka.

Kinesiska diplomater ifrågasätter metodologin, och menar att det inte ges några konkreta bevis för anklagelserna om kinesisk vapenförsäljning i strid mot embargot: ”Anklagelserna är grundlösa, och det är högst olämpligt att föra fram yrkanden likt dessa utan tillräckliga bevis”, säger Kinas utrikesministeriums talesman Ma Zhaoxu, enligt The Guardian.

BBC:s korrespondent tillägger dock att Kina enligt embargot har rätt att sälja vapen Sudan så länge de inte används i Darfur.

Kina står närmare Sudans regering än något land i väst, då man är en stor uppköpare av sudanesisk olja. Kina har med hjälp av investeringar utvecklat Sudans oljeindustri, och samtidigt skaffat nära relationer till dess regering, uppger The Guardian.

I januari väntar en folkomröstning där landets mer oljerika delar söker självständighet från den sudanesiska centralregeringen, som då skulle förlora sin största inkomstkälla. Enligt FN har konflikten i landet sedan 2003 krävt 300 000 dödsoffer och tvångsförflyttning av 2,7 miljoner människor.

Samtidigt som FN-rapporten anklagar Kina för att dess ammunition används i Sudan, presenterar USA historiens största vapenaffär, då man planerar att sälja avancerad vapenteknik för 400 miljarder kronor till den absoluta monarkin Saudiarabien.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.