InBeijings populäraste artiklar 2013

Såhär års är det ju populärt med topplistor, och jag ska inte vara sämre än någon annan. Här nedan följer en lista över de 10 populäraste artiklar som skrevs på InBeijing under 2013, räknat i antal sidvisningar:

1) Förklaring: Varför är Pekings luft så otroligt skitig? – Då Peking under årets början drabbades av vad som kom att kallas ”airpocalypse”, sköt nivåerna av skadliga partiklar upp i höjden, och AQI nådde ”rekordnivån” 993. Denna artikel sammanfattar varför Peking så ofta upplever så svåra luftföroreningar. Koleldningen som ökar i omfattning under vintern är en stor anledning, liksom de fem miljoner bilar som trängs på stadens gator. Stora mängder föroreningar kommer även från grannprovinsen Hebei, som står för en fjärdedel av Kinas ståltillverkning. Att Peking är omgärdat av berg gör knappast heller saken bättre under vindstilla dagar.

2) Nordkoreas diktator Kim Jong-un avrättar sin tidigare flickvän med maskingevär – En chockhistoria från Nordkorea letar sig in på andra plats, nämligen då Kim Jong-un i augusti uppgavs ha gett order om att avrätta sin ex-flickvän och elva av hennes kollegor med maskingevär. Som vanligt är det svårt att få fram detaljer om händelser i Nordkorea, men enligt uppgift ska de avrättade beskyllts för att ha spelat in och spritt pornografi. De avrättades familjer tvingades se på proceduren, som kan ha ägt rum på uppmaning av Kim Jong-uns svartsjuka fru.

3) Ett stabilt VPN som låter dig använda Facebook och Twitter i Kina – Under årets gång upplevde många personer ökade problem med internet i Kina, såväl vad gäller hastighet som censur. Jag fick mail med frågor från många läsare som undrade vad man kan göra åt detta, samt om vilket Virtual Private Network (VPN) jag rekommenderade att använda i Kina. Därför skrev jag denna artikel som förklarar hur VPN fungerar, samt tips på VPN utifrån mina egna erfarenheter och länkar till listor med jämförelser.

4) Video: Så här trångt kan det vara på Pekings tunnelbana! – Pekings tunnelbana har numera världens längsta spårlängd, men eftersom 7,5 miljoner resenärer åker här varje dag så är trängsel ändå snarare regel än undantag. Många svenskar har nog svårt att föreställa sig hur det ser ut då det är trängsel på riktigt i en tunnelbana, så därför laddade jag upp denna smått otroliga video från morgonrusningen vid stationen Xi’erqi.

5) DN har FEL FEL FEL om Kinas spökstäder – Artikel från InBeijings skribent Ruben Evensen, som vänder sig mot den sensationsjournalistik som ofta används för att beskriva Kinas spökstäder. Dessa rader av tomma bostäder som byggts för att tillgodose ett framtida behov, eller i syfte att öka lokal tillväxt, kopplas ofta av media samman med en förestående ekonomisk krasch i Kina. Ruben menar dock att dessa spökstäder snarare är isolerade företeelser som betyder väldigt lite för den kinesiska ekonomins helhet. Och hittills har han haft helt rätt.

6) I natt firas det kinesiska nyåret – I början av året beskrev Linus Magnusson mytologin bakom den kinesiska nyårskalendern, som bygger på en kapplöpning mellan de tolv djur som förekommer i den kinesiska almanackan. Linus berättar även lite om vad denna högtid betyder för kinesiska familjer, samt hur den firas.

7) Dödsstraff på frammarsch i Japan – Medan dödsstraff är något som ofta kritiseras världen över, och minskar i antal även i Kina, så har avrättningarna tvärtom blivit fler i Japan sedan nya premiärministern Shinzo Abe fick makten där. Det tog bara två månader efter maktskiftet innan Abe och hans justitieminister Sanakazu Tanakagi beordrade genomförandet av två hängningar. De båda stödjer sig på undersökningar som visar att 86 procent av japanerna är för dödsstraff, och Tanikagi sade att han ”inte kommer tveka” att underteckna order om fler avrättningar i framtiden.

8) Krönika: Nordkoreas kärnvapenprov är Kinas verk – Världen förfasades vid årets början då det oberäkneliga Nordkorea plötsligt genomförde ett kärnvapenprov. I denna krönika argumenterar jag för att denna provsprängning aldrig kunde ha ägt rum utan Kina, som sedan länge ses som Nordkoreas enda allierade, och förser regimen med ekonomisk hjälp. Må vara att Nordkoreas handlingar ofta är en nagel i ögat på de kinesiska ledarna, samt att Kina absolut inte vill att Nordkorea ska ha kärnvapen. Men icke desto mindre så skulle koreanerna aldrig kunnat ha kommit så långt i utvecklingen av bomben utan kinesisk hjälp.

9) Långa fängelsestraff för gruppvåldtäkt i Kina, men inte i Sverige – Under hösten skedde två inte alls olika fall av gruppvåldtäkter i Kina och Sverige. Trots att Sverige ofta håller hög svansföring vad gäller sitt rättssystem, och att Kina i Sverige ofta ses som laglöst och korrupt, så fick de kinesiska gärningsmännen långa fängelsestraff, medan de svenska förövarna nästan gick helt fria. Denna artikel är en jämförelse med ambitionen att ta ner Sverige på jorden vad gäller den förebild för feminism och rättsstat, som många svenskar verkar uppfatta det egna landet som.

10) Kinas miljöproblem ger missbildade spädbarn – De redan nämnda luftföroreningarna har under året väckt stor debatt i Kina. På grund av otillräcklig data råder det visst tvivel kring hur farliga dessa egentligen är för människor. Men under året har ett par rapporter dykt upp, som nästan alla är skrämmande negativa. Bland annat visar denna amerikansk-kinesiska studie att utbredningen av defekter hos nyfödda barn är betydligt större i områden där luften farit illa på grund av koleldning. I delar av provinsen Shanxi är defekter i neuralröret arton gånger vanligare än i USA.

BUBBLARE) Norra Kinas kolkraftverk förkortar invånarnas livslängd med drygt 5 år – Med anledning av intresset kring Kinas luftföroreningar, samt rapporten på plats nummer 10, tar jag även med den artikel som under året hamnade på plats nummer 12. Den handlar om ytterligare en studie kring Kinas luftföroreningar, som visar att norra Kinas invånare i genomsnitt lever 5,5 år kortare än sina landsmän i söder. Anledningen till detta är den utbredda eldningen av kol i norra Kina, som under perioden 1981-2001 ledde till stora mängder dödsfall i respiratoriska sjukdomar samt hjärt och lungsjukdomar.

Vill tacka alla läsare som under årets gång ägnat intresse åt InBeijing, och delat sidans artiklar via Facebook, Twitter eller djungeltrumma. Kommentera gärna nedan vilken sorts artiklar ni skulle vilja se mer av under 2014!