Böcker

Det finns gott om viktiga och intressanta böcker att läsa om Kina. Här nedan tänkte jag dock vara fräck nog att endast framhålla de fem stycken som jag själv skrivit. Dessutom är en sjätte på väg, med planerad publicering våren 2020.

”FÄNGSLAD, FÖRNEDRAD OCH SVARTMÅLAD”

Min femte bok, ”Fängslad, förnedrad och svartmålad – Kinas behandling av den svenska förläggaren Gui Minhai”, är också min kortaste. Boken är en drygt 50 sidor lång uppdatering av den fängslade förläggaren Gui Minhai, och lanserades under bokmässan i Göteborg hösten 2018.

Boken gavs ut i samarbete med Nordstedts, Expressen, Svenska Förläggareföreningen, International Publishers Association och bokmässan i Göteborg. Den fick också stor uppmärksamhet under den vecka som bokmässan pågick i Göteborg, bland annat genom ett inslag i SVT Kulturnyheterna.

Boken går att läsa gratis via Expressens hemsida på såväl svenska som engelska.

”DE KIDNAPPADE KINASVENSKARNA”

I februari 2018 släpptes min fjärde bok ”De kidnappade Kinasvenskarna”, som kan beställas via bland annat Bokus (198 kronor) och Adlibris (199 kronor).

Boken förklarar ingående fallen Gui Minhai och Peter Dahlin, som båda kidnappades av Kinas säkerhetsministerium i oktober 2015 respektive januari 2016.

Medan Dahlin utvisades efter tre veckor i ett underjordiskt fängelse, så hålls Gui fortfarande frihetsberövad i Kina utan rättegång. I arbetet med boken har jag besökt Dahlin i hans nya hem i Thailand under tre dagar, och intervjuat såväl Gui Minhais dotter Angela som flera av hans bekanta.

”De kidnappade Kinasvenskarna” har fått positiv uppmärksamhet i en handfull av Sveriges största tidningar.

Boken är den mest ingående skildringen som finns av de båda fallen på svenska. Flera nya uppgifter kommer här fram i ljuset, särskilt om hur svenska myndigheter har hanterat situationen gentemot den ekonomiska stormakten Kina. I bokens avslutande del diskuteras dessutom hur den kinesiska regimen använder sin ekonomiska makt för att utöva politiskt inflytande utomlands.

De kidnappade Kinasvenskarna” fick inom bara några veckor långa och i princip odelat positiva recensioner på flera av Sveriges största kultursidor:

Fram till denna – helt korrekta – slutsats har Olsson effektivt och kunskapsrikt berättat den groteska historien om hur två svenska medborgare, Peter Dahlin och Gui Minhai, bokstavligen rövas bort av den kinesiska diktaturen, hålls i fångenskap och tvingas framträda i parodiska ”erkännanden” i kinesisk tv.

(…)

”De kidnappade Kinasvenskarna” är en lättläst och gedigen genomgång av de senaste årens utveckling i Kina – upplysande just för att den är så brutalt nedslående. (Dagens Nyheter, Björn Wiman, 6 februari 2018)

Från de kidnappade, från dessa två mardrömslika fallstudier, lyckas Jojje Olsson vidga perspektivet till de stora frågor som den hungriga nya stormakten står inför, nationellt och globalt.

(…)

Jojje Olssons nya bok är en koncis uppdatering. Den är väldisponerad, välskriven och har god närvaro. (Sydsvenskan, Göran Leijonhufvud, 8 februari 2018)

Journalisten Jojje Olsson ger en grundlig och modig (efter förra boken ”Det nya Kina – den repressiva stormakten” har han tvingats överge sin tioåriga kinesiska tillvaro) genomgång av Kinas kamp mot kritik och fria röster.

(…)

Det är en oklanderligt underbyggd och energisk bok, utan konstfärdigheter och resonerande vilopunkter, obarmhärtig som en madrasserad cell i ett underjordiskt fängelse: man vill ut till varje pris. (Expressen, Sven Olov Karlsson, 10 februari 2018)

Olssons vandring i labyrinten av skenrättegångar, framtvingade bekännelser som visas i tv på bästa sändningstid, kidnappningar och dödsdomar, tar sitt avstamp hos Dahlin i hans thailändska exil. Som kidnappningen av Minhai visar, går ingen ”statsfiende” säker, så den kedjerökande Dahlin sover med en kniv under kudden.

Men trots alla de fasansfulla detaljer Olsson levererar med saklig, osmyckad skärpa, så är det mest skrämmande hur omvärlden mumlar samtycke för att inte stöta sig med de nya megaaktörerna. (Aftonbladet, Ragnar Strömberg, 28 april)

Som av en händelse utkommer i dagarna journalisten Jojje Olssons bok De kidnappade Kinasvenskarna på Historiska media. Det är en oumbärlig redogörelse för den som vill försöka förstå det obegripliga som sker mitt för våra ögon. Hans bok är tätt och snabbt skriven, men vad jag kan begripa både välresearchad och relevant.

(…)

Bokens första del är en skrämmande exposé över vad som hänt de båda männen. Vi får en bild av hur den kinesiska säkerhetstjänsten inte skyr några medel för att ringa in, trakassera och krossa en aldrig så liten människa, som kan upplevas som ett kritiskt irritationsmoment. (Göteborgs-Posten, Ulrika Knutson, 18 februari 2018)

Boken har också nämnts på ledarsidor och intervjuer i bland annat Journalisten, Omvärlden och Nerikes Allehanda.

Författandet av ”De kidnappade Kinasvenskarna” har underlättats av två stycken arbetsstipendium från Sveriges författarfond och Natur & Kultur.

Boken ges ut av Historiska Media, och är förlagets första utgivning i en serie reportageböcker som kallas ”Brännpunkt”. Beställ alltså via exempelvis Bokus eller Adlibris!

”DET NYA KINA – DEN REPRESSIVA STORMAKTEN”

I September 2016 gav Historiska Media ut min tredje bok med titeln ”Det nya Kina – den repressiva stormakten”. Den handlar om Kinas moderna politiska och samhälleliga utveckling med fokus på den tilltagande repressionen under president Xi Jinping.

I tio kapitel behandlas tio olika problem som Kina står inför, med historisk bakgrund och aktuellt tillstånd. Kapitlen rör ämnen som korruption, miljö, utrikespolitik och förtryck av etniska minoriteter.

”Det nya Kina” är nu kurslitteratur för gymnasieelever vid Stagneliusskolan i Kalmar. Boken kan köpas via Bokus (217 kronor) och Adlibris (219 kronor).

Bokens innehåll visade sig dock var något magstarkt för vissa. Ingemar Ottosson, docent i historia vid Lunds universitet och även hedersprofessor vid ett statligt universitet i Kina, skrev en negativ recension i magasinet Axess som sannolikt fick den kinesiska regimen att slå kullerbyttor av glädje.

I övrigt var responsen dock mestadels positiv:

Jojje Olsson har skrivit en heltäckande och intressant bok om dagens Kina och de många, allvarliga problem landet står inför. Att han är journalist lyser igenom; han har följt Kina nära under de senaste knappt tio åren och förstärker texten med berättelser från en rad människor han mött eller vilkas historier han följt. (Tidskriften Respons, nr 1/2017)

Det är en jobbig men nödvändig bok som journalisten Jojje Olsson skrivit om Kina. Jobbig därför att han sammanfattar en alltmer deprimerande utveckling. Boken blottlägger en sällan skådad maktkoncentration, allt allvarligare kränkningar av mänskliga rättigheter och en ny öppet aggressiv hållning som stormakt. (Sydsvenskan)

När man läser Jojje Olssons bok om det nya Kina är det nog lätt att bli skeptisk och tänka att så illa kan det knappast vara, speciellt om man är en gammal kinavän. Likväl förefaller det mig faktiskt förhålla sig på det sätt som beskrivs (om inte värre, med tanke på vad som framkommit efter det att boken redan var färdigskriven.) (Kinarapport, julnummer 2016)

Landet genomgår stora förändringar men står inför betydande utmaningar. Det är om dem som journalisten Jojje Olsson fokuserar i sin bok där han på ett tydligt sätt åskådliggör problemen.

(…)

Han ger flera exempel på hur landet kränker människovärdet och underkuvar sin befolkning, ofta utan stora fördömande från omvärlden som är rädda för att stöta sig med den ekonomiska stormakten. (Skaraborgs Allehanda)

”Det nya Kina” ger en bred bild av vad som pågår i landet och Jojje Olsson förklarar pedagogiskt vilka problem regimen står inför och hur detta påverkar omvärlden. Men att bevaka Kina har sitt pris. Han nekas numera inresevisum i Kina.(Amnesty Press, nr 4/2016)

”MITT PEKING”

Min andra bok ”Mitt Peking” från 2015 är en mer traditionell guidebok över Kinas huvudstad, där Peking delas upp i åtta distrikt som tillägnas varsitt kapitel med tips om sevärdheter, restauranger, shopping och annat. Meningen är att presentera såväl vanliga turistmål som undangömda guldkorn.

Boken är rikt illustrerad med kartor och över 200 av mina egna foton. Den gavs ut av Karavan förlag, Sveriges största förlag för guideböcker, och kan köpas via bland annat Bokus (184 kronor) eller Adlibris (186 kronor).

Eftersom det handlar om en ren resebok så var recensionerna för ”Mitt Peking” främst begränsade till resemagasin och resebloggar:

Resetipsen utmärker sig genom ett trovärdigt inifrånperspektiv. Guidebokens lilla format, de otaliga färgfotografierna av yppersta kvalitet blandade med praktiska tips, såväl längs som bortom turiststråken, gör den till en fullspäckad och aktuell reseguide. (Bibliotekstjänst)

Mitt Peking är en reseguide i Karavans serie. De har gjort flertalet böcker enligt samma princip: hitta guldkornen! Smultronställena! Se något annat än de vanliga sevärdigheterna. Och det är precis det Mitt Peking erbjuder … Boken tar upp allt det jag älskar med Peking, kulturen, smågatorna och känslan av ett gammalt Kina som byggs bort i allt större delar av staden. Men den det gamla Peking finns kvar och Olsson gör ett bra jobb för att hjälpa dig hitta dit. (Sidan MotKina.se)

Boken ger ett perspektiv på hur otroligt mycket det finns att se i Beijing … Man får djupare information om de mer okända guldkornen vilket jag tror att många uppskattar. Jag som historieintresserad tycker även om att boken ganska frekvent beskriver historien bakom de olika platserna. (Bloggen Krister i Beijing)

”PEKING – FÖRÄNDRINGARNAS STAD”

I september 2013 debuterade jag som författare med ”Peking – förändringarnas stad” som gavs ut av Laurella & Wallin förlag och tillhör genren ”skönlitterär reselitteratur”.

”Peking – förändringarnas stad” fick fin kritik i några av Sveriges största resemagasin, samt i magasin om bland annat ekonomi och utrikesfrågor. Här följer några utdrag av recensionerna, som ni kan läsa i sin helhet längre ner:

Bokens styrka ligger i Olssons vardagsmöten med kineser, unga som gamla, och som ger oss inblickar i Pekingbornas tänk och hur de lever och anpassar sig under ibland brutala förändringar. (Aftonbladet Resa, nr 6/2013)

Han gillar Peking, och använder konstnärer, studenter, prostituerade, och kollegor för att skildra den stad han bott i sedan 2007. Det är en resehandbok, men samtidigt ett initierat reportage, som också skildrar klyftorna och förtrycket. (Omvärlden, nr 6/2013)

Lättsamt och samtidigt engagerande och kunnigt. Perfekt komplement till en guidebok. Önskar jag hade läst den här boken innan jag besökte Peking första gången. (Vagabond, nr 9/2013)

Sammantaget blir rösterna berättelsen om den största kulturella omdaningen i vår tid, och kanske någonsin. (Ping, nr 6/2013)

Boken är inte en klassisk guidebok utan ett försök att ge en lite djupare förståelse för den urgamla, ständigt flytande staden genom personliga reportage. (RES, nr 5/2013)

Är du nyfiken och intresserad av Kina kan ”Peking – förändringarnas stad” kanske vara något för dig. (Finansliv, nr 7/2013)

”Peking – förändringarnas stad” trycks inte längre men jag har den i digital utgåva. Tveka inte att maila mig om du är intresserad av den eller har några frågor om böckerna i övrigt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.