Kinas militär övar just nu vid Brest, några kilometer öster om Polen och just norr om Ukraina. (Bild: Screenshot Google Maps)

Kinas militär övar med Belarus precis vid Polens gräns

10 juli, 2024

I samband med att Nato inledde sitt stormöte i Washington i går så påbörjade Kinas militär övningar i Belarus, bara några kilometer från gränsen till medlemsstaten Polen och en handfull mil norr om Ukraina. De gemensamma militärövningarna ska pågå i elva dagar, och utgör första gången på sex år som Kina skickar trupp till Belarus.

Politico återger hur Belarus försvarsministerium och militär via appen Telegram och i presskonferenser uppger att övningarna inkluderar landning på natten och operationer i urban miljö, samt är riktade mot Nato:

The post was followed by others showcasing the readiness of the armed forces. ”The NATO grouping on the border with Belarus is growing rapidly, which leads to an increase in tension in the region,” stated another post that warned of a ”harsh reaction” should anyone ”cross Belarusian borders.”

The drills are a response to the ”West’s aggressive foreign policy towards Belarus” and to ”Ukrainian provocation,” said Vladimir Kupriyanyuk, the deputy head of the general staff of the Belarus armed forces, at a Friday press briefing.

Timingen kan på många vis ses som en markering. Det inledde i måndags, en dag innan Nato-mötet i Washington och samma dag som Volodomyr Zelensky besökte Polens huvudstad Warszawa. De hålls även i staden Brest, vid det området dit Belarus tidigare tagit flyktingar för att i en slags hybridkrigföring uppmuntrat dem att korsa den polska gränsen.

Enligt Belarus regering lägger övningarna grunden för ytterligare utveckling av gemensam militär träning med Kina.

En före detta belarusisk diplomat säger vidare till Politico att han inte kan minnas liknande gemensamma övningar med Kina i denna skala, samt att de kan innebära en uppgradering av det militära samarbetet mellan länderna.

Från kinesiskt håll beskrivs det hela främst som ”anti-terrorist-övningar” vilka utförs i konsensus och i enlighet med en årlig plan.

När Kinas försvarsminister besökte Belarus i augusti fjol, kom de båda länderna mycket riktigt överens om att utföra fler gemensamma militärövningar. Detta följde en rak linje av förbättrade relationer mellan Kina och Belarus sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022.

I mars i fjol skrev jag här på Kinamedia hur Xi Jinping tog emot Alexander Lukasjenko i Peking, där flera samarbetsavtal ingicks inom bland annat ”interregionalt samarbete” och den belarusiska ledaren sade att inga områden är stängda för samarbeten med Kina.

Detta fick analytiker att varna för risken att Belarus kan fungera som transitland för kinesisk hjälp till den ryska militären, särskilt som de båda länderna hösten dessförinnan uppgraderat sin relation till ett ”omfattande strategiskt partnerskap som tål alla väder”.

Denna veckas militärövningarna äger i sin tur rum efter att Belarus i helgen blev den tionde medlemmen av Shanghai Cooperation Organisation, en säkerhetspolitisk samarbetsorganisation där Kina dominerar och även Ryssland ingår tillsammans med främst en rad länder från Centralasien.

Vi kan sannolikt vänta oss större kinesisk militär närvaro i området i framtiden. Även om Kina inte har torgfört övningarna lika dramatiskt som Belarus, så uppgav kinesiska medier i helgen att övningarna ska öka koordineringen och ”det praktiska samarbetet mellan de två arméerna”.

Vidare återger Voice of America officiella kinesiska uttalanden i samband med övningarna enligt följande:

Monday in Beijing, the foreign ministers of both countries met, and Wang Yi “expressed China’s willingness to deepen high-level exchanges, strengthen strategic synergy and deepen all-round cooperation with Belarus to advance their all-weather, comprehensive strategic partnership,” Chinese state media reported.

The countries also agreed to “oppose external interference and resist unilateral bullying,” Chinese state media CGTN said.

Kina har sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina även utökat sina övningar med den ryska militären, och hösten 2022 deltog man tillsammans med trupper från såväl Ryssland som Belarus i den jättelika militärövningen Vostok.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.