Premiärminister Kishida Fumio lämnar posten som LDP:s partiledare och därmed även Japans premiärminister denna månad. Fler kandidater än någonsin ställer upp i valet för att ersätta honom. (Bild: 首相官邸ホームページ, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons)

Vem blir Japans nya premiärminister och vad spelar det för roll?

10 september, 2024

Den 14 augusti meddelade Kishida Fumio att han inte ställer upp för omval som det konservativa Liberaldemokratiska partiets (LDP) partiordförande – och därmed också avgår som Japans premiärminister.

En längre tid av låga förtroendesiffror, tveksamt stöd inom partiet och ett par större skandaler blev till slut för mycket.

Ett rekordstort antal kandidater har nu meddelat sitt deltagande i valet till ny partiledare som i praktiken också blir ett premiärministerval, då LDP med sin samarbetspartner Komeito har majoritet i både över– och underhuset i Japans tvåkammarriksdag.

Valet kommer troligtvis inte att leda till några större förändringar på kort sikt, men partiledaren kommer att bli viktig för att återfå folkets förtroende inför nästa val, där oppositionen har som mål att bryta majoritetsregeringen.

Valet av LDP:s nya partiledare hålls den 27 september och går i praktiken till på följande vis:

* Kandidater får meddela sin kandidatur fram till 12 september. För att kandidera måste man ha formellt stöd från minst 20 parlamentsledamöter.

* LDP:s samtliga parlamentsledamöter har en röst vardera i valet. Totalt handlar det om 367 röster; 253 i underhuset och 114 överhuset.

* Alla partimedlemmar ute i landet får också rösta. Partidistriktens röster samlas in och delas upp proportionellt på ytterligare 367 röster.

* Om ingen kandidat får egen majoritet vid första valomgången, så hålls en finalomgång mellan de två med flest röster.

LDP sedan 1955

Fragment till modern demokrati har i Japan funnits sedan Meijirestaurationen 1868-1889, men landet anses ha demokratiserats på allvar av den allierade ockupationsmakten efter andra världskrigets slut. LDP bildades som en sammanslagning av det dåvarande Japanska demokratiska partiet (JDP) och Liberala partiet (LP) 1955, för att konkurrera ut Japans socialistiska parti (JSP).

Efter att ha överlevt stora demonstrationer mot Japans säkerhetsavtal med USA 1960, så stabiliserades “1955-systemet”, också kallat “1,5-partisystemet”, och sedan dess har LDP haft makten undantaget två korta perioder 1993-94 och 2009–2012.

Oppositionen är notoriskt svag och ofta splittrad. Därför har LDP ett relativt säkert grepp om makten tillsammans med Komeito – ett värdekonservativt parti kopplat till den buddhistiska organisationen Soka Gakkai.

LDP är ett mycket konservativt parti med svenska mått mätt, men är inte helt homogent och flera falanger har uppstått som varje partiledare nu måste ta hänsyn till. Grovt kan man dela in grupperingarna i nationalister, pragmatiker och reformister.

Varför avgår Kishida?

Kishida har varit premiärminister sedan 4 oktober 2021 då han efterträdde Suga Yoshihide, som i sin tur efterträdde Abe Shinzo, den längst sittande premiärministern i Japans historia som avgick 2020 på grund av hälsoskäl.

Kishida fick hantera Rysslands invasion av Ukraina och har tagit en rad viktiga beslut speciellt inom utrikespolitiken, bland annat att öka försvarsbudgeten, närma sig Nato och förbättra de kyliga relationerna med Sydkorea.

Inrikes ses han dock som betydligt mindre handlingskraftig. Den utlovade ekonomiska politiken – ett skifte från den mer nyliberala “Abenomics” till fördelningspolitik – fick tonas ned och flera tilltänkta reformer skrotades.

Samtidigt har två större skandaler skakat partiet. Den senaste handlade om underlåtenhet att rapportera inkomster från insamlingar och donationer på hundratals miljoner yen. Viss utrensning har genomförts och flera falanger har formellt upplösts för att minimera skadan.

Den andra stora skandalen handlade om den religiösa organisationen “Enighetskyrkan”. Motivet till det chockartade mordet på Abe Shinzo 2022 var att mördaren ville hämnas efter att hans mor blivit pressad att donera sina besparingar dit. Samtidigt har många högt uppsatta partimedlemmar koppling till organisationen.

Med ett partiledarbyte vill man nu få en nystart genom en ledare som kan behålla majoriteten i den lagstiftande församlingen, då Japans nästa parlamentsval är planerat till oktober nästa år.

Huvudkandidater

Flera kandidater har redan annonserat sitt deltagande. Enligt opinionsundersökningar är Ishiba Shigeru och Koizumi Shinjiro populärast, följt av Kono Taro, Takaichi Sanae, Kobayashi Takayuki och Kamikawa Yoko.

En av huvudkandidaterna är Ishiba Shigeru, en erfaren reformist som ställt upp fem gånger tidigare. Han har flera ministerposter samt generalsekreterare för LDP på sitt CV, och har brett stöd inom partiet. Men som öppen kritiker av Abe Shinzo kan han ha svårt att få stöd bland LDP:s nationalister.

Ishiba har varit kritisk mot bildandet av falanger inom LDP och är positiv till kvinnlig tronföljd. Han beskrivs som en militärnörd, är aktiv i försvarsfrågor och har bland annat uttalat stöd för japansk kärnvapenkapacitet.

Ishibas största konkurrent är ännu en reformist, Koizumi Shinjiro, som var miljöminister 2019-2021. Han är den yngsta kandidaten och populär bland unga väljare. Koizumi visade prov på sin reformanda när han som första manliga japanska politiker tog ut pappaledighet.

Som relativt frispråkig har han dock hamnat i blåsväder för vissa uttalanden, som att miljöpolitik måste vara “sexig”, samtidigt som han varit mer lågmäld i militära frågor som artikel 9 i Japans författning och landets krigshistoria.

En tredje reformist är digitaliseringsminister Kono Taro som även varit utrikesminister, försvarsminister samt ansvarig för Japans Covid-19-vaccinering. Han går ofta emot sitt parti och är mer öppen i frågor som samkönade äktenskap och ökad invandring.

Kono ses även som en “duva” i utrikespolitiken, och blev 2018 första utrikesminister på tio år att ta emot en kinesisk utrikesminister. Han är en av få ledamöter i LDP som inte har någon koppling alls till den nationalistiska ultrakonservativa organisationen Nippon Kaigi.

Nationalisternas största hopp och den populäraste kvinnan är Takaichi Sanae. Hon hade flera ministerposter under Abe Shinzo och är för närvarande minister för ekonomisk säkerhet.

Politiskt är hon nationalist och har kopplats ihop med diverse ultranationalistiska figurer. Hon vill vara tuffare mot Kina, och är emot samkönade äktenskap samt annat som skulle förstöra kärnfamiljen.

Kobayashi Takayuki, minister för ekonomisk säkerhet innan Takaichi, är nationalisten som har störts möjlighet att vinna unga väljare.

Han är påläst inom innovation och teknologisk utveckling, har arbetat som diplomat i Washington och vill gärna “sätta Japan på kartan igen”. Likt Takaichi är han konservativ i sociala frågor och har bland annat sagt att successionsordningen inom kejsarfamiljen ska fortsätta vara manlig.

Kamikawa Yoko är utrikesminister sedan 2023 och del av Kishidas egen falang. Hon har arbetat på forskningsinstitut, kommer inte från någon politikerfamilj och har inte varit inblandad i några större skandaler.

Hon anses vara uppriktig och ärlig, vilket skulle kunna vara positivt för partiet med tanke på den senaste tidens skandaler. Politiskt har hon jämlikhetsfrågan högt upp på agendan, och anser att kvinnors perspektiv bör höras mer.

Se nedan en tabell med de nuvarande kandidaternas status och stöd i opinionen:

Vad händer nu?

I skuggan av LDP håller även det Konstitutionella demokratiska partiet (CDP) sitt eget val, just nu med fyra kandidater.

Partiet väljer delvis om man ska närma sig LDP för att locka missnöjda konservativa väljare med före detta premiärminister Noda Yoshihiko (2011-2012) som ledare, eller om man ska fortsätta vara en tydlig progressiv röst antingen via nuvarande ledaren Izumi Kenta, grundaren Edano Yukio eller den yngre Yoshida Harumi.

Oppositionens främsta målsättning är att bryta LDP:s parlamentariska majoritet. Det impopulära oppositionsstyret 2009-2012 – som började med stora vallöften emot amerikanska militärbaser som inte gick att uppfylla och slutade med skandaler efter Tohokujordbävningen 2011 – hänger dock kvar som ett rostigt ankare – framförallt över Noda. Men samtidigt väger han erfarenhet i regeringsställning tungt i positiv riktning.

LDP däremot siktar å sin sida på att nå en “supermajoritet” i den lagstiftande församlingen, vilket skulle möjliggöra grundlagsändringar. Vissa kandidater, som Koizumi Shinjiro, har uttryckt ambitionen att upplösa parlamentet och hålla nyval så tidigt som nästa månad för att dra nytta av det momentum som en ny partiledare kan medföra.

I Japan är valdeltagandet lågt jämfört med Sverige. LDP och politiker i allmänhet upplevs vara bortkopplade från folket och många är politiskt ointresserade, vilket i regel gynnar sittande regering.

Den 12 september är alltså deadline för att registrering av kandidatur och den 27 september sker omröstningen. Vem som får axla rollen som premiärminister återstår att se, men det långa LDP-styret lär bestå ännu ett tag om inget oförutsett händer.

En nationalist kommer troligtvis att kämpa hårdare för grundlagsändringar, medan en reformist skulle kunna försöka realisera Kishidas löften om en förändrad ekonomisk fördelningspolitik och driva diskussionen i flera sociala frågor.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 775 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article