Talibanernas nya ambassadör överlämnade till helgen sina referenser till Pekings utrikesministerium. (Bild: Talibanska myndigheter)

Talibanerna tillåts öppna ambassad i Kina

I våras skrev Kinamedia om hur talibanerna bjudits in att bli en del av Kinas nya sidenvägar, vilket återspeglades i att Kabul skickade en delegation till det påkostade tioårsjubileet av detta infrastrukturprojekt i Peking för en dryg månad sedan.

Kina blir nu även det första landet i världen att officiellt erkänna talibanernas Afghanistan genom att låta regimen öppna en ambassad i Peking. Enligt uppgifter från bland annat Associated Press så anlände den talibanska ambassadören Asadullah Bilal Karimi till Kina just innan helgen:

The Taliban government’s new ambassador to China arrived in Beijing on Friday — the first time Afghanistan’s rulers have officially sent an ambassador to another country since returning to power more than two years ago.

(…)

China is of particular importance to the Taliban, who are courting foreign investment and regional alliances amid their continued isolation on the international stage because of their restrictions on Afghan women and girls.

Sedan talibanerna återtog makten över Afghanistan för drygt två år sedan så regimen inte tillåtits ha en ambassad i något annat land.

Även om de flesta länderna evakuerade sin diplomatiska beskickningar i samband med gruppens maktövertagande så finns det fortfarande ett mindre antal ambassader i Kabul. Dock erkänner inget av länderna med närvaro där talibanerna som den legitima regeringen.

Kina har dock varit mycket aktivt i sitt samarbete med talibanerna. Kinamedia noterade redan 2021 hur Kina tog emot nio stycken talibanledare i Peking, samt hur landets diplomater och statliga medier samtidigt drog igång en kampanj för att legitimera gruppens styre över Afghanistan.

Förra månaden blev Kina dessutom första land att skicka en ny ambassadör till Afghanistan. Han mottogs under högtidliga former medan talibanregimen uttryckte förhoppningar om att andra länder ska se detta som ett gott exempel och skicka sina egna ambassadörer till Kabul.

Kinamedia har tidigare skrivit om Pekings motiv till samarbetet med talibanerna, inklusive utvinning av Afghanistans stora mineraltillgångar och landets geografiska position som länk i de nya sidenvägarna. Vidare vill Kina att talibanerna ska förbjuda uigurer från Xinjiang att mobilisera sig på afghanskt territorium.

Talibanerna har sannolikt ännu mer att tjäna på relationen med Kina. Regimen är i stort behov av utländska investeringar och annat kapital. Internationella erkännanden i olika former skulle även kunna leda till att sanktioner mot talibanregimen hävs och utländskt bistånd åter kan flöda in i landet.

Peking har aldrig tvekat att samarbeta med ljusskygga regimer för egen vinning eller som ett steg i ledet att befästa sitt ledarskap i den så kallade globala södern, som innefattar majoriteten av världens utvecklingsländer.

Vore det inte för kinesisk diplomati så skulle bland andra Vladimir Putin och Kim Jong Un vara hopplöst isolerade.

Men tack vare att Kina regelbundet skickar tjänstemän till Nordkorea och bjuder in Putin till evenemang som jubileet för de nya sidenvägarna som nämndes ovan, så kan dessa ledare i såväl inhemsk som utländsk propaganda visa upp en bild av internationell acceptans.

Nu ska samma kinesiska diplomati även användas för att föra talibanerna från frysboxen till finrummen.