Talibanernas talesman Suhail Shaheen i en hjärtlig intervju med China Global Television Network.

Så försöker kinesiska diplomater och medier legitimera talibanerna

Som jag förra veckan skrev i en uppmärksammad artikel i Expressen, så blir Kina nu nästa stormakt att ge sig in i Afghanistan. Detta kommer – i motsats till Sovjetunionen och USA – inte att ske med bomber och granater utan med investeringar och diplomatiskt rävspel.

Samtidigt rimmar det illa med Kinas ambition som ansvarstagande stormakt att hålla en så pass fasansfull gruppering som talibanerna under armarna. Men då det för Peking finns mycket att vinna på detta samarbete, så har diplomater och statliga medier startat en charmoffensiv för att övertyga omvärlden om att den gamla terrororganisationen kanske inte är så fruktansvärd ändå.

Till helgen lät exempelvis utrikesministeriets taleskvinna Hua Chunying veta att talibanerna nu blivit mer ”rationella” och ”lugna” än för två årtionden sedan. Med anledning av detta uppmanade hon andra länder att vara mer ”objektiva” i sin bedömning av utvecklingen i Afghanistan.

Hon sade vidare att ”ingenting här i världen är skrivet i sten”, samt att man i hanteringen av ett problem gör klokt i att se inte bara på vad som skett tidigare utan även på vad som sker i detta nu.

Hua Chunying menade även att ”omvärldens tidigare bedömning” saknar såväl objektivitet som en verklighetsförankrad uppfattning av den allmänna opinionen i Afghanistan.

Bland andra South China Morning Post citerade Hua Chunying i en artikel med den talande rubriken ”China calls for the world to judge ‘more rational’ Taliban objectively”, där man även noterar liknande ordalag från Kinas utrikesminister Wang Yi.

I ett telefonsamtal med sin turkiska motsvarighet, uttryckte Wang Yi sin fasta tro om att talibanerna kommer ”lösa folkets problem och tillfredsställa befolkningens aspirationer”. Han såg det som ett steg i rätt riktning att talibanerna uppgett ambitionen att etablera en ”inkluderande regering”.

Liksom kinesiska diplomater vänder sig till en utländsk publik med uppmaningar om att se på talibanerna med blida ögon, så märks samma fenomen även i landets statliga medier.

Medan medier i många andra länder fokuserar på talibanernas övergrepp, så har organisationens ledare nämligen setts i goodwill-intervjuer i kinesiska medier.

Ett exempel är China Global Television Networks intervju med talibanernas talesman Suhail Shaheen, där Pekings charmoffensiv besvaras genom att Shaheen understryker den fredliga och konstruktiva roll som Kina enligt gruppen spelat för fred och återförening i Afghanistan.

Shaheen konstaterar samtidigt att Kina är ”ett stort land med en enorm ekonomi och kapacitet”, och uttrycker sin förhoppning att Peking ska spela en ”mycket stor roll” i att återuppbygga och rehabilitera Afghanistan.

Det är värt att notera hur detta alltså skedde i det statliga tv-nätverkets engelskspråkiga nyhetskanal, med en utländsk publik som målgrupp. På så vis slår man två flugor i en smäll; talibanerna legitimeras samtidigt som Kinas goa relation med de nya härskarna i Kabul framhålls.

Samma trend går att urskönja även i inhemska kinesiskspråkiga medier. Där har man i det närmaste testat sig fram, för att se huruvida det fungerar att övertyga den inhemska opinionen om talibanernas förträfflighet som samarbetspartner.

China Media Project publicerade till helgen ett intressant exempel på detta, då partitidningen Folkets dagblad på sitt konto på Kinas största mikroblogg postade ett inlägg med rubriken ”Vilken slags organisation är talibanerna?”

Där förklarade Kinas mest inflytelserika tidning bland annat hur talibanerna tog sin början i form av en grupp studenter i flyktingläger, som till en början bara räknade 800 medlemmar men sedan växte dramatiskt på grund av sitt stöd för fattiga.

Inlägget blev snabbt et av de mest läsande och kommenterade på Sina Weibo – men inte på det vis som partitidningen önskat sig. China Media Project beskriver istället hur skönmålningen av talibanerna ledde till stor kritik bland kinesiska internetanvändare:

“Why no mention of terrorism?” one user asked in a Weibo comment on the post. “So it’s a good thing to behead people?” Another asked, referring to frequent reports of such conduct from the group in the past. A third user wrote: “You endorse such an anti-human regime. How true to form!”

Referring to the destruction by the Taliban in 2001 of the famed Bamiyan Buddhas, dating back to the 6th and 7th centuries AD, and to the group’s treatment of women, one user raged: “I really don’t understand this. Who deprives women of their legitimate rights as human beings? Who arrests people and beheads them in the streets? Who is the most recognized terrorist organization in the world? Who destroyed the Bamiyan Buddhas?”

Kritiken fick Folkets dagblad att radera sitt eget inlägg, bara fyra timmar efter att det först publicerats. Likaledes raderades en artikel i nyhetssektionen på chatten WeChat, som sammanfattade Folkets dagblads publicering och helomvändning.

Det står alltså klart att kinesiska myndigheter redan beslutat sig för att ingå vad man hoppas blir ett mycket attraktivt samarbete med talibanerna.

Samtidigt provar man sig fram hur långt det egentligen går att gå för att legitimera dessa terrorister för såväl inhemsk som utrikes publik.