Bild från helgens möte i Pakistan där talibanernas regim bjöds in att delta i Kinas nya sidenvägar. (Bild: Pakistans utrikesministerium via Twitter)

Talibanernas Afghanistan blir en del av Kinas sidenvägar

Kinamedia har tidigare uppmärksammat de möten mellan Kinas och talibanernas utrikesministrar, som påbörjades redan sommaren 2021 strax innan att gruppen återigen tagit kontroll över Afghanistan.

I helgen hölls ytterligare ett möte där även Pakistans utrikesminister medverkade, som resulterade i att Afghanistan bjöds in för att bli en del av Kinas infrastrukturprojekt de nya sidenvägarna.

Den så kallade ekonomiska korridoren mellan Kina och Pakistan – de nya sidenvägarnas största enskilda projekt som innehåller satsningar på över 60 miljarder dollar – ska enligt en ny överenskommelse nu utvidgas till omfatta talibanernas Afghanistan.

Bland andra Bloomberg kallar utveckligen för ”en talibansk seger” som innebär potentiella miljardinvesteringar i infrastruktur i tider då Afghanistan lider av omfattande sanktioner från omvärlden.

Efter mötet – som ägde rum i Pakistan och innefattade Kinas utrikesminister Qin Gang – utfärdades i måndags även ett gemensamt uttalande mellan de tre länderna som uppmanade omvärlden att lyfta sanktionerna mot Afghanistan, samtidigt som man berömde den talibanska regeringens försäkringar om att skydda och respektera kvinnors rättigheter.

Diskussioner mellan Kina och Pakistan om att inkludera Afghanistan i de nya sidenvägarna har hållits redan tidigare, och talibanerna har uttryckt intresse att bli en del av infrastrukturprojektet då man har svårt att locka investeringar annorstädes.

Afghanistan sitter på en av världens största utnyttjade reserver av naturresurser – bland annat flera viktiga metaller och andra råvaror – som bedöms vara värda kring 1 000 miljarder dollar.

Tidigare i år ingick den nya talibanska regeringen sitt första kontrakt med omvärlden gällande dessa resurser, i form av ett avtal med ett dotterbolag till statliga China National Petroleum Corporation om oljeutvinning i landets norra delar.

Såväl Kina som Pakistan har vid upprepade tillfällen uttryckt oro för att militanta islamistiska grupper som håller till i Afghanistan använder landet som en bas för att utföra attacker inne på deras territorium. Just oro för säkerheten har tidigare även fått de båda länderna att tveka inför att investera i Afghanistan eller låta landet bli en del av de nya sidenvägarna.

Men nu har Peking alltså omvärderat situationen. I det gemensamma uttalandet framhölls även vikten av att upplåta territorium för någon grupp eller aktör som kan hota den regionala säkerheten.

I dag uppmanade Kina även talibanerna att ”inta en mer resolut attityd för att bekämpa terrorism”.

Bland annat Axios påpekar i samband med den nya överenskommelsen att Kinas investeringar i Afghanistan mycket väl kan bli avgörande för landets ekonomi i takt med att den fortsätter utvecklas negativt.

Kina har länge erbjudit länder som Nordkorea en ekonomisk livlina genom handel, och inte heller tvekat att hålla den ryska ekonomin under armarna efter landets fullskaliga invasion av Ukraina.

Nu kan talibanernas Afghanistan sannolikt snart sättas upp på listan över regimer som proppas upp av investeringar eller andra ekonomiska aktiviteter.

Kinamedia har tidigare skrivit om relationen mellan Kina och talibanerna bland annat här:

Kinas villkor för att samarbeta med USA kring Afghanistan” (29 aug 2021)
Så försöker kinesiska diplomater och medier legitimera talibanerna” (23 aug 2021)
Talibaner i Tianjin” (29 juli 2021)
Talibanerna välkomnar Kina med öppna armar” (11 juli 2021)
Kina kan komma att skicka in trupper när USA lämnar Afghanistan” (2 maj 2021)