Kinas ledare Xi Jinping och Syriens president Bashar al-Assad träffades i veckoslutet i staden Hangzhou där de ingick ett nytt så kallat strategiskt partnerskap mellan länderna. (Bild: Faksimil Twitter)

Xi tar emot Assad och ingår ”strategiskt partnerskap” med Syrien

När FN:s generalförsamling förra veckan höll sitt årsmöte i New York så var Xi Jinping en av de ledare som uteblev. Istället skickades Kinas vicepresident Han Zheng att närvara, medan Xi tog emot en rad ledare i samband med idrottstävlingen Asian Games som invigdes i Hangzhou i helgen.

En av dessa ledare var Syriens president Bashar al-Assad, som inte heller åkte till FN-mötet i New York men istället fick betydande hjälp att bryta sin och Syriens isolering genom det varma mottagandet i Kina.

I en artikel med den talande rubriken ”China-Syria: Bashar Assad seeks Xi’s help to end isolation” framhåller Deutsche Welle hur Assad varit ”i stort sett isolerad” från omvärlden sedan utbrottet av det syriska inbördeskriget 2011, och inte heller besökt Kina sedan 2004.

Det noteras vidare hur diktatorn nu får draghjälp av Kina att sola sig i glansen på ett vis som kan användas i såväl inhemsk som internationell propaganda för att bryta denna isolering:

On Friday, footage showed Syrian President Bashar Assad and his wife, Asma, stepping off an Air China plane in Hangzhou to be greeted by celebratory music as the flags of China and Syria waved. About 100 young people and children in colorful costumes were assembled in rows and danced.

During his first visit to the country since 2004, Assad met with his Chinese counterpart, Xi Jinping, on Friday. On Saturday, the strongmen sat with International Olympic Committee President Thomas Bach and other dignitaries at the opening ceremony of the Asian Games.

Det noteras även hur statliga tv-kanalen CCTV direktsände Assads ankomst till Hangzhou med en 35 minuter lång livesändning på sociala medier, vilket beskrivs som ”ovanligt omfattande rapportering av stor symbolisk betydelse”.

Besöket fick också stor uppmärksamhet i statliga kinesiska tidningar enligt följande:

I samband med vinter-OS i Peking i fjol var det Vladimir Putin som besökte Peking för att underteckna ett avtal om ”gränslöst samarbete” mellan Kina och Ryssland. När Asian Games nu arrangeras i Hangzhou, är det alltså Syriens Bashar al-Assad som bjuds in för att ingå ett nytt ”strategiskt partnerskap” med Kina.

I detta partnerskap framhålls hur Kina är redo att samarbeta med Syrien för att tillsammans försvara internationell rättvisa, samtidigt som Kina ska stödja Syrien i att ”motverka utländsk påverkan och unilateral mobbning” samt ”slå vakt om nationell självständighet”.

En del av denna mobbning och inskränkning på Syriens självständighet är enligt Xi Jinping de sanktioner som landet fortfarande dras med. Bland andra Reuters återger kinesiska mediers rapportering av samtalen, där Xi uppmanar väst att lyfta sanktionerna mot Syrien då man anser dessa vara en inblandning i landets inre angelägenheter.

Syrien blev en del av Kinas sidenvägar i fjol – följt av talibanernas Afghanistan – och i mötet i Hangzhou i helgen underströk Kina på nytt hur man hjälpa Assads regim att bygga upp det krigshärjade landet på nytt.

Kinamedia rapporterade redan 2018 om hur Kina uttryckte sin vilja att hjälpa samma regim att återerövra de delar av Syrien som man tappat kontroll över, när inbördeskriget gick in i ett nytt skede.

I samband med mötet i Hangzhou noterar Associated Press hur Kina även har använt sitt veto i FN:s säkerhetsråd åtta gånger för att blockera resolutioner mot Bashar al-Assads regim.

Xi Jinpings beslut att hoppa över mötet vid FN:s generalförsamling för att istället välkomna Assad och andra ledare på plats i Kina passar tydligt in i Pekings ambition att anta en ledarroll för den så kallade ”globala södern”, vilket jag skrev närmare om i Kinamedia nyhetsbrev i går.

Detta följer på att Xi även uteblev från G20 i Indien tidigare denna månad; ett årsmöte där han till skillnad från dito i FN:s generalförsamling närvarat vid varje tillfälle sedan han blev Kinas president.

Istället satsade Xi på Brics-mötet i Sydafrika förra månaden, och förbereder sig inför ett stort jubileumsforum för Kinas nya sidenvägar nästa månad.