Kinas utrikesminister Wang Yi lade tidigare i dag fram villkoren för samarbete med USA kring situationen i Afghanistan för sin amerikanska motpart Antony Blinken. (Bild: Kremlin.ru, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons)

Kinas villkor för att samarbeta med USA kring Afghanistan

29 augusti, 2021

Kina och USA skiljer sig kraftigt åt i bemötandet av talibanernas maktövertagande i Afghanistan. Medan man i Washington ser med fasa på utvecklingen så har Peking inte bara nära band med talibanerna – man uppmanar även omvärlden att vara mer ”objektiv” i bedömningen av situationen, med argumentet att terrorgruppen nu är mer ”rationell” än tidigare.

Meningsskiljaktigheterna – och den allmänna diplomatiska härdsmältan länderna emellan – till trots, så samtalade dock de båda stormakternas utrikesministrar under söndagen om Afghanistan. Kinas utrikesminister Wang Yi kom under samtalet med Antony Blinken att lägga fram Pekings villkor för ett samarbete i frågan.

Bland andra South China Morning Post framhåller hur Wang Yi låter veta att koordinering kring Afghanistan står och faller med hur USA för sig i frågor som utredning av COVID-19 och Kinas territoriella anspråk:

While Wang called for “all sides to contact and proactively guide the Taliban”, he warned that coordination between China and the US would depend on Washington’s policies towards Beijing in other areas, including efforts to investigate the origins of the coronavirus pandemic.

(…)

“China will consider how to contact the US based on the US‘s attitude towards China,” the ministry’s announcement on Sunday quoted Wang as saying. “If the US wants bilateral relations back to a normal track, it should stop smearing China, hurting China’s interests on sovereignty, security and development.

Tidningen citerar även Wang säga att Washington, för att hoppas på samarbete, måste respektera de ”två listor och tre slutsatser” som han själv presenterade för USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman under ett spänt möte för en dryg månad sedan.

Dessa listor och slutsatser innefattar bland annat Kinas intressen i frågor som COVID-19, Sydkinesiska havet och behandlingen av etniska minoriteter i Xinjiang.

Kinamedia skrev i slutet av juli en sammanfattning av detta möte, där Wang Yi även lät veta att amerikanska eftergifter kring Taiwan är den i särklass allra viktigaste frågan om de båda stormakterna ska kunna samarbeta i andra internationella frågor.

Resonemanget kring situationen i Afghanistan, är alltså identiskt med dito gällande klimatet.

I januari skrev Kinamedia närmare om hur såväl statliga kinesiska medier som utrikesministeriets talespersoner sade att det inte blir tal om något samarbete i klimatfrågor, så länge USA envisas med att kritisera Kina angående mänskliga rättigheter eller motsätter sig landets territoriella anspråk.

Från amerikanskt håll har man uttryckt förhoppningar om att behandla klimat och andra ämnen där gemensamma intressen råder som fristående frågor, att samarbeta kring annan oenighet till trots.

Peking uppvisar istället en strategi som går ut på att identifiera områden som är känsliga för opinionen och därmed viktiga för amerikanska politiker, för att sedan använda dem som hävstång för att tvinga fram eftergifter i andra frågor.

I exemplet med Afghanistan så delar de båda stormakterna heller inte intresse på samma vis som i klimatfrågan. Peking har ju tydligt uttryckt sin vilja att samarbeta med talibanerna, och försöker som sagt även legitimera gruppen internationellt.

Exempelvis så återger Nikkei Asia de många uppmaningar som Wang Yi under dagens samtal ställde till Antony Blinken.

Dessa innefattade att hjälpa Afghanistans nya regering att etablera ett effektivt styre, fortsätta ge ekonomiskt bistånd till landet, förhindra inflation och värdeminskning av dess valuta, samt upphöra med ”dubbelstandard” genom att bekämpa terrorism selektivt.

Det sistnämnda med hänvisning till att USA kritiserar förtrycket av etniska minoriteter i Xinjiang, som enligt kinesiska myndigheter är en del av landets inhemska terroristbekämpning.

Amerikanska myndigheter har tidigare klargjort att det inte blir tal om någon kompromiss gällande mänskliga rättigheter eller Taiwan, i syfte att säkerställa ett samarbete kring klimatet.

Därför är det även osannolikt att vi kommer få se något betydande samarbete mellan de två stormakterna vad gäller situationen i Afghanistan.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop