Kongressledamoten Ed Markey landade under kvällen lokal tid i Taipei tillsammans med fyra kollegor - något som sannolikt inte kommer mottas väl i Peking. (Bild: Taiwans utrikesministerium via Twitter)

Ny amerikansk delegation besöker Taiwan

14 augusti, 2022

Det var inte ens två veckor sedan det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi besökte Taiwan, vilket efterföljdes av omfattande kinesiska militärövningar runt Taiwan. I kväll lokal tid landade ännu en delegation från USA i Taipei, bestående av fem stycken kongressledamöter under ledning av den demokratiska ledamoten Ed Markey.

Enligt uppgifter från taiwanesiska myndigheter ska delegationen träffa president Tsai Ing-wen, och medverka vid en bankett som arrangeras av landets utrikesminister Joseph Wu.

USA:s de facto ambassad i Taipei uppger att den amerikanska delegationen är på plats för att diskutera den bilaterala relationen länderna emellan, regional säkerhetspolitik, handel och investeringar, globala leveranskedjor, klimatförändringar och andra frågor av ”ömsesidigt intresse”.

Som kan ses av tweeten ovan så kom besöket som en överraskning för medier, analytiker och sannolikt även för kinesiska myndigheter. På grund av risker och andra omständigheter så är det sällan som amerikanska – eller för den delen andra länders – politiker på förhand offentligt utannonserar sina planer på att besöka Taiwan.

Nancy Pelosi bekräftade exempelvis inte sitt besök innan hon landade i Taipei; uppgifterna läckte på förhand ut till medier som rapporterade saken vilket ledde till kinesiska hot på förhand.

Denna gång är det alltså fullt möjligt att besöket kom som en blixt från klar himmel för Peking, som i så fall inte haft tid på sig att förbereda vad man anser är nödvändiga motåtgärder.

Det är inte känt huruvida detta besök planerades innan eller efter Nancy Pelosi lämnade Taipei och de kinesiska militärövningarna tog vid.

Om det planerades efteråt, så innebär det att ett av Pelosis uttalade syften med sitt besök delvis har infriats – nämligen att andra högt uppsatta politiker om de så vill ska ta sig för att åka till Taiwan trots hoten från Kina.

Men detta spelar nog inte särskilt stor roll för Peking. Att besöket över huvudtaget sker efter de militärövningar som syftade till att ha en avskräckande effekt ses som en skymf alldeles oavsett.

Som jag tidigare skrivit på Kinamedia, så har Xi Jinping inte råd att visa sig svag inför höstens viktiga partikongress. Men samtidigt vill man heller inte riskera stabiliteten inför denna kongress genom en väpnad konflikt som man absolut inte ännu är redo för.

Det ska därför bli mycket intressant att se hur Kina svarar på besöket under morgondagen, efter att den kinesiska ambassaden i Washington redan hunnit med att i hårda ordalag fördöma saken.

Någon slags militär reaktion är sannolikt att vänta, men hur ska man kunna göra något som i ljuset av förra veckans omfattande militärövningar inte framstår som lättmjölk?

Ny militärövningar i området ökar risken för felkalkyleringar eller misstag, särskilt som Kinas militär inte längre plockar upp luren när amerikanska befälhavare försöker upprätthålla kontakten för att undvika missförstånd.

Den amerikanska delegationen består av såväl demokratiska som republikanska ledamöter, och ska stanna i Taiwan under två dagar. Redan i morgon ska de träffa president Tsai Ing-wen.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.