Grafik från Taiwans försvarsministerium som visar hur 21 stycken kinesiska stridsflygplan tog sig över den medianlinje som delar länderna åt i Taiwansundet. Intrången har fortsatt i dag.

Kina fortsätter militärövningar runt Taiwan efter meddelat slutdatum

Som motåtgärd efter Nancy Pelosis besök i Taipei, meddelade Kina till en början att man skulle hålla militärövningar runt Taiwan mellan torsdag och söndag. Dessa övningar fortsatte emellertid under måndagen och tisdagen, med fokus på att bland annat blockera ön och bedriva krigföring mot ubåtar i området.

Måndagens övningar var enligt uppgift skräddarsydda för att hindra att USA eller andra länder att komma till Taiwans försvar i händelse av väpnad konflikt. Dagens dito syftade enligt den kinesiska militärens uttalanden till att öva på att med olika vapenslag blockera och skydda Taiwan.

Taiwans försvarsministerium uppgav just att 45 stycken kinesiska stridsflygplan och tio stycken militära fartyg observerades i den taiwanesiska luftförsvarszonen i dag, varav flera på nytt tog sig över medianlinjen i det sundet som skiljer länderna åt.

Som grafiken nedan från China Power Project vid Center for Strategic and International Studies tydligt visar, så är militärövningarna denna gång betydligt mer påträngande än vid den så kallade tredje krisen i Taiwansundet 1995-1996.

Enligt nationalistiska profiler som Hu Xijin, tidigare redaktör vid Global Times som ges ut av partitidningen Folkets dagblad, utgör de nya omfattande militärövningarna ett slags nytt normalläge i Taiwansundet. South China Morning Post citerar Hu Xijins uttalanden på mikrobloggen Sina Weibo enligt följande:

Former editor-in-chief of the nationalist tabloid Global Times Hu Xijin said military drills had become a “new reality” in the Taiwan Strait.

“Truthfully, the military drills are more like the beginning of the PLA’s normalisation of new elements in their actions in the Taiwan Strait,” Hu wrote on Weibo, China’s Twitter-like platform. “Sealing off the island has become a reality that can be staged at any time, and the lifeblood of Taiwan is clearly in the hands of mainland China.”

Figurer som Hu Xijin ska förvisso alltid tas med en nypa salt. Han sade ju trots allt att Kina hade rätt att skjuta ner Nancy Pelosis plan om hon beslutade att åka till Taiwan de kinesiska varningarna till trots.

Men många fler långt mer seriösa och sansade bedömare än Hu varnar för att de senaste dagarnas kinesiska militärövningar sätter en slags ny standard kring Taiwan. Exempelvis framhåller Bill Bishop i sitt inflytelserika nyhetsbrev Sinocism att situationen kan utgöra ett nytt status quo för hur Kinas militär opererar i Taiwansundet.

Bishop noterar vidare hur övningarnas omfattning ger vid handen att detta är något som har planerats under en längre, och att Pelosis besök på Taiwan nu verkar användas som förevändning för att trappa upp de militära aktiviteterna i området.

Som jag noterade i Kinamedia nyhetsbrev under gårdagen, så har Kinas militär slutat svara på kommunikation från den amerikanska militären om sina aktiviteter kring Taiwan, vilket ökar risken för ett misstag eller en felkalkylering.

Den kinesiska oviljan att kommunicera i händelse av ett sådan missförstånd framstår som särskilt oroväckande med tanke på att Taiwans militär i dag på började en två dagar lång övning för att försvara ön, som innefattar beskjutning med skarp artillerield längs med landets sydkust.

Det är dock viktigt att förstå hur denna styrkeuppvisning även kan vara tecken på svaghet eller nervositet. Som jag tidigare understrukit i bland annat intervjuer med Sveriges radio, så kan Xi Jinping inte kosta på sig att visa sig svag inför den viktiga uppkommande partikongressen i höst.

Samtidigt kan han heller inte riskera den politiska stabiliteten inför denna partikongress, och därför har militärövningarna på många vis också varit efter omständigheterna måttfulla. Så här skriver en tidigare högt uppsatt amerikansk nationell underrättelseagent med fokus på Östasien på Twitter:

Vidare noterar analytiker också att övningarna sker i en situation där Kina blir alltmer trängt. Peking oroas över hur allt fler länder på olika sätt visar stöd för Taiwan och skänker landet internationell legitimitet, samt hur en växande skara länder även insett vikten av att hålla farvattnen i regionen Indo-Pacific öppna enligt nuvarande ordning.

Samtidigt som detta sker har Kina istället närmat sig Ryssland, vilken enligt många analytiker framstår som ett geopolitiskt misstag efter vad som nu utspelar sig i Ukraina. Därför måste Kina nu bita ifrån genom att visa sig tufft i sitt närområde.

Den senaste veckans militärövningar innebär också en ytterligare minskad möjlighet för Kina att införliva Taiwan under Pekings styre på något annat vis än med vapenmakt, noterar bland andra New York Times.

Något som i sig bådar mycket illa med tanke på de politiska förtroendekapital som Xi Jinping investerat i att ”återförena” Taiwan med Kina; en process som sannolikt kommer trappas upp efter att Xi säkrat sin tredje mandatperiod som Kinas ledare vid höstens partikongress.