Nancy Pelosis planerade resa till Taiwan har fått Peking att hota med åtgärder som - på allvar - riskerar utlösa en ny kris mellan USA och Kina över Taiwan. (Bild: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons)

Besöket som riskerar utlösa en ny kris kring Taiwan

24 juli, 2022

Den så kallade tredje krisen i Taiwansundet ägde rum 1995-1996. Den bestod i att Kina avfyrade missiler i sundet i samband med Taiwans första presidentval, varpå USA skickade hangarfartyg till området för att återställa ordningen.

Nu råder oro kring att ytterligare en likartad kris ska uppstå med anledning av att det tidigare i veckan blev känt hur Nancy Pelosi planerar besöka Taiwan nästa månad. Pelosi är talman i USA:s representanthus, och därmed nummer två i rangordningen om presidenten behöver ersättas.

Hon är alltså en av de högst uppsatta politikerna i hela USA och blir tillika den högst uppsatta amerikanska politikern att besöka Taiwan på 25 år, efter att Newt Gingrich 1997 åkte till landet då han var representanthusets talman.

Om resan nu blir av, vill säga. När planerna först avslöjades i Financial Times utfärdade det kinesiska utrikesministeriet varningar om ”starka och resoluta åtgärder” för att försvara sin territoriella integritet om besöket äger rum.

Under gårdagen rapporterade Financial Times vidare att de kinesiska varningarna sedan dess blivit ännu skarpare, med hänvisning till sex personer som själva har tagit del av dem. Enligt uppgift ska varningarna ha utfärdats privat till Joe Biden och fått alarmklockorna att ringa bland de amerikanska tjänstemän som motsätter sig besöket.

Kina har inte specificerat vad dessa varningar innebär. Men det är enligt Financial Times inte otänkbart att kinesiska stridsflygplan kan skickas upp för att störa det flygplan som Nancy Pelosi färdas i, eller rentav fysiskt hindra henne från att landa på ön.

Från Pekings perspektiv är ett besök på Taiwan av representanthusets talman någonting helt annat än ett besök av någon bångstyrig kongressledamot eller avdankad minister från Donald Trumps tidigare representation. I kontexten av den senaste tidens motsättningar ses besöket som en röd linje vilken rättfärdigar betydligt kraftfullare åtgärder och större insatser.

Denna insikt har till och med fått president Joe Biden att öppet uttrycka tvivel kring lämpligheten i Nancy Pelosis besök. När han i mitten av veckan tillfrågades om saken vid en presskonferens, sade Biden att den amerikanska militären inte tycker att det är någon bra idé att Pelosi besöker Taiwan just nu.

Kinas utrikesministerium anade sannolikt splittring från amerikanskt håll och trappade dagen efter upp sina varningar. Dess talesman Wang Wenbin sade i torsdags att Kina kommer svara resolut samt ”vidta motåtgärder” om besöket äger rum, och lade för tydlighetens skull till: ”vi menar vad vi säger”.

Utvecklingen har satt samtliga parter i en svår sits, där tillbakadragande skulle upplevas som ett svaghetstecken.

Även om Joe Biden inte samtycker med Nancy Pelosis besök så är det inte hans sak att avgöra. I USA:s politiska system är det upp till representanthusets talman att själv avgöra när och vart denne vill åka.

Att en lägre stående tjänstemän skulle åka utomlands trots Xi Jinpings missnöje vore givetvis helt otänkbart i Kina. Därför godtar inte Peking förklaringen om att besöket är Pelosis personliga initiativ, utan lägger ansvaret på hela den amerikanska regeringen.

Nancy Pelosi har sedan tidigare gjort sig känd för starka uttalanden och ställningstaganden angående Kina, och var redan innan denna resa kom på tal mycket illa omtyckt i Peking. Kommer hon nu att genomföra resan trots de senaste dagarnas turbulens?

Det är högst oklart. I torsdags sade Pelosi vid en presskonferens att hon anser det viktigt att visa stöd för Taiwan, men framhöll samtidigt att hon inte talar öppet om sina konkreta resplaner på grund av säkerhetsskäl.

Pelosi planerade redan i våras att besöka Taiwan, men tvingades stanna hemma efter att ha testat positivt för Covid-19. Nu spekuleras det i att hon kan komma att besöka Taiwan som en del av en rundresa i regionen, då hon under våren inte heller kunde åka till andra östasiatiska länder.

Om så sker är det sannolikt att Pelosi kommer ta sig till Taiwan i ett amerikanskt militärflygplan från Sydkorea, vilket skulle sticka extra mycket i ögonen på det kinesiska ledarskapet – särskilt just inför höstens viktiga partikongress där Xi Jinping ska utses till generalsekreterare på en kontroversiell tredje mandatperiod.

Nancy Pelosis besök på Taiwan vore ett högt spel med oklara följder. Men att i detta läge ställa in resan skulle istället innebära vatten på kvarnen för Pekings skrämseltaktik och utpressningsmetoder.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop