Regeringspartiet LDP har efter dagens val en så kallad supermajoritet i Japans parlament, vilket möjliggör genomförandet av ändringar i konstitutionen och en rad andra av den nu mördade tidigare premiärministern Abe Shinzos hjärtefrågor. (Bild: Kim Ahlström, CC BY 2.0 vid Flickr)

Stor valseger för Abe Shinzos parti efter att han mördats

11 juli, 2022

Skotten som dödade Abe Shinzo avfyrades under ett valmöte i staden Nara. Trots att han avgick som Japans premiärminister hösten 2020, så fortsatte Abe att vara en inflytelserik politiker och deltog i kampanjandet inför valet till överhuset i det japanska parlamentet som ägde rum i dag.

I en podcast-intervju tidigare under dagen fick jag frågan hur mordet kan komma att påverka själva valet. Det blev mycket riktigt så att valdeltagandet ökade något som en följd av dådet, vilket var tillräckligt för att Abes liberaldemokratiska parti LDP tillsammans med det buddistiska samarbetspartiet Komeito vann en så kallad supermajoritet genom att knipa två tredjedelar av platserna som stod på spel.

Bland de 125 platserna i som det röstades om i dag så ökade LDP och Komeito sitt sammanlagda antal ledamöter från 69 till 83, samtidigt som valdeltagandet ökade till 52 procent jämfört med 49 procent i förra valet till överhuset 2019.

Resultatet kan i alla fall delvis ses som ett uttryck för sympati för Abe Shinzo. Reuters intervjuar politiska analytiker som menar att dådet sannolikt ökat stödet för LDP i distrikt när valutgången på förhand var oklar.

Överhuset är inte lika viktigt som underhuset i det japanska parlamentet, då det är underhuset som i likhet med Sveriges riksdag utser premiärministern.

Således stod inte LDP:s regeringsmakt på spel i dagens val. Icke desto mindre möjliggör supermajoriteten – till gärningsmannens och Abe Shinzos politiska motståndares förtret – för LDP att bland annat göra ändringar i den japanska konstitutionen vilket var en av Abes hjärtefrågor, skriver bland andra New York Times:

“I have the responsibility to take over the ideas of former Prime Minister Abe,” the current prime minister, Fumio Kishida, told a crowd west of Tokyo on Saturday, the day after Mr. Abe’s killing, as he campaigned for their party’s candidates for the Upper House of Parliament.

The Liberal Democrats and their coalition partners gained enough seats in Sunday’s election to form a crucial two-thirds supermajority. They can now amend a clause in the Constitution, imposed by postwar American occupiers, that renounces war. That long-held goal would open the door for Japan to become a military power, capable of global leadership.

Det noteras att LDP och Komeito sedan tidigare även har en supermajoritet i underhuset, vilket nu banar väg för en större handlingsfrihet än vad Abe själv hade som premiärminister. Samtidigt ser alltså nuvarande premiärminister Kishida Fumio enligt citatet ovan det som sitt ansvar att föra vidare Abe Shinzos idéer.

Dessa idéer beskrevs som hastigast här på Kinamedia för två dagar sedan, men förtjänar i ljuset av valresultatet att utvecklas ytterligare.

Taniguchi Tomohiko, den utrikespolitiska rådgivare och talskrivare som tjänstgjort längst under Abe, har tidigare sagt att den tidigare premiärministern förstod att framför allt tre saker var nödvändiga för att Japan på lång sikt skulle kunna hantera Kinas växande makt:

* En förbättrad japansk ekonomi
* En stärkt allians med USA
* Utökade diplomatiska relationer med Australien och Indien

Som jag tidigare skrivit här på Kinamedia så var Abe Shinzo drivande bakom den så kallade Quad-alliansen med just USA, Indien och Australien. Och som jag utvecklade närmare så sent som i augusti så har Japan genomgått ett utrikespolitiskt uppvaknande som blivit en riktig nagel i ögat på ledarna i Peking.

Detta har Japan och omvärlden Abe Shinzo att tacka för. När det kommer till regional utrikes- och säkerhetspolitik låg han före sin tid, vilket beskrivs på ett bra vis i artikeln ”Abe’s legacy is a world better prepared to confront China” av Josh Rogin i Washington Post:

Abe was one of the earliest international leaders to recognize Beijing’s determination to use its growing power and influence to undermine that system — and also to do something about it.

Abe reoriented Japan’s foreign policy to focus on long-term competition with China when U.S. and other world leaders were still clinging to an engagement-based approach with Beijing.

Det är alltså sannolikt att Kishida Fumio med tanke på citatet ovan kommer fortsätta på samma inslagna säkerhetspolitiska bana.

Dock är det viktigt att notera att ändringar i konstitutionen inte direkt står högst upp på de japanska väljarnas agenda. Att börja dribbla med konstitutionella frågor gällande exempelvis militärens befogenheter vore att riskera ett förtroenderas för Kishida och LDP hos de mycket kräsna japanska väljarna, vilka efter årtionden av pacifism lägger större vikt vid frågor som ekonomi och samhällsreformer.

Icke desto mindre är den nyvunna supermajoriteten i överhuset nyttig för att fortsätta driva två av Abe Shinzos andra hjärtefrågor: en ökning av militärbudgeten och stöd för Taiwan gentemot det växande hotet från Kina.

På så vis kommer Abe Shinzos viktiga bidrag till Japans utrikes- och säkerhetspolitik överleva mordet på Japans viktigaste politiska ledare i modern tid.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop