USA:s nya administration samlar stöd från allierade inför första toppmötet med Kina

Som jag tidigare skrivit upprepade gånger, så avser USA:s nya regering under president Joe Biden att skapa en enad front av demokratiska länder för att möta Kinas framfart. Detta är särskilt tydligt vad gäller de länder som ingår i Quadrilateral Security Dialogue, det vill säga förutom USA även Indien, Japan och Australien.

Denna dialog, som lite slarvigt ofta benämns som Quad-alliansen, påbörjades först 2007 men avbröts inte långt därefter efter att främst Australien oroat sig för att reta upp den viktiga handelspartnern Kina genom samarbetet, som även inkluderade gemensamma militärövningar.

Under Donald Trumps ledning 2016 så påbörjades dock samtalen om att återstarta Quad. 2019 träffades de fyra ländernas utrikesministrar, och nu i veckan under Joe Bidens ledning så hölls det första mötet – låt vara online – mellan presidenter och premiärministrar i de fyra länderna.

Det råder ingen tvekan om att Kinas växande inflytande och ökande aggressivitet i regionen ligger bakom det faktum att Quad-dialogen har återupptagits.

I Nikkei Asian Review förklarar Malcolm Turnbull, Australiens tidigare premiärminister, hur kinesiska aktiviteter är den främsta anledningen samt hur framför allt Japans premiärminister Abe Shinzo varit drivande på grund av bland annat en ökad hotbild kring japanska ö-grupper som Kina gör anspråk på.

Givet gränsstrider mellan Kina och Indien, samt Pekings handelskrig mot Australien, så har samtliga tre länder i Quad-alliansen haft stor anledning att omfamna den nya amerikanska administrationens uppmaningar om en enad front för gemensamma målsättningar vad gäller demokratiska värderingar och uppehållandet av internationell lagstiftning.

Den nya administrationens vilja till samarbete inom Quad har de senaste dagarna märkts tydligt i såväl ord som handling. Efter mötet mellan de fyra ländernas ledare, gav sig USA:s utrikesminister Antony Blinken och landets försvarsminister Lloyd Austin av på en resa till Japan och Sydkorea.

Bland andra CNN rapporterar om hur de nya amerikanska ministrarna gav flera säkerhetspolitiska garantier under det första mötet med sina japanska motparter:

”China uses coercion and aggression to systemically erode autonomy in Hong Kong, undercut democracy in Taiwan, abuse human rights in Xinjiang and Tibet, and assert maritime claims in the South China Sea that violate international law,” [Antony Blinken] added. ”We will push back if necessary when China uses coercion or aggression to get its way.”

Speaking to reporters, Austin said that China had spent the past two decades modernizing its military while the US had been focused on the Middle East. ”So our goal is to make sure that we maintain a competitive edge over China, or anyone else that would want to threaten us or our alliance,” he said. ”And that we developed the operational plans and capabilities to be able to deter any aggressor.”

(…)

Motegi also said the US had reconfirmed its commitment to help Japan defend the Senkakus, a string of disputed islands in the East China Sea which China calls the Diayous and claims as its own.

Kanske ännu mer intressant så berättade Kurt Campbell, USA:s särskilda koordinator för regionen Indo-Pacific, för australiensisk media under gårdagen hur Joe Biden lovat Australiens premiärminister Scott Morrison att man kommer stå på landets sida i den pågående handelskonflikten med Kina.

Som jag tidigare skrivit här på InBeijing, så har Kina i ett försöka att framtvinga politiska eftergifter från Australien stoppat importen av flera viktiga handelsvaror.

I en intervju med Sydney Morning Herald, avslöjar Campbell hur Biden i mötet mellan de fyra Quad-ländernas ledare lovade att stå upp för Australien mot kinesiska ekonomiska hämndaktioner, samt bekräftade att man från USA:s håll redan klargjort detta för Kina:

The administration of President Joe Biden has told the Chinese government that “we are not going to leave Australia alone on the field”, according to the President’s Indo-Pacific co-ordinator, Kurt Campbell.

“We have made clear that the US is not prepared to improve relations in a bilateral and separate context at the same time that a close and dear ally is being subjected to a form of economic coercion,” he told The Sydney Morning Herald and The Age in the first interview a senior Biden official has given to any Australian media.

(…)

“President Biden was very direct with Prime Minister Morrison that we stood together on this,” said Dr Campbell, the architect of the summit, who was in the room with Mr Biden during the meeting.

Sydney Morning Herald påpekar vidare hur detta utgör ”det första kända tillfället” då någon nation på ett konkret vis stödjer Australien i den utdragna och kostsamma konflikt som Kinas ekonomiska vedergällning mot landet innebär.

Mötet mellan de fyra Quad-ländernas ledare resulterade inte bara i retorik utan även i åtgärder. I artikeln ”U.S., Japan, and Australia to help India compete with China’s vaccine diplomacy”, noterar SupChina att en miljard doser av vaccin mot COVID-19 ska tillverkas i Indien som ett direkt resultat av mötet.

Dessa vaccin från Johnson & Johnson ska tillverkas i Indien, men finansieras av USA och Japan för att sedan distribueras av Australien. Processen ska motverka framfarten av Kinas så kallade ”vaccin-diplomati”, där Peking försöker skaffa sig ökat inflytande i regionen genom att exportera sitt eget hemmagjorda vaccin.

De senaste dagarnas retorik och handlingar kommer just innan utrikesminister Antony Blinken och USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan ska ha det första toppmötet med kinesiska diplomater, vilket jag skrev närmare om i InBeijing nyhetsbrev i måndags.

Senare denna veckan ska Blinken och Sullivan nämligen träffa Kinas utrikesminister Wang Yi och Yang Jiechi, ordförande för utrikespolitiska frågor inom kommunistpartiets centralkommission och därmed högre upp i den kinesiska politiska hierarkin än landets utrikesminister.

Mötet ska äga rum i Alaska, och är enligt USA ett fristående möte snarare än återstarten av den slags regelbundna dialog som ägde rum mellan de båda stormakterna under Barack Obamas presidentskap, för att sedan upphöra under Donald Trump.

Mycket lite tyder på att USA:s nya ledarskap under detta möte kommer ägna sig åt samma slags eftergifter gentemot Peking som ofta var fallet under Barack Obama och tidigare amerikanska administrationer. Tvärtom pekar det mesta på att man kommer ställa en rad krav gentemot Kina, menar bland andra Politico.

Förutom att USA just inför mötet i Alaska betydligt har närmat sig sina allierade i regionen – inklusive Sydkorea, dit Antony Blinken och Lloyd Austin åkte sent under onsdagen – så har man även vidtagit ett par andra åtgärder som ger vid handen en viss kompromisslöshet.

Under gårdagen rapporterade bland andra South China Morning Post hur amerikanska myndigheter godkänt exporten av avancerad teknik för utveckling av ubåtar till Taiwan.

I dag meddelades vidare hur USA infört sanktioner mot 24 stycken tjänstemän från Kina och Hongkong, inklusive en toppolitiker som sitter i kommunistpartiets mäktiga politbyrå.

Det ska bli mycket spännande att se hur det första toppmötet mellan Kina och den nya amerikanska administrationens utrikespolitiska beslutsfattare utspelar sig i Alaska senare denna vecka. Något jag givetvis kommer följa närmare såväl här som i InBeijing nyhetsbrev.