taiwan tscm halvledare
Kina försöker enligt uppgift lägga vantarna på den sofistikerade teknologin som Taiwans ledande tillverkare av halvledare besitter. (Bild: Facebook via Asia Times

Taiwan ökar skyddet mot Kinas spionage på halvledare

Denna artikel publicerades först 13 april i Asia Times med rubriken ”Taiwan to safeguard chipmakers from China espionage”. Den översatt med medgivande av artikelförfattaren Gabriel Honrada.

Taiwans premiärminister Su Tseng-Chang krävde i måndags en snabbare behandling av lagar som innefattar stränga straff, i syfte att avskräcka Kina från att stjäla Taiwans värdefulla teknologi för mikrochip.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) är världens största kontraktstillverkare av avancerade mikrochip. Bolaget, som värderas till 550 miljarder dollar, kontrollerar enligt vissa uppskattningar över hälften av den globala marknaden för specialbeställda mikrochip och upp till 90 procent av marknaden för avancerade chip.

TSMC och Samsung Electronics är de enda två företagen som kan tillverka mikrochip så små som tre nanometer, vilka är 15 procent snabbare och drar mindre ström än nuvarande modeller.

Det är också värt att nämna hur Taiwans chipindustri spelar en avgörande roll för den amerikanska försvarsindustrin, då taiwanesiska mikrochip utgör kritiska komponenter i amerikanska stridsflygplan och ballistiska robotförsvarssystem.

En av målsättningarna i ett eventuellt kinesiska övertagande av Taiwan, är att ta kontroll över landets sofistikerade teknologi och fabriker för mikrochip, vid sidan av ambitionen om nationell återförening och säkerställandet av öppen tillgång till Stilla havet.

Premiärminister Su varnade för att Kina tar till nya metoder för att infiltrera Taiwan och stjäla landets prisade teknologi för mikrochip.

Han uppmanade justitieministeriet och den lagstiftande församlingen att säkerställa att förslag från februari i år, som syftar till att förbättra Taiwans nationella säkerhetslag och lagstiftning gällande relationen med Kina, även gör ekonomiskt spionage till ett brott samt att förslagen antas så snart som möjligt.

Executive Yuan, den verkställande delen av Taiwans regering, menar att de föreslagna förändringarna syftar till att hindra Kina eller andra aktörer från att stjäla sofistikerad teknologi och affärshemligheter, liksom att förstärka skyddet för Taiwans högteknologiska företag och viktigaste intressen.

Förändringarna skulle innebära att förbrytare straffas med upp till tolv års fängelse och böter från knappt två miljoner upp till drygt 30 miljoner kronor.

Han uppmanade också till samarbete mellan organ inom rättsväsendet för att göra tillslag mot och utreda fall av detta slag. Han menade att Mainland Affairs Council, Taiwans högsta myndighetsbyrå för Kina-relaterade frågor, borde höja straffen för kinesiska företag som utger sig för att vara taiwanesiska i syfte att stjäla kompetens och teknologi.

Justitieministeriets utredningsenhet inledde under april undersökningar av 100 kinesiska bolag misstänkta för illegal värvning av ingenjörer inom halvledarindustrin och annan personal med särskilt teknologisk kompetens. Undersökningarna följer på sju liknande åtal i fjol, och innefattar utredningsenhetens räder mot eller förhör av ägarna vid 27 stycken företag.

I mars i år genomförde säkerhetsbyrån sin hittills största operation någonsin, då man genomförde räder mot åtta företag i syfte att motverka ”det kinesiska kommunistpartiets illegala aktiviteter vad gäller jakt på talanger och stöld av [industriella] hemligheter.”

taiwan tsmc halvledare
(Bild: Twitter via Asia Times)

Trots Kinas imponerande framsteg, så förblir inhemsk tillverkning av sofistikerade mikrochip utom räckhåll.

Kinesiska chiptillverkare säljer framför allt mindre avancerade halvledare, enklare mikrochip och analoga chips till slutmarknaderna för konsumentprodukter, kommunikation och industri. Men man är tydligt frånvarande på marknaden för avancerade analoga produkter inom detta område.

Kinas halvledarindustri ligger också efter vad gäller produktion av avancerade logikkretsar, verktyg för automatiserad elektronikdesign (EDA), immateriella rättigheter för design av mikrochip, utrustning för tillverkning av halvledare samt material till halvledare.

USA och dess allierade fortsätter dominera teknologin för tillverkning av mikrochip. USA har i praktiken monopol på den sofistikerade teknologi som används för att tillverka avancerade kretskort. Närmare 80 procent av marknaden för design av kretskort och relaterade tekniker som etsning, implantat av jon, elektrokemisk avlagring, wafers (plattor) för halvledare och mjukvaror för design innehas av amerikanska företag.

Extrem ultraviolett litografi (EUV) är exempel på en sådan teknik, som är avgörande för att tillverka de mest avancerade kretskorten. Till skillnad från traditionella robotar för litografi, som använder objektiv för att skapa mönster på kretskortens kiselplattor, så använder EUV-maskiner speglar för att utföra uppgiften vilket gör det möjligt att etsa mer sofistikerade mönster i ännu mindre format.

Företag som Apple, Intel och IBM menar att EUV-teknologi är avgörande för deras produkter och framtidsplaner.

Dessutom är kunskapen om EUV-tekniken fördelad mellan USA och dess allierade. EUV-maskiner tillverkas i Holland med tysk optik och amerikansk hårdvara, medan Japan står för fotomaskerna och de viktigaste kemikalierna som processen kräver.

Trots dessa utmaningar passerade Kinas andel av den globala marknaden för mikrochip Taiwan för andra året i följd 2020, då den uppgick till 9 procent av den globala marknaden för halvledare, vilket var hack i häl på EU och Japan som innehar 10 procent vardera av denna marknad.

Om Kina fortsätter expandera i nuvarande takt, menar vissa analytiker att landet snart kan inneha 17 procent av världsmarknaden för halvledare, och därmed endast ligga bakom Sydkorea och USA.

I år fick Kinas halvledarindustri ännu ett uppsving när landets kabinett offentliggjorde sin fjortonde femårsplan för den digitala ekonomin.

Planen syftar till att förstärka grundläggande forskningskapacitet inom strategiska sektorer, öka graden av självförsörjning och slå vakt om säkerheten i leveranskedjorna inom nyckelindustrier som halvledare.

Tilläg: Efter att denna artikel publicerades så rapporterade TSMC en ny rekordvinst på sju miljarder dollar för årets första kvartal; en ökning med 45 procent på årsbasis.

Det innebär ytterligare uppskruvade prognoser under helåret 2022, för TSMC som nu är världens tionde högst värderade företag framför jättar som Visa och Walmart.

Gabriel Honrada är militär- och säkerhetsanalytiker, som tidigare jobbat för den filippinska flottan.

Artikeln är översatt av Petra Lindblom och redigerad av Jojje Olsson.