Ovanstående meddelande om att tidningen slutat existera är från och med i dag allt som visas för besökare på thestandnews.com.

Ännu en tidning i Hongkong upphör efter räd och arresteringar

Tidigt denna morgon genomförde över 200 poliser en räd mot Stand News i Hongkong. Sju stycken personer med nuvarande eller tidigare koppling till den pro-demokratiska tidningen arresterades, tillgångar värda över 50 miljoner kronor frystes, utrustning som datorer och telefoner och dokument beslagtogs.

Räden genomfördes av polisens särskilda avdelning för nationell säkerhet, som formades i samband med att Hongkongs nationella säkerhetslag implementerades förra sommaren. Misstankarna mot Stand News gäller publicering av uppviglande material.

Stand News grundades som en icke vinstdrivande organisation 2014, efter den så kallade paraplyrevolutionen som ägde rum samma år. Tidningen hade ett starkt fokus på lokalpolitik, och dess reportrar blev kända för djärv rapportering från sammanstötningar mellan polis och demonstranter i den senaste proteströrelsen som inleddes 2019.

Efter att Apple Daily slutligen tvingades stänga ner i juni i år, uppstod en oro att Stand News stod näst på tur. Därför upplöste styrelsen sig själv, och möjligheten att prenumerera på eller donera till tidningen skrotades.

Flera opinionsartiklar raderades från tidningen hemsida och även kommentarsfälten togs bort, för att skydda såväl de enskilda läsarna som publikationen.

Men detta räckte alltså inte för Hongkongs myndigheter. Bland de sju arresterade finns Stand News tillfälliga chefredaktör Patrick Lam, tidigare chefredaktör Chung Pui-kuen samt den internationellt kända popsångerskan Denise Ho, berömd för sitt stöd för Hongkongs demokratirörelse, tidigare medlem i tidningens styrelse.

Ytterligare en handfull personer har tagit sin till förhör eller fått sina hem genomsökta. Nuvarande vice chefredaktören Ronson Chan – som även är ordförande för Hongkongs journalistförbund – fick dator, mobil, surfplatta, journalist-id och bankinformation beslagtagna under en plötsligt husrannsakan i gryningen.

Allt detta har nu fått önskad effekt. Stand News meddelade under eftermiddagen att man stänger ner verksamheten med omedelbar verkan. Alla anställningar har avslutats och alla uppdateringar på såväl tidningens hemsida som sociala medier upphör.

Stand News meddelade tidigare i dag på sin Facebooksida att verksamheten upphör med omedelbar verkan.

Efter att Apple Daily tidigare i år tvingats till ett liknande öde, så var Stand News den största pro-demokratiska tidningen som fanns kvar i Hongkong, även efter att man i somras skalade ner sin egen verksamhet på grund av säkerhetsrisken.

Likheterna med myndigheternas behandling av Apple Daily är påfallande. De koordinerade gryningsräderna mot tidningens kontor och chefer är identiska. Dessutom sker tillslaget bara en dag efter att flera av Apple Dailys chefer – som redan sitter fängslade – fått veta att de också ska åtalas för publicering av uppviglande material.

Denna annars väldigt sällan använda lag är en kvarleva från brittiska kolonialtiden, och faller således inte under den nya nationella säkerhetslagen.

Men samtidigt vart det alltså polisens avdelningen för den nationella säkerhetslagen som ledde dagens tillslag. Enligt New York Times tyder detta på en utsuddning av gränsen mellan nationella säkerhetslagen och andra brott, som ger polisen friheter att behandla alla misstänka på samma vis som den rättsosäkra nationella säkerhetslagen:

The sedition charge does not fall under the security law, instead stemming from a colonial-era ordinance.

But the arrests were carried out by the national security police, and the warrant for the newsroom raid was issued under the security law, the police said. And Mr. Li, the police official, said that Stand News’s articles had aimed to incite secession, subvert state power or call on foreign governments to impose sanctions on Hong Kong — all offenses under the security law.

Legal experts said the authorities were blurring the lines between the security law and other criminal laws in Hong Kong, essentially allowing the security law’s more sweeping provisions, such as stricter bail conditions, to be used in more cases.

Vikten av denna detalj kan inte underskattas, eftersom det i praktiken innebär att alla som på något vis sätter sig upp mot myndigheterna kan behandlas med den nationella säkerhetslagens föreskrifter, som bland annat innebär minskad möjlighet till borgen och åtal i en domstol som handplockas av stadens myndigheter.

Den avskräckande effekt och självcensur som den nationella säkerhetslagens otydliga paragrafer är avsedda att framkalla, blir på så vis mycket mer effektiva.

Hur extremt lite utrymme det finns kvar för Hongkongs medier att ifrågasätta myndigheterna, kunde ses i kommentarerna när några av stadens högsta tjänstemän försvarade dagens räd mot Stand News och arresteringar av såväl nuvarande som tidigare framträdande personer inom tidningen.

Hong Kong Free Press citerar Steve Li, högsta kommisarie för polisens avdelning för nationell säkerhet, enligt följande:

He denied that police are seeking to regulate the media, as they only want to hold people accountable to the law indiscriminate of their industry or organisation.

“Don’t be biased,” Li said, addressing journalists. “You know [very] well how to report, how to be a responsible reporter, how to make a non-biased report [for] your readers. That’s all we can give you.”

“We are not targeting the reporter, the media, just the national security offences… When you handle the views of some guys who may have a problem with national security, just [don’t] be biased… You know better than me.”

En av få delar med substans i Lis kritik mot Stand News, var att tidningen använder sig av intervjuobjekt för att framföra budskap avsedda att skapa hat eller visa sympati för demokratirörelsen.

Han menade vidare att tidningen inte behöver ett kontor i Storbritannien, eftersom den rapporterar om utvecklingen i Hongkong.

Enligt Li kan Stand News nyöppnade brittiska kontor användas för exempelvis insamling av pengar eller annat samarbete med utländska aktörer som hotar Hongkongs nationella säkerhetslag.

Chefsekreteraren John Lee, stadens högsta tjänsteman efter regeringschefen Carrie Lam, uttryckte å sin sida i samband med räden nödvändigheten av att stadens journalister håller sig på avstånd från så kallade onda aktörer som utnyttjar sin position som mediearbetare för sina egna politiska syfte:

Speaking after an event, Chief Secretary John Lee called on media workers to distance themselves from “bad apples” and “evil elements.”

“Anybody who attempts to use media work as a tool to pursue their political purpose or other interests, contravenes the law, particularly offences that endanger national security, they are the evil elements that damage press freedom,” he said. “Professional media workers should recognise that these are the bad apples who are abusing their position simply by wearing a false coat of media worker, and then using that position [to] abuse news as a tool to pursue their own purposes.”

Tillslag och åtal mot chefer på både Apple Daily och Stand News för publicering av uppviglande material verkar vara ett steg i ledet att radera de sista fickorna av civilt motstånd i Hongkong.

Förra veckan rapporterade Kinamedia om hur statyn Pillar of Shame av den danska skulptören Jens Galschiøt slutligen revs ned och fördes bort från stadens största universitet.

Statyn, som föreställer offren för massakern vid Himmelska fridens torg, skapade kontrovers sedan University of Hong Kong i oktober beordrade att den skulle bort men inte kunde identifiera dess ägare.

Också Pillar of Shame revs med gamla koloniala lagar som förevändning. I måndagens upplaga av Kinamedia nyhetsbrev skrev jag närmare om hur ytterligare två av stadens universitet sedan dess har rivit minnesmärken av massakern vid Himmelska fridens torg.

Efter dagens räd har bland annat Committee to Protect Journalists och kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter uttryckt oro och missnöje med situationen.

Från världens regeringschefer har det mestadels varit tyst. Men inte här på Taiwan, där president Tsai Ing-wen tidigare i dag gjorde följande uttalande på Twitter:

Det blir allt svårare för Hongkongs myndigheter att uppehålla illusionen om att stadens politiska och civila rättigheter består, samtidigt som tillslagen mot medier och civilsamhälle blir allt fler och mer omfattande.

Ett konkret exempel på denna besvärliga ekvation är att Regina Ip, en parlamentariker lojal mot Peking, i höstas sade Hongkong fortfarande åtnjuter yttrandefrihet. Som bevis för detta framhöll hon att Stand News fortfarande kan fortsätta verka som tidigare.