Yotei dominerar landskapet kring Kutchan och Niseko

Foto: Snö och berg i norra Japan

Så här i mellandagarna passar Kinamedia på att publicera några riktiga vinterbilder från norra Japan. För två år sedan spenderade jag en hel vinter i Hokkaido, den nordligaste av alla 47 japanska prefekturer, som är känd för sina långa och snörika vintrar tack vare – eller på grund av – kall luft från Sibirien.

När dessa vindar möter den fuktiga luften över Japanska havet, vräker snön ner i mängder som är svåra att bevittna någon annanstans. Faktum är att världens tre snörikaste städer alla återfinns i norra Japan, och att det regelbundet snöar upp till 20 meter varje år i vissa av Hokkaidos berg.

Under min tid på denna vackra ö lärde jag känna Conor Acutt, en nu 29 år gammal fotograf från Ipswich, Queensland i Australien. Då hans vackra vinterbilder alltid får mig att längta tillbaka till landskapet i Hokkaido, har jag i dag äran att dela några av dem med er läsare, tillsammans med en kortare intervju med fotografen.

JO: Varför åkte du först till Japan, och vad har fått dig att hittills stanna tre år?

CA: För att göra en lång historia kort så letade jag efter en ny öppning i livet. Jag hade tröttnat på mitt enformiga kontorsarbete mitt i en storstad och var ute efter något annat. Sedan råkade det bli så att jag under denna övergångsperiod i livet reste till Niseko i Japan för att åka snowboard tillsammans med några vänner.

Där blev jag bekant med den japanska livsstilen och Hokkaidos naturliga skönhet. Jag förälskade mig genast i allt detta, och upptäckte att och upptäckte att min medvetenhet låg nära det japanska folkets. Jag började se mog om efter ett jobb i Japan, och snart nog packade jag mina väskor och förberedde flytten till Hokkaido. Jag hade ingen plan, men visste att något gott skulle komma från att utmana mig själv genom att hoppa rakt in i en ny och obekväm situation.

Efter att nu ha varit här i tre år så kan jag konstatera att det är gemenskapen och landskapen som håller mig kvar. Jag var genast med om en rad spännande upplevelser som uppmuntrade till engagemang i nya aktiviteter och hobbys. Jag fann min kärlek för fotografi och terränglöpning, två sysslor som först bara var hobbys, men vars gnistor vänner och kollegor hjälpte till att tända och blåsa upp.

Båda dessa sysslor är nu mina största passioner här i livet. Det fanns en känsla av möjlighet och frihet här som jag inte hade känt av tidigare. Otaliga människor som jag mött på Hokkaido har också förtrollats av denna plats. Många kom för en vintersäsong 20 år sedan, och är fortfarande kvar.

JO: Vilket är ditt bästa minne som fotograf i Japan?

CA: Mitt bästa minne som fotograf skedde för inte alls länge sedan. Jag höll min första fotoutställning i september i år, något som jag aldrig hade drömt om innan jag kom till denna plats. Den bestod av en samling bilder som hyllar Kutchan, staden där jag nu bor själv, och befolkningen här.

Utställningen hette GARDEN och materialet samlades in under ett antal heta sommareftermiddagar, då jag cyklade runt i jordbruksmarken som omger staden. Den svala vinden i mitt ansikte medan jag tog mig genom rader av olika grönsaker och solen gick ner i horisonten är något jag aldrig kommer glömma.

JO: Hur skulle du beskriva skillnaden mellan Hokkaido och övriga Japan?

CA: Eftersom Hokkaido ligger så pass långt norrut, så är känslan här mer lantlig och vild. Med så många spektakulära bergskedjor, skogar och floder känns det som att du lever på gränsen till ett oupptäckt gränsområde.

Levnadstempot är också mycket långsammare här. Det finns ingen Shinkansen (snabbtåg) och bara ett fåtal motorvägar. Om du vill handla i ett varuhus eller gå på bio måste du vanligtvis åka bil ett par timmar till Sapporo eller Asahikawa. För de som är ute efter ett liv nära naturen, bortanför storstaden, kan Hokkaido vara det rätta stället.

På grund av sin geografiska position så är Hokkaido dessutom insvept i snö mellan fyra och fem månader om året, vilket innebär att vinterupplevelsen här inte går att finna någon annanstans i Japan.

JO: När gränserna öppnar igen, vad är ditt bästa råd till resenären som vill upptäcka Japan utanför landets storstäder?

CA: Det finns så många vackra platser i Japan som inte nämns i guideböckerna. Jag hade i princip inte hört talas om Hokkaido innan min snowboardresa för några år sedan, ändå har jag haft några av mina bästa och starkaste livsupplevelser här.

Sök dig bort från turistställena, interagera med lokalinvånarna och hitta din egen del av Japan. Och glöm inte att ta med dig kameran!

Se fler av Conor Acutts bilder från Hokkaido och Japan via hans hemsida eller Instagram.

Om du fick blodad tand av ovanstående fotografier, ta då gärna även en titt på mina egna bilder från Hokkaido via artiklarna nedan:

Fotografier av Hokkaidos storslagna natur, del 1” (8 mars 2020)
Fotografier av Hokkaidos storslagna natur, del 2” (20 mars 2020)
Fotografier av Hokkaidos storslagna natur, del 3” (1 april 2020)