Fotografier av Hokkaidos natur, del 1

8 mars, 2020

I tider av virusutbrott, orättfärdiga fängelsedomar och ett allmänt förvärrat politisk läge i Östasien, kan det ibland vara nyttigt att varva nyhetsflödet med något positivt eller i alla fall någonting vackert.

Därför kommer jag med jämna mellanrum att publicera några av de bilder jag tagit under min tid på Hokkaido, ön som utgör den nordligaste av Japans 47 prefekturer och tillika mitt hem sedan oktober i fjol.

Hokkaido är känd för sin fantastiska natur. Särskilt vinterlandskapen står ut med tanke på de stora mängder snö som faller här; på flera platser får omkring 15 meter av dessa sköna flingor årligen.

Just bilderna nedan är från en fotokurs som jag kunde genomföra tack vare ett stipendium för vidareutbildning från svenska journalistförbundet. Det inkluderade omkring 1 700 kilometers bilåkning på fyra dagar, i de mest karga och glesbefolkade delarna på öns östra och norra delar.

I dessa tider är det alltid en upplevelse att vistas i en riktig vinter, särskilt bland dramatiska bergstoppar och sällsynta djurarter. Det är för mig en gåta varför det bara bor lite drygt fem miljoner japaner på denna vackra ö – vars yta är ungefär lika stor som Irland – samtidigt som väl över 30 miljoner trängs i ett allt mer gentrifierat Tokyo.

Bilderna nedan är tagna med systemkamera och förminskade i storlek för att lättare kunna ses här på bloggen. Det går att klicka på dem för en marginellt större och mer högupplöst version.

Solnedgång över bergskedjan som löper ut från nationalparken Shiretoko på Hokkaidos östkust, där gränsen man fortfarande tvistar med Ryssland om de omkringliggande öarna.

Detta är inte ett ensamt träd utan en rad av träd, någonstans längs med de ofta tomma vägarna i centrala Hokkaido.

Mer träd, denna gång på en bergssida, på vägen upp mot sjön Shikaribetsu som är Hokkaidos högst belägna på 810 meters höjd.

Den japanska tranan är en utrotningshotad art trana, som håller till i de nordöstra delarna av Hokkaido. I dag finns mindre än 3 000 av dessa fåglar kvar i sin naturliga miljö.

Ett litet isberg längs med kusten vid den lilla staden Abashiri, som är känd för sina massor med drivis som varje vinter flyter hit från Amurflodens utlopp i Sibirien.

Många av Hokkaidos berg är prydda av de hundratals skidbackar som finns över ön. Här solnedgång över Sahoro, centrala Hokkaido.

Fiske har länge varit en av Hokkaidos viktigaste näringar, och traditionellt torkas fisken för att säkra tillgången av mat under de långa och bistra vintrarna.

Den japanska tranan vid en flod i nordöstra Hokkaido där flera av fåglarna häckar.

Ännu ett foto av solnedgången över bergen i närheten av Shiretoko..

..och ännu ett foto av de lika korta som vackra solnedgångarna under Hokkaidos vinter, som förresten sällan är så klara som när vi var ute och fotograferade. Tur med vädret!

Det var några av de hundratals eller kanske tusentals foton som jag tagit under min tid här. Hoppas de kan göra någon rättvisa för att spegla Hokkaidos vackra natur!

Go toTop