Inställda möten och allt fler krav från riksdagen om att utvisa Kinas ambassadör

Hoten mot såväl civilsamhälle som politiker i Sverige i samband med att Svenska PEN nyligen gav 2019 års Tucholskypris till Gui Minhai var de allvarligaste som Kinas ambassadör utfärdat hittills. Inte bara hotades presoner som hade med utnämningen att göra. Både kulturminister Amanda Lind och statsminister Stefan Löfven hotades dessutom med svartlistning från Kina om de närvarade vid prisceremonin.

Jag skrev närmare om hoten i ett inlägg i slutet av förra veckan. Texten avslutades med följande förhoppning: ”Kan detta nya extrema uttalande utgöra ett paradigmskifte i relationen till Kina, där svenska medier och myndigheter slutligen förstår hur pass allvarligt Kinas beteende egentligen är?”

Mycket riktigt så har reaktionerna blivit mycket starka denna gång. Att medier, organisationer och debattörer velat se den kinesiska ambassadören skickas hem från Sverige är visserligen ingenting nytt. Men nu har flera politiker ställt in möten med ambassadören, samtidigt som tre stycken riksdagspartier också vill se att han tvingas lämna Sverige.

Vid ett tidigt skede meddelade Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling via Twitter att partiet vill se att ambassadör Gui Congyou skickas hem från Sverige:

Samma tongångar hördes även från Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna, vilket bland annat Expressen rapporterade i fredags:

Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna, säger att ”den kinesiske ambassadörens uttalanden passerar alla gränser för diplomatiskt umgänge”. Han menar att det är självklart att regeringen ska närvara på det sätt som planerats, men att det också krävs en kraftfull svensk markering mot kommunistregimen i Peking. Kinas ambassadör har flera gånger agerat direkt olämpligt, vilket reser frågor om både hans lämplighet och syfte.

– Det är oklart på vilket sätt och på vilken nivå som regeringen har markerat mot Kina. Jag förutsätter att det är utrikesministern eller kabinettssekreteraren som framfört budskapet. Med tanke på allvaret i situationen bör även andra åtgärder övervägas, som att kalla hem Sveriges ambassadör för konsultationer eller ytterst förklara Kinas ambassadör icke önskvärd.

I samma artikel citeras Björn Söder, säkerhetspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, uppmana utrikesministern att omedelbart kalla upp Kinas ambassadör till UD för att förklara att hans beteende är oacceptabelt.

Denna vecka gick partiet hela vägen genom en debattartikel i Expressen med rubriken ”SD:s krav: Skicka hem ambassadören”, som förutom Björn Söder även undertecknats av partiets utrikespolitiska talesperson Markus Wiechel och Ludvig Aspling, riksdagsledamot i utrikesutskottet. I texten står att läsa:

Enligt forskare från Utrikespolitiska institutet som granskat kinesisk diplomati i olika länder är den aggressiva strategin mot Sverige dels unik i Europa och dels utarbetad i samband med utnämningen av Kinas nuvarande ambassadör.

Även om ambassadör Gui Congyous agerande sannolikt är sanktionerat från den kinesiska regeringen så måste Sverige sätta ned foten. Sverige har en skyldighet mot våra egna och andras medborgare som bor här att inte låta dessa utsättas för hot från främmande makt. Kinas ambassadör har passerat anständighetens gräns och regeringen bör omgående förklara honom icke önskvärd i Sverige.

Moderaterna – vars partiledare Ulf Kristersson ofta gått i polemik mot Kinas agerande och även närvarade vid prisceremonin för Gui Minhai – har ännu inte gått så långt som att kräva ambassadörens utvisning. Men Gunnar Hökmark, en av partiets mest profilerade talespersoner vad gäller utrikespolitik, skrev i dag ett ”öppet brev” till Kinas ambassadör.

Även andra partiledare och utrikespolitiska profiler för samtliga riksdagspartier har reagerat starkt på den kinesiska ambassadens hot.

På lokal nivå har även konkreta handlingar kunnat ses. Linköpings borgmästare, centerpartisten Lars Vikinge, har ställt in besöket av en delegation från stadens vänort Guangzhou. Det rapporterar SVT, som också säger att Vikinge vill bryta banden med vänorten. SR uppger vidare att Linköping redan har brutit banden med Guangzhou, men det är dock oklart om detta redan har skett och vad det i så fall innebär.

Bengstfors kommun skred redan i fredags till verket och ställde in en planerad träff med Kinas ambassadör. ”Även Bengtsfors kommun måste stå upp för yttrandefriheten” sade kommunchefen Göran Eriksson (S).

I ljuset av det inställda mötet, bestämde sig ambassadör Gui Congyou för att istället ge sig ut på älgsafari i de dalsländska skogarna, just i närheten av Bengtsfors.

Expressen rapporterar om hur ambassadören tillsammans med sin fru och fyra andra personer utanför turistanläggningen Dalslands aktiviteter hoppade in i en minibuss för att skjuta in sitt gevär. Han vill inte svara på frågor och inte heller låta Expressen reportrar följa med honom.

Det verkar dock sannolikt att ambassadör Gui Congyou trots allt kommer få stanna i Sverige. I en intervju med Expressen säger Ann Linde att det inte är aktuellt att utvisa honom. ”Att skicka hem diplomatiska representanter är aldrig ett bra sätt, tycker jag. Jag tycker alltid att man ska ha en dialog”, säger Linde till tidningen.