Bild från den kanadensiska ambassaden i dag, där diplomater från 25 länder samlades för att visa Kanada stöd med anledning av fängelsedomen mot Michael Spavor. (Bild: Twitter)

Dödsstraff och fängelsedomar mot kanadensare i Kina inför Huawei-rättegång

11 augusti, 2021

Det hände en hel del efter att Huaweis finanschef Meng Wanzhou arresterades på Vancouvers flygplats i slutet av 2018.

Dels försvann omgående två kanadensiska medborgare i Kina; affärsmannen Michael Spavor och tidigare diplomaten Michael Kovrig. Dels kom en kinesisk domstol på att straffet på femton års fängelse som bara några tidigare delats ut till en kanadensisk medborgare som smugglat droger var för lättsamt.

En ny rättegång tog snart sin början, och Lloyd Schellenberg dömdes istället till döden för sin handel med illegala droger.

Kinamedia skrev redan i december 2018 om ”de två Michael”, som till synes slumpvis valdes ut för kidnappning i en ren hämndaktion för att kanadensiska myndigheter arresterade Meng Wanzhou med anledning av en efterlysning från USA för brott mot sanktionslagar.

Likaledes uppmärksammade Kinamedia även hur Kina förra sommaren meddelade att Michael Spavor och Michael Kovrig ska åtalas för spioneri, vilket ledde till starka reaktioner bland annat från Kanadas liberala premiärminister Justin Trudeau, som tills dess dragit på sig kritik från flera läger för sin inställsamhet till Kina.

I samband med detta framkom även detaljer om förhållanden som båda Michael hålls inlåsta under, vilket Kinamedia skrev närmare om i en separat artikel med rubriken ”Fruktansvärda villkor för de två kidnappade kanadensarna som hålls fångna i Kina”.

Det har genom processen utom rimligt tvivel tydliggjorts att kinesiska myndigheter avser använda kanadensarna som en slags gisslan i syfte att Kanada ska släppa Meng Wanzhou, som vid sidan av att vara Huaweis finanschef även är dotter till företagets grundare Ren Zhengfei.

Ytterligare ett kvitto på detta har kommit de senaste dagarna. För precis när den utdragna rättegången mot Meng Wanzhou går in på sina sista veckor, så har de tre kanadensarna återigen paraderats och tilldelats nya stränga straff.

Det började med att en kinesiska domstol för ett par dagar sedan upprätthöll domen mot Lloyd Schellenberg. Dödsstraffet för förberedelser att smuggla över 200 kilo metamfetamin står fast, låt vara att Schellenberg fortfarande hävdar sin oskuld och menar att att han blott besökt Kina som turist.

Vidare meddelade en domstol i staden östra Kina i dag att Michael Spavor döms till elva års fängelse för spionverksamhet. Domstolen menade att Spavor tidigare lagt vantarna på statshemligheter och förmedlat dessa till en utländsk aktör.

Inga detaljer gavs dock angående anklagelserna. Inga utomstående tilläts heller närvara vid den mycket korta rättegång, som med kort notis hölls i Dandong i mars i år.

Likaledes stängdes såväl kanadensiska som utländska diplomater – däribland Sveriges ambassadör – ute från den till synes summariska rättegång som hölls mot Michael Kovrig i Peking i mars i år.

Kovrigs straff har ännu inte meddelats, men förväntas så göra inom de närmaste dagarna för att sätta ytterligare press på kanadensiska myndigheter när fallet Meng Wanzhou ska avgöras.

Dödsdomen mot Schellenberg, och i ännu större utsträckning behandlingen av de av allt att döma helt slumpvis utvalda två Michael, har inneburit en allvarlig spricka i de tidigare relativt goda relationerna mellan Kina och Kanada.

New York Times skriver att dagens hårda dom mot Michael Spavor ytterligare kommer öka ilskan och den negativa uppfattningen mot kinesiska myndigheter i Kanada:

The sentence will fuel anger in Canada, where public attitudes toward the Chinese government have hardened over the prosecution of Mr. Spavor and Mr. Kovrig. In particular, many critics have contrasted the harsh conditions the Canadians have faced with Ms. Meng’s luxurious lifestyle.

The Canadians have been held in secret jails for more than two years, cut off from their families and with limited legal and consular access. The two were tried in short and opaque trials in March. Ms. Meng, meanwhile, has been out on a bail of 10 million Canadian dollars (about $8 million) in a seven-bedroom mansion in a rarefied Vancouver neighborhood, where she has had private painting lessons and massages. She wears a GPS tracker on her ankle and has been able to move around Vancouver.

Medan Meng Wanzhou har tillbringat tiden i sin lyxvilla i Vancouver, med familjebesök och tillgång till några av Kanadas bästa advokater, så satt de två Michael i isolering i närmare två år ”utan att se ett träd” eller ens haft tillgång till rena underkläder.

När Michael Kovrig slutligen tilläts tala med sin fru över telefon i fjol, var hon tvungen att förklara hur det pågick en global pandemi på utsida, vilket den tidigare diplomaten inte hört ett ord om.

Den fruktansvärda behandlingen av de kanadensiska medborgarna har bland annat fått en samling politiker tidigare parlamentariker och diplomater i Kanada att i ett brev till landets premiärminister Justin Trudeau uppmana denne att ingripa i rättsprocessen för att se till så Meng Wanzhou släpps fri istället för att utvisas till USA.

På detta vis, menar brevets undertecknare, kan Kanada på en och samma gång få hem de båda Michael och förbättra relationen med Kina.

Men Trudeau har vägrat ge efter för Kinas gisslandiplomati. Premiärministern kallade dagens dom för ”fullständigt oacceptabel och orättvis”, samt underströk hur den föregås av två och ett halvt års godtycklig frihetsberövan hels utan rättslig transparens.

Trudeau framhöll även hur processen inte varit i närheten av att uppfylla ens de mest grundläggande principerna av internationell lag och rätt.

I artikeln ”Därför betyder konsulära avtal ingenting för Kina” här på Kinamedia, använder aktivisten Peter Dahlin behandlingen av de båda Michael som bevis på Pekings likgiltighet inför dessa internationella bestämmelser.

Fallen kan även användas som ett exempel på hur Kinas aggressiva utrikespolitik tjänar till att föra västerländska demokratier närmare varandra.

Diplomater från 25 länder samlades i dag vid Kanadas ambassad i Peking för att visa stöd med anledning av domen.

Andelen rättegångar som leder till fällande dom i Kinas domstolar, som helt kontrolleras av det styrande kommunistpartiet, är över 99 procent. En överklagan bedöms ha ytterst liten möjlighet att ändra på domen mot Michael Spavor.

Go toTop