Kina kidnappar två kanadensare som hämnd för Huawei

15 december, 2018

För en vecka sedan skrev jag här på InBeijing om hur Huaweis finansiella chef Meng Wanzhou arresterades i Kanada, och riskerar att bli utlämnad till USA där hon står hon anklagad för flera brott.

Meng Wanzhou är inte bara en högt uppsatt chef inom Huawei, ett företag med nära band till den kinesiska staten och militären. Hon är också dotter till Ren Zhengfei, Huaweis grundare och ordförande. Det var därför helt väntat att kinesiska myndigheter skulle reagera starkt på att Meng arresterades. Men ändå har Kinas svar på vad som skett överraskat och skrämt såväl politiker som näringsliv.

I vad som inte kan beskrivas som något annat än en hämndaktion så har inte bara en utan två kanadensare kidnappats inte av kinesisk polis utan av det kinesiska säkerhetsministeriet (MSS).

Det finns en tidslinje här som är väl värd att uppmärksamma. 8 december, kallades den kanadensiska ambassadören upp till det kinesiska utrikesministeriets kontor i Peking, följt av USA:s ambassadör 9 december.

Dagen därpå, 10 december, försvann två kanadensiska medborgare: Michael Kovrig, en tidigare diplomat som nu jobbar för en NGO i Kina. Samt Michael Spavor, som med bas i Kina ägnar sig år kulturellt utbyte med Nordkorea.

Vän av ordning undrar nu säkert varför ordet ”kidnappning” används för de två kanadensarna, medan jag använder ”arrestering” för att beskriva vad som skett med Meng Wanzhou.

Jo, som bland annat Lawfare Blog påpekar i artikeln ”The Detention of Huawei’s CFO is Legally Justified. Why Doesn’t the U.S. Say So?”, så finns det stöd för Mengs arrestering i internationell lag, eftersom hon brutit mot sanktioner och gjort sig skyldig till banksvindel.

Vad gäller de två kanadensiska medborgarna, så grips de för luddiga och svepande kinesiska lagar om ”nationell säkerhet”, vilket utvecklas av bland annat National Post:

There is no use calling this anything but what it is: kidnapping. Official claims that Kovrig and Spavor engaged in activities that “endanger the national security” of China are as spurious as the accusations of spying against the Garratts. Certainly no evidence has been produced against them, nor is there any reason to expect any. There is no due process in China, no independent judiciary, no right of habeas corpus. Canadian authorities were only granted consular access to Kovrig four days after his detention. It’s not clear they even know where Spavor is.

Även om det inte är uttalat att dessa två fall har med Mengs arrestering att göra, så är kopplingen självklar. Kinesiska myndigheter hotade nämligen förra veckan Kanada med allvarliga följder, vilket bland annat The Guardian skriver närmare om i artikeln ”China threatens Canada with ’grave consequences’ if Huawei CFO not freed”.

Vidare finns en klar skillnad på hur å ena sidan Meng och den andra sidan de två kidnappade kanadensarna har behandlats. Meng fick exempelvis träffa sin familj och ordna egen advokat. I en öppen rättegång där media och demonstranter närvarade, blev hon släppt mot borgen i väntan på utredningen.

De båda kanadensarna har cock vare sig fått träffa advokat eller. Istället tog det flera dagar innan ens kanadensiska diplomater visste var de befann sig, och slutligen tilläts ett kort möte med dem. Bland annat aktivisten Peter Dahlin, expert på kinesisk lag, har pekat ut hur detta bryter mot flera bestämmelser:

Som Peter Dahlin vidare påpekar i en intervju med The Star, så finns det en stor risk att – medan Meng Wanzhou vistas i sin lyxvilla i Vancouver – de kanadensiska medborgarna utsätts för en liknande behandling som han själv fick erfara i början av 2016, inklusive sömnbrist och annan psykisk tortyr.

Det två kidnappningarna har också skrämt slag i många kanadensiska och amerikanska affärsmän som bor eller planerar att vistas i Kina.

Såväl amerikanska som kanadensiska myndigheter har varnat vissa grupper av medborgare för att resa till Kina, och överväger att införa en starkare resevarning till landet.

Hämndaktionerna ger givetvis också motsatt effekt i en tid då Kina påstår sig vara dedikerat att öppna upp sin ekonomi och välkomna utländska företag.

Demonstranter utanför domstolen i Vancouver, där det i veckan beslutades att Meng Wanzhou får gå fri mot borgen i väntan på utredning. Några sådana förhandlingar eller protester vore givetvis otänkbara i Kina, där de två kanadensiska medborgarna helt enkelt bara försvann.

Föga förvånande så har kidnappningarna varit kontraproduktiva genom att de har rört upp starka känslor i Kanada.

Exempelvis har The Globe and Mail, Kanadas ledande tidning, bara under det senaste dygnet publicerat två artiklar med rubrikerna de talande ”Canada must stand up to China the bully” och ”Globe editorial: The end of the Trudeau government’s China delusion” där detta utvecklats.

I den sistnämnda framhävs bland annat det absurda i att Kina försöker pressa kanadensiska myndigheter att släppa Meng Wanzhou fri. I Kanada är ju rättsväsendet fristående, och myndigheterna skulle inte kunna påverka dem i Mengs fall även om de så önskade.

Men eftersom domstolarna i Kina styrs av kommunistpartiet, så har landets regim svårt att förstå konceptet med en fristående domstol samt det faktum att Kanadas regering inte kan styra rättsväsendet.

I den förstnämnda artikeln framhävs också Kinas ”mobbande” beteende, samt vikten av att Kanada står upp emot kinesiska myndigheter, eftersom svaghet blott inbjuder till värre behandling:

In clear reprisal for Canada’s U.S.-sought arrest of the daughter of Huawei’s founder, China has detained two Canadians on charges of undermining its national security but has shied away from taking any action against the United States. This is in keeping with Beijing’s record of acting only against the weaker side, even if it happens to be a U.S. ally.

(…)

Such is the Chinese effort to mollify the power behind Ms. Meng’s arrest that, in recent days, Beijing has made trade-related concessions to help defuse tensions with Washington. Contrast this with the way China has followed up on its threats of retaliation against Canada by arresting a former Canadian diplomat, Michael Kovrig, and then detaining Michael Spavor, a Canadian writer and entrepreneur living in the Chinese province of Liaoning. Ms. Meng’s release on bail has apparently not allayed Beijing’s anger against Ottawa.

Such behaviour fits the classic definition of a bully, whether in school or on the international stage – one that engages in unwanted, aggressive behaviour by taking advantage of an imbalance of power.

Det är förvånansvärt hur Kina i detta fall valt att straffa endast Kanada snarare än USA, som ju antagligen var det land som utfärdade ordern om att arrestera Meng Wanzhou. Sannolikt hänger detta samman med att man från kinesiska myndigheters håll är rädd för en upptrappning i handelskriget med USA.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.