Satir: Ensam på 100-årsdagen

Vanligtvis publicerar Kinamedia satir av tecknaren Niklas ”@KluddNiklas” Eriksson varannan fredag. Denna teckning kommer dock några timmar tidigare än vanligt, för att hinna läggas ut på det kinesiska kommunistpartiets 100-årsdag som alltså infaller i dag.

Tidigare under dagen publicerade Kinamedia en artikel med rubriken ”En alltmer ensam och illa omtyckt 100-åring”. Texten bygger på en ny undersökning av PEW Research, som i sin tur visar hur bilden av Kina och Xi Jinping försämrats dramatiskt i omvärlden bara de senaste åren.

Trots Kinas storlek, betydelse och imponerande ekonomi så påpekas det ofta att landet bara har en enda egentlig allierade, nämligen Pakistan.

Förvisso pågår visst ett samarbete med andra länder, exempelvis Ryssland. Men som konstaterades i en analys som Kinamedia publicerade för en dryg månad sedan, så finns det begränsningar i dessa relationer som gör att exempelvis Kina och Ryssland sin höjd kan utvecklas till strategiska samarbetspartners men aldrig till verkliga allierade.

Från Karl XII:s Sverige till Nazityskland, så har auktoritära stater med en aggressiv utrikespolitik inte direkt gjort sig kända för sin briljans i att forma allianser.

Xi Jinpings Kina är inget undantag – tvärtom så har presidentens ambitiösa agenda främst fått till följd att världens demokratier dragit sig allt närmare varandra för att möta Pekings framfart.

Trots ambitionen att framställa landet som ”älskvärt”, så får kommunistpartiet därför fira sin 100-årsdag i ensamhet. Med en lie över axeln, blodig efter att i ledet försökt ha rättat in aktörer som istället skulle kunna ha ett konstruktivt utbyte med Kina.

Veckans teckning kan ses i fullstorlek via denna länk.

Övriga teckningar för Kinamedia av Niklas Eriksson kan ses under kategorin “satir“.