Satir: Victor Orban bjuder in Xi Jinping till EU

Vilken fredag! Strålande sol, svensk fotbollsvinst och så en ny satir av Niklas ”@KluddNiklas” Eriksson här på Kinamedia.

Veckans teckning hämtar inspiration från Ungerns president Viktor Orban och hans regerings inställsamhet till Xi Jinping och kinesiska myndigheter.

Som Kinamedia rapporterade om förra veckan, så har allmänhet och politiskt opposition protesterat kraftigt sedan den ungerska regeringens planer på att tillåta det första kinesiska universitet på europeisk mark i Budapest läckt ut.

För ett par månader sedan skrev Kinamedia om hur Ungern blockerat gemensamma EU-åtgärder mot Kina med anledning av repressionen i Hongkong, och förra året om hur landet lovat Peking att hålla Taiwan utanför Världshälsoorganisationen (WHO).

Sammantaget så har Ungern under Viktor Orbans ledning gjort sig känt som Kinas närmast allierade inom EU. Förra upplagan av Kinamedia nyhetsbrev innehöll en artikel i Politico där Orban citeras enligt följande:

”In recent years this common foreign policy approach, motivated by domestic political considerations, has led to the European Union’s foreign policy stance becoming a laughing stock,” Orbán wrote. ”When eight of our joint declarations have been swept aside, as has happened with China, the ninth will simply be greeted with more mockery.”

He lambasted what he called the ”declaration-generating foreign policy bureaucrats” in Brussels, adding: ”If it [a draft declaration on Hong Kong] is presented another hundred times, the same result will be repeated a hundred times over.”

Genom att rutinmässigt och skrytsamt stoppa uttalanden och åtgärder från EU mot Peking, samt nu även vilja ombesörja det första kinesiska universitetet på europeisk mark, så finns det nu fog för att påstår att Viktor Orban bjuder in Xi Jinping till EU.

Veckans teckning kan ses i fullstorlek via denna länk.

Övriga teckningar för Kinamedia av Niklas Eriksson kan ses under kategorin “satir“.