Det brittiska underhuset House of Commons har enhälligt röstat för en motion som beskrier övergreppen i Xinjiang som folkmord. (Bild: UK Parliament, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons)

Storbritanniens parlament klassificerar övergreppen i Xinjiang som folkmord

23 april, 2021

Kinamedia har tidigare skrivit om hur bland annat USA:s regering samt parlamenten i Kanada och Holland klassificerat övergreppen mot etniska minoriteter i Xinjiang som folkmord. Nu gör Storbritanniens parlament likadant.

Under gårdagen röstade det brittiska underhuset House of Commons nämligen enhälligt för att klassa situationen i västra Kina för folkmord. Det är första gången någonsin som underhuset odelat röstar för en sådan klassificering.

Liksom var fallet med omröstningarna i Kanada och Holland, så medför detta beslut inte några krav på handlingar eller förändringar i den brittiska politiken gentemot Kina. Det är dock sannolikt att den redan ansträngda relationen länderna emellan kommer förvärras ytterligare.

Storbritannien utfärdade förra månaden – tillsammans med EU, USA och Kanada – riktade sanktioner mot fyra stycken tjänstemän och en lokal säkerhetsbyrå i Xinjiang som ansågs vara ansvarig för övergreppen där.

Detta fick Kina att införa hämndsanktioner mot nio stycken brittiska individer och en domstol. Något som i sin tur fick premiärminister Boris Johnson att reagera starkt, och öppet tala om nödvändigheten av en allians av demokratier för att möta Pekings framfart.

Efter gårdagens omröstning anklagade den kinesiska ambassaden i Storbritannien landets parlamentariker för att ”hitta på” innehållet i motionen i syfte att ”diskreditera och attackera” Kina.

Peking uppmanade även Storbritannien att ”omedelbart korrigera de felaktiga handlingarna”.

Författaren till motionen var Nusrat Ghani, medlem av det konservativa regeringspartiet och tidigare minister, tillika en av de fem parlamentariker som utsattes för hämndsanktioner av Kina för några veckor sedan.

Ghani menar att övergreppen i Xinjiang möter de kriterier som definierar ett folkmord, det vill säga ambitionen att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk eller religiös grupp.

Även om motionen som röstats genom är icke-bindande så sade Ghani, som själv är muslim, att arbetet inte slutar i och med detta.

Tvärtom underströk hon att det är omöjligt att försätta ”business as usual” med Kina medan dessa övergrepp pågår; regeringen måste nu agera för att se till så alla brittiska produktionskedjor är fria från det tvångsarbete som dokumenterats i regionen.

Vidare medför motioner som denna en viss uppmaning till internationell samordning. Den amerikanska senatorn Marco Rubio var snabb med att framhålla hur världens demokratier ”en efter en” motsätter sig vad som sker i Xinjiang, och att vi inte bara kan stå bredvid och passivt se på.

I debatten inför omröstningen i underhuset uttryckte en av parlamentarikerna vidare helhjärtat stöd för Australien i den pågående diplomatiska dispyten med Kina, och gav samtidigt Nya Zeelands premiärminister Jessica Ardern en känga för den ovilja hon visat att stå upp emot Kina inom ramen för underrättelsealliansen ”Five Eyes”.

Förutom att dra ytterligare uppmärksamhet och avsky till övergreppen som pågår i Xinjiang, så visar gårdagens omröstning hur den senaste tidens aggressiva kinesiska diplomati ofta är kontraproduktiv. Författaren till motionen har som sagt själv utsatts för kinesiska sanktioner.

Förra månadens hämndsanktioner mot fem stycken brittiska parlamentariker, fyra andra individer och en brittisk domstol verkar inte ha tjänat till att skrämma Storbritanniens politiska etablissemang till lydnad – snarare har det haft effekten att de blivit uppretade och förbannade.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.