Japans premiärminister Suga Toshihide blir om ett par veckor den första utländska ledaren att personligen träffa USA:s nya president Joe Biden. (Bild: 内閣官房内閣広報室, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons)

Kina varnar Japan innan toppmöte med Joe Biden

Relationen mellan USA och Japan blir allt bättre, vilket till stor del beror på att de båda länderna i större utsträckning gemensamt upplever delar av Kinas utrikespolitiska agerande som ett hot.

När det förra veckan offentliggjordes att Japans premiärminister Suga Yoshihide blir den första utländska ledaren att personligen träffa USA:s nya president Joe Biden, kom det därför knappast som någon överraskning att Kina enligt uppgift ”står högt upp på agendan” när de båda ledarna ska samtala i Washington 16 april.

I Peking är man dock inte lika entusiastisk över detta möte. Tvärtom är den kinesiska ledningen så upprörd eller oroad över saken, att utrikesminister Wang Yi i början av denna vecka utfärdade flera varningar i ett 90 minuter långt telefonsamtal med sin japanska motpart Motegi Toshimitsu.

South China Morning Post framhåller det ovanliga i att det kinesiska utrikesministeriet sedan även publicerade det väldigt direkta samtalets innehåll online:

In a rare move, the Chinese foreign ministry put out a two-part statement on the phone call between Wang and Motegi. One statement criticised Biden’s recent efforts to coordinate with allies on a joint strategy on China, warning Tokyo to avoid following the US in sanctioning China over alleged human rights abuses in Xinjiang and Hong Kong.

“If under the guise of multilateralism, countries engage in bloc politics or big power confrontations, or even arbitrarily impose unilateral and illegal sanctions on other countries based on false information, the world will regress to the law of the jungle of right and wrong,” said Wang.

(…)

In another statement released on the same day by the Chinese foreign ministry, Wang repeated his jab at the US, urging Japan to not get “carried away” by countries that were biased against China.

“The US and Japan are allies, but similarly, China and Japan have also signed a treaty of peace and friendship so Japan has a responsibility to uphold this treaty,” said Wang.

Enligt det japanska utrikesministeriet, så ägde samtalet mellan de båda utrikesministrarna rum efter en förfrågan från Peking.

Detta, i kombination med samtalets ton och agerandet efteråt, ger vid handen kinesiska myndigheters ökade oro inför den allians av demokratiska länder som Joe Bidens nya administration har som uttalad ambition att skapa för att bemöta Pekings framfart.

Samtalet visar även att kinesiska myndigheter är besvärade över förra månadens västerländska sanktioner på grund av situationen i Xinjiang och Hongkong.

Pekings relativt rättframma varningar kommer i en tid då Japan uppvisar en allt större vilja att inta en säkerhetspolitiskt mer aktiv roll i regionen. Det kommer även då spänningarna mellan kinesiska och japanska fartyg vid ögruppen Senkaku är större än på länge.

Denna ögrupp, som på kinesiska heter Diaoyu, kontrolleras av Tokyo trots att Peking gör anspråk på den. Oron har tilltagit ytterligare sedan en ny kinesisk lag infördes i januari, som ger kustbevakningen rätt att öppna eld mot fartyg som gör intrång på vad Kina anser är sitt eget territorium.

Förra månaden resulterade ett möte mellan Japan och USA i ett gemensamt uttalande, där USA underströk sin åtagande att hjälpa Japan att försvara Senkaku. Det innehöll också ett uttalande om samarbete kring Taiwans försvar; en fråga som förväntas diskuteras närmare när Biden och Suga möts senare denna månad.

Taiwan är mycket viktigt geopolitiskt för Japan. Förutom att de båda länderna åtnjuter mycket goda relationer, så skulle Peking relativt lätt kunna klippa av Tokyos viktiga import av olja och andra råvaror som behövs för att hålla igång den japanska ekonomin, om Taiwan föll under kinesiskt styre.

Utrikesminister Motegi Toshimitsu satt således inte tyst och lyssnade på Wang Yis uppsträckning. I samtalet uttryckte han oro för den nya lagen som ger Kinas kustbevakning rätt att öppna eld, och uppmanande landet att sluta göra intrång på japanska vatten.

Han uppmanade även sin kinesiska motpart att göra något åt situationen för mänskliga rättigheter i Xinjiang och Hongkong.

Det är heller inte bara militärt och säkerhetspolitisk som Japan förväntas spela en större geopolitisk roll. I artikeln ”US and Japan plan ’Belt and Road’ alternative for Indo-Pacific” uppmärksammar Nikkei Asia hur de båda ländernas ledare planerar ett projekt för utveckling av ”högkvalitativ infrastruktur”.

Projektet ska utgöra en motvikt till Kinas nya sidenvägar, inom och bortom regionen Indo-Pacific. Fokus ska ligga på allt trådlös 5G till energiframställning av vätgas och annan ren energi. Det ska rullas ut utan den form av skuldformer eller miljöförstöring som de nya sidenvägarna ofta förknippas med.

Nikkei Asia understryker att detta nya initiativ hänger samman med Joe Bidens offentliggörande av infrastruktursatsningar värda över 2 000 miljarder dollar förra veckan:

Speaking last week on proposed $2 trillion-plus infrastructure legislation, Biden said it will ”boost America’s innovative edge in markets where global leadership is up for grabs,” such as clean energy, and in ”the competition with China in particular.”

Telecommunications technology — including 5G, which has become a battlefield in the fight for tech dominance between the U.S. and China — has been cited as a promising area for Japan-U.S. cooperation. The two allies may work together on smart cities as well.

Ytterligare ett tecken på Japans vilja att bli mer aktiv på USA:s sida gentemot Kina, var Tokyos roll i att återstarta den så kallade Quad-alliansen, vilket jag skrev närmare om här på Kinamedia för ett par veckor sedan.

För den som vill dyka ännu djupare i den nya varma relationen mellan USA och Japan, rekommenderas artikeln ”America rediscovers its alliance with Japan” i det aktuella numret av The Economist.