Hongkongs lagstiftande församling, där det nu är olagligt för de pro-demokratiska kandidaterna att försöka vinna en majoritet.

47 personer riskerar livstids fängelse för ”omstörtande verksamhet” i Hongkong

I början av januari skrev jag artikeln ”Över 50 arresteras för primärval – riskerar åtal under Hongkongs nya säkerhetslag” här på InBeijing. Detta med anledning av de plötsliga arresteringarna av alla politiker som ställt upp i det pro-demokratiska primärvalet i fjol, samt ett par andra aktivister kopplade till stadens proteströrelse.
Rapporter gjorde gällande att kandidaterna som ställde upp i primärvalet misstänktes för omstörtande verksamhet. Detta eftersom syftet med valet var att vinna en majoritet i det kommande parlamentsvalet, vilket skulle möjliggöra att motsätta sig politisks förslag från regeringen.
Logiken var alltså: De pro-demokratiska kandidaterna får ställa upp i valet till parlamentet, men om de vinner eller ens planerar att vinna majoritet i den lagstiftande församlingen så är kandidaturen olaglig.
Att det är precis så illa blev svart på vitt i dag. Under söndagen åtalades nämligen 47 av de som arresterade i januari – inklusive de politiker som ställt upp i förra sommarens primärval – för omstörtande verksamhet under Hongkongs nya nationella säkerhetslag, med risk för livstids fängelse.
Bland annat Washington Post noterar hur omfattningen av åtalen var oväntad, samt att åtalen mot samtligs 47 politiker utgör den bredaste användningen hittills av den nationella säkerhetslägen:

The charging of such a large group represents the harshest and widest use of Beijing’s national security law in Hong Kong to date, dramatically increasing the number of people taken under the draconian legislation. Friends and family fear they will be denied bail and instead remain in detention before trial, like the five previously detained under the law — a significant departure from Hong Kong’s common law system.
The charges now mean that every prominent, and even moderate, opposition voice in Hong Kong is either now in jail, or in exile, crushing the city’s democratic aspirations as Beijing tightens its grips around the city’s core institutions.
“None of us knew the situation would become like this today,” said Tiffany Yuen in an interview before stepping into the police station in the district she represents as an elected local official.

Enligt South China Morning Post har de 47 förvägrats borgen. De beordrades att infinna sig vid sina lokala polisstationer i dag, och kommer tas till domstol redan imorgon måndag.
Bland de åtalade som nu riskerar livstids fängelse finns flera högt profilerade politiker och aktivister. Bland annat akademikern Benny Tai, som var med och initierade demokratiprotesterna 2014, samt Joshua Wong, en av demokratirörelsens förgrundsfigurer som redan nu sitter i fängelse.
Det är även klart att åtalen är en del av en trend; få trodde att det skulle gå så pass fort att kväsa all politiskt oppositionen i staden, den nya säkerhetslagen till trots.
Tidigare i veckan skrev jag här på InBeijing om ett nytt lagförslag som innebär att endast ”patrioter” ska kunna inneha förtroendevalda poster i Hongkong.
En lag som i mitten av mars kommer antas av stadens parlament, som sedan november helt saknar opposition då alla pro-demokratiska ledamöter har uteslutits eller lämnat sina platser.
Det nya lagförslaget gör det omöjligt för alla som brister i sin lojalitet mot Peking att ens ställa upp i lokalval i Hongkongs distrikt. Men detta räcker uppenbarligen inte för regimen. De pro-demokratiska politikerna och aktivisterna måste även kastas i fängelse.
Det går inte underskatta allvaret i åtalet för omstörtande verksamhet mot de 47, eller för den delen hur förföljelsen mot den politiska oppositionen förvärrats bara de senaste två månaderna.
InBeijing kommer därför givetvis att följs dessa rättegångar närmare.