Världens just nu mest efterfrågade vaccin.

Propagandakrig kring kinesiska och västerländska vaccin mot COVID-19

Förra veckan skrev jag här på InBeijing om tester i Brasilien, Indonesien och Turkiet som gav vid handen att effektiviteten av CoronaVac, ett kinesiskt vaccin mot COVID-19, i själva verket är lägre än vad det framställare Sinovac tidigare påstått.

Metodiken i dessa tester ifrågasattes sedan, i vad som blev början på ett omfattande propagandakrig om kinesiska respektive västerländska vaccins duglighet.

Vid sidan av att fortsätta framhålla den förnäma effektiviteten av Sinovacs produkter, har kinesiska statliga medier och till och med diplomater under den senaste veckan varit fullt upptagna med att skapa tvivel kring vaccin från västerländska tillverkare.

Detta har fått många personer att reagera kraftigt. Se exempelvis nedan hur Kinaredaktören för The Economist respektive CNN:s korrespondent i Peking, som båda följt denna fråga mycket nära, uttrycker sig om saken:

Propagandaoffensiven från Kinas myndigheter och medier förklaras bland annat närmare av Washington Post i artikeln ”China turbocharges bid to discredit Western vaccines, spread virus conspiracy theories”, som inleds med följande sammanfattning:

Europe and Australia should reject the ”hasty” American vaccines linked to elderly deaths, Chinese scientists say. Western media refuses to investigate the dangers of the Pfizer-BioNTech shot, fumed a state television anchor. The coronavirus could be a plot involving former U.S. defense secretary Donald H. Rumsfeld, suggested a state media editor. And the real origin of the virus? Perhaps the U.S. Army’s Fort Detrick should be investigated, intoned a Foreign Ministry spokeswoman.

One year after the coronavirus was first widely reported in China, the country’s state media and officials are again pitching a flood of theories about its origins (not China) and which vaccines are safe (not American).

The reports, claims by officials and unchecked online speculation this month appear to be part of a renewed Chinese push to cast blame for the pandemic elsewhere and undermine public confidence in Western vaccines.

Statliga medier har bland annat blåst upp en historia om 23 äldre invånare i Norge som dött efter att de fått ett vaccin från Pfizer-BioNTech, komplett med citat från experter som råder andra länder att genast upphöra med användningen av denna produkt.

Västerländska medier är ”ute efter att förstöra” ryktet kring kinesiska vaccin, och Kina måste därför kämpa tillbaka, dundrade Hu Xijin, redaktör för Global Times, som ges ut av partitidningen Folkets dagblad.

Washington Post intervjuar analytiker som påpekar att propagandaoffensiven följer flera månaders löften från kinesiska tjänstemän och forskare om att Kina ska ”vinna” den globala tävlingen för att framställa ett vaccin mot COVID-19. Rapporterna om tveksam effektivitet i kinesiska vaccin skapar därför en diskrepans mellan förväntningar och verklighet i Kina.

Denna diskrepans hanteras nu på många håll med propaganda. George Gao, ordförande för Kinas myndighet för kontroll av smittsamma sjukdomar, frågade sig nyligen offentligt huruvida vaccin från Pfizer-BioNTech och Moderna kan orsaka cancer.

Zhong Nanshan, som blivit en nationalhjälte i Kina tack vare sitt arbete med SARS och COVID-19 har kritiserat de kliniska testerna av västerländska vaccin som ”extremt otillräckliga”, och samtidigt hävdat att de kinesiska vaccinen framställs med rigorös noggrannhet.

Washington Post pekar samtidigt ut ovanstående experters varningar som relativt milda i jämförelse med myndigheter, statliga medier och sociala medier.

En konspirationsteori som fått stor spridning på nätet via Jin Canrong, utrikespolitisk rådgivare till Kinas regering, går ut på att USA:s tidigare försvarsminister Donald Rumsfeld genom delägarskap i företag tjänat pengar på att sälja mediciner mot sjukdomar som har drabbat Kina. Ett av ”bevisen” som framförs är att USA har en historia av biologisk krigföring.

CNN publicerar en liknande rapport med rubriken ”China is hitting back at criticism of its vaccines with a dangerous disinformation campaign”, som bland annat konstaterar följande:

Chinese officials and state media have made the country’s vaccine candidates a major point of national pride and a way to win global favor following a widespread backlash over the initial mishandling of the coronavirus outbreak in Wuhan, where officials have been accused of silencing whistleblowers and failing to act in time to contain infections.

It was perhaps inevitable, then, that any questions raised about a Chinese vaccine would be seen as an attack on the state, particularly in a climate of intense hostility between Beijing and Washington over the two countries’ respective responses to the pandemic.

CNN medger att de 23 dödsfallen i Norge som kinesiska medier och diplomater vid upprepade gånger framfört de facto har ägt rum. Men tvärtemot vad Peking vill mena, så har flera medier, inklusive CNN, rapporterat om dödsfallen.

Vidare uppger norska myndigheter – vilket enligt flera forskare är en vedertagen sanning – att dödsfall är att vänta efter vaccinering är av stora grupper äldre och svagare patienter. Något som alltså beror på patienternas sköra tillstånd och hälsa, snarare än att fel på själva vaccinet.

Som flera kritiker till den kinesiska propagandaoffensiven påpekar, så riskerar de upprepade försöken från politiker, medier och experter att diskreditera västerländska vaccin få folk att bli skeptiska mot att alls vaccinera sig:

Alla dessa uttalanden sker dessutom samtidigt som Världshälsoorganisationen till slut fått tillstånd att skicka ett expertteam till Wuhan för att undersöka virusets uppkomst. Organisationens forskare verkar dock under stränga restriktioner – de får vare sig besöka den marknad där COVID-19 tros ha uppkommit, eller intervjua vem de vill.

I samband med den kritik som kinesiska myndigheter har fått på grund av denna kontroll, så fortsätter man pumpa narrativet om att viruset sannolikt egentligen först uppstått någon annanstans och sedan tagits till Kina.

Utrikesministeriets taleskvinna Hua Chunying fortsatte exempelvis i veckan att göda teorin om att COVID-19 först uppkommit i ett amerikanskt laboratorium, och senare tagits till Kina av militärer från USA som deltog i evenemanget Military World Games i Wuhan i oktober:

Kampen om narrativet angående virusets uppkomst – som jag först skrev om här på InBeijing i början av mars i fjol – kvarstår alltså, och kompletteras alltså nu med ett propagandakrig om vaccin.

Och av någon outgrundlig anledning är det återigen Kina mot omvärlden, då de virus som kinesiska röster nu sprider tvivel kring inte bara är amerikanska utan kommer även från tyska och svenska företag.

Räkna också med att detta propagandakrig kommer att bedrivas i Europa. Så här rapporterade Reuters förra helgen om att Serbien mottagit en miljon doser kinesiskt vaccin:

A plane carrying one million doses of Sinopharm’s COVID-19 vaccine arrived on Saturday in Serbia, making it the first European country to receive the Chinese vaccine for mass inoculation programmes.

President Aleksandar Vucic was accompanied by Beijing’s ambassador to the Balkan country at Belgrade’s airport as containers carrying the vaccines were unloaded from an Air Serbia plane.

“I would like to thank President Xi Jinping and Chinese leadership for sending us one million doses of the vaccine,” Vucic, who has helped forge close ties with China in recent years, told reporters.

Detta påminner om då kinesisk utrustning för att förhindra spridningen av COVID-19 skickades till omvärlden under fjolåret. Även då stod Serbien i centrum som en av de främsta prenumeranterna i Europa på Kinas narrativ kring viruset.

Detta skrev jag närmare om i slutet av mars i fjol, i artikeln ”COVID-19: Kina säljer testkit som inte fungerar och masker till överpris till flera europeiska länder”.

Vilket rubriken avslöjar, så var det redan då problem med kvaliteten på de kinesiska produkter som tillverkades i all hast för att sedan exporteras till omvärlden under stora fanfarer.