USA och Kanada uttalar stöd för Gui Minhai och solidaritet med Sverige

Efter den tio år långa fängelsedomen mot Gui Minhai förra veckan, skrev jag här på InBeijing om det breda uttalade stödet som Gui och Sverige fick från omvärlden.

Jag skrev även om hur Angela Gui efterlyste större samverkan mellan Sverige och andra länder, samt hur Ulf Kristersson vill se att Sverige agerar tillsammans med EU, USA och Kanada för att ”samla omvärlden mot Kina” över Gui Minhai.

Nu har den svenska regeringen möjlighet att göra just detta. Medan EU var tidigt med att ge sitt stöd, så har tydliga ställningstaganden kommit också från USA och Kanada de senaste dagarna.

Det började med ett uttalande från amerikanska utrikesdepartementet redan i torsdags, som löd enligt följande:

We strongly condemn the People’s Republic of China’s (P.R.C.) sentencing of Swedish citizen Gui Minhai on February 24. We call on the PRC government to release him immediately and unconditionally. The United States and our partners are bound by shared principles of rule of law, liberty, equality, and human dignity. We will continue to stand with our partners and allies to promote greater respect for human rights and fundamental freedoms in China.

Det är anmärkningsvärt att uttalandet från USA de facto är ännu starkare än det från EU, som främst uppmanade Kina till transparens och samarbete med svenska myndigheter.

Medan USA kräver Gui Minhais omedelbara frisläppning, nöjer sig alltså EU med att ”allvarligt ifrågasätta” fallet samt konstatera att Guis rättigheter inte har blivit tillgodosedda.

Den sannolika anledningen till detta är att en eller flera länder i EU – ingen nämnd, ingen glömd – har motsatt sig ett starkare uttalande. Detta kan i sig ses som ännu ett exempel på kinesisk påverkan, eller i alla fall Kinas ökade inflytande i vissa av Europas medlemsstater.

För bara ett par timmar sedan visade även Kanadas utrikesdepartement sitt stöd genom följande meddelande på Twitter:

Här är det intressant att notera hur kanadensiska myndigheter uttalar stöd genom att posta om en tweet från utrikesminister Ann Linde. Det skulle kunna ses som ett försök att sträcka ut en hand till Linde för samverkan.

Som läsare av InBeijing redan känner till, så kidnappade kinesisk polis två kanadensiska medborgare vid namn Michael Kovrig och Michael Spavor i december 2018. Detta var en direkt hämndaktion på att Huaweis finanschef Meng Wanzhou greps vid Vancouvers flygplats efter förfrågan om utlämning från USA.

Liksom var fallet med Gui Minhai, så har Kovrig och Spavor blivit nekade konsulära besök. De har heller inte fått träffa familjer eller utse egna advokater. Till skillnad mot hur Meng Wanzhou har behandlats i Kanada, så har en hel rad rättigheter som de båda kanadensarna garanterats enligt internationell lag inte blivit tillgodosedda.

Det finns nu alltså en stor möjlighet för svenska myndigheter att samarbeta med Kanada, USA, EU och en rad aktörer för att pressa Kina om såväl Gui Minhai som andra konsulära fall och rättsvidriga övergrepp. Ta vara på det.