Allt vanligare att utländska medborgare kidnappas eller grips i Kina

I torsdags var det fyra år sedan Gui Minhai först kidnappades av kinesiska agenter i sin semesterbostad i Thailand. Med anledning av detta skrev jag två artiklar för svenska medier som publicerades samma dag.

Dels en intervju med Gui Minhais kollega Lam Wing-kee för Expressen, angående hans planer att öppna deras bokhandel Causeway Bay Books på nytt. Lam har redan samlat in nog med kapital för att öppna affären, som kommer slå upp portarna i Taipei redan nästa år.

Vidare skrev jag även en text för Omvärlden, om den oroande trenden att alltfler utländska medborgare kidnappas eller på olika vis ”försvinner” i Kina för att sedan dyka upp i fångenskap. I artikeln intervjuar jag Peter Dahlin, som själv togs från sitt hem till ett underjordiskt fängelse i utkanten av Peking i början av 2016, där han förhördes i över tre veckor innan han utvisades från landet.

Dahlin framhåller de två kanadensarna Michael Kovrig och Michael Spavor som tydliga bevis på vad han kallar Kina ”hostage diplomacy”. De försvann i december bara dagar efter att Meng Wanzhou, Huaweis finanschef och arvtagerska, gripits på Vancouvers flygplats efter en förfrågan om utlämning från USA.

De två kanadensarna har sedan hållits inlåsta utan möjlighet att träffa vare sig familj eller advokater, medan Meng Wanzhou under hela sin rättegångsprocess har kunnat bo i sin villa i Vancouver.

Förhållandena under vilka Kina griper och låser in utländska medborgare bryter mot flera internationella lagar och bestämmelser som Kina självt har ratificerat. Enligt Dahlin rör det sig om ett slags maktspel, där Kina visar att man endast spelar efter de regler man själv väljer.

Dahlin menar också att risken för utlänningar att gripas av politiska anledningar i Kina har ökat under den tid som Gui Minhai suttit inlåst. Han pekar på misslyckandet med så kallad ”tyst diplomati”, och tilläger att länder som Japan och Sydkorea fått ännu fler medborgare gripna som vi inte känner till.

Som ett brev på posten skrev Nikkei Asian Review denna helg om hur en professor vid japanska Hokkaido University nu gripits under en resa till Kina, anklagad för spionage:

The unidentified Japanese national, who is in his 40s, had formerly been employed by Japan’s Foreign Ministry as well as the Defense Ministry’s National Institute for Defense Studies, and now specializes in modern Chinese history. He is believed to be accused of espionage.

This is the first time China has detained faculty of a Japanese national university, who are essentially treated as civil servants under Japanese law. He is still in Chinese custody.

Enligt tidningen är detta den trettonde japanska medborgaren som gripits sedan 2015, då Kina antog en ny och svepande nationell säkerhetslag. Det noteras även att landet 2014 antog en anti spion-lag, även den av svepande karaktär.

Det har därmed blivit enklare för kinesisk polis och underrättelsetjänst att kidnappa eller gripa utländska medborgare. Detta såväl för minsta misstanke om spionage eller hot mot ”nationell säkerhet”, som för ren diplomatisk hämnd vilket var fallet med Michael Kovrig och Michael Spavor.

Fallet med de två kanadensarna är långt ifrån unikt. Inte heller är Peter Dahlin ensam om att använda termen ”hostage diplomacy”:

Dahlin framhåller tyst diplomati som en anledning till att dessa godtyckliga gripanden har ökat i antal. Kina kommer endast bete sig annorlunda om kidnappningar av utländska medborgare får följder. Tystnad är precis vad kinesiska myndigheter eftersöker, och uppmuntrar dem att fortsätta agera likadant.

Dessa följder kräver koordination. Länder vars medborgare försvinner i Kina måste enligt Dahlin sluta agera på egen hand. Han menar att en koordinerad respons krävs, inte bara inom EU utan även tillsammans med allierade nationer i Nordamerika, Asien och Australien.

Fallen bör även tas upp i FN:s olika organ, samt multilaterala forum och möten som Arktiska rådet. Annars kommer sannolikt utländska medborgare fortsätta försvinna i Kina på ett vis som går stick i stäv med internationell lag.

RELATERAD LÄSNING:

The People China ‘Disappeared’ in 2018” (The Diplomat)
Collateral damage – Foreign victims of China’s hostage diplomacy” (Safeguard Defenders)