Skarp upptrappning av våld mot demonstranter i Hongkong

12 augusti, 2019

Den senaste veckan har en tydlig ökning av våldet mot demonstranterna i Hongkong kunnat observeras. Detta kulminerade under gårdagen, och är sannolikt en del av en medveten strategi att gradvis nöta ut den pågående proteströrelsen.

Demonstrationerna i Hongkong har nu pågått i närmare två och en halv månad. Till en början gick det hela relativt fredligt till, men efter stormningen av stadens parlament 1 juli så har båda sidor stegvis blivit mer konfrontativa.

Detta sågs bland annat förra måndagen, när demonstranter attackerade flera polisstationer med stenar och brandbomber. Det kunde också ses under gårdagen, då polis utövade våld på ett vis som inte har kunnat ses tidigare denna sommar, eller för den delen någon gång sedan Hongkong överlämnades till Kina 1997.

Bland annat har man börjat skjuta demonstranter från nära håll, vilket resulterade i att en kvinna träffades i ögat. Vidare har poliser klätt ut sig till demonstranter för att sedan arrestera andra aktivister. För första gången har man också skjutit tårgas rakt in i en tunnelbanestation.

Vänligen se nedan några bilder och filmklipp och observationer via Twitter som dokumenterar det våld polisen använde sig av mot demonstranterna i går söndag. Varning för grafiska filmklipp:

Detta knappt fyra minuter långa klipp från Hong Kong Free Press inleds med ett särskilt otäckt exempel på polisvåld, när en demonstrant övermannas och misshandlas av poliser så att han blöder stora pölar och tänderna håller på att ramla ut:

Förutom polisvåld har också utökad aktivitet märkts av triader eller andra grupperingar från eller med nära band till Kina, som har börjat ge sig på såväl demonstranter som journalister. Nedan några reflektioner över detta från gårdagen:

Detta följer givetvis på de våldsamheter av triader med nära band till pro-kinesiska politiker som 21 juli skickade 45 personer till sjukhus efter urskillningslösa attacker mot misstänkta demonstranter i förorten Yuen Long.

Grupper av vitklädda män som attackerade demonstranter med knivar och påkar kunde under de oroligheter som följde på generalstrejken i måndags förra veckan. Nu verkar det alltså som att inte bara triader, utan även ”frivilliga” från Kina med koppling till olika pro-kinesiska grupper i Hongkong reser till staden för att ställa till med bråk.

En klar skillnad i polisens behandling av dessa grupperingar är att väldigt få verkar gripas. I motsats till arresterade demonstranter uppges de våldsamma triaderna endast åtalas för ”olovlig sammankomst” snarare än ”upplopp”. Den sistnämnda brottsrubriceringen ska däremot flera demonstranter åtalas för, vilket kan innebära fängelsestraff i upp till tio år.

Det är också viktigt att i sammanhanget uppmärksamma hur antalet arresteringar av demonstranter har ökat kraftigt. Det finns ännu inte några siffror om hur många som greps under gårdagen, men i måndags slogs nytt ”rekord” med 148 arresteringar på en och samma dag.

Totalt har över 500 personer redan arresterats under protesternas gång. Vidare har lokala medier rapporterat att polis och myndigheter identifierat ytterligare cirka 1 000 individer vilka beskrivs som ”våldsamma extremister” och sannolikt kommer gripas inom en snar framtid.

Mycket tyder alltså på att polis och myndigheter har för avsikt att nöta ner den pågående proteströrelsen genom en kombination av upptrappat våld och ökade massarresteringar, med hårda fängelsestraff som följd. På så vis blir det alltför kostsamt för de isolerade aktivisterna att fortsätta demonstrera; både hälsa och framtid står på spel.

Och det är heller ingen slump att detta sker nu. Som bland andra South China Morning Post rapporterade förra veckan, så har den tidigare polischefen Alan Lau nyligen kallats tillbaka från sin pension för att återigen arbeta för kåren. Lau har enligt uppgift fått i specialuppdrag att hantera de pågående protesterna.

Alan Lau är enligt South China Morning Post känd för ”sin tuffa ledarstil”. Han var ansvarig för säkerheten i Hongkong när Kinas president Xi Jinping besökte staden 2017. Vidare översåg han såväl hanteringen av de stora demonstrationerna 2014, som de mindre men mer våldsamma upploppen i Mongkok 2016.

När gamla hökar som Alan Lau kallas in på nytt för att ansvara för hanteringen av protesterna så kan vi garanterat vänta oss ett ökat mått av våld mot demonstranterna, sannolikt från både polis och olika grupper som arbetar i maskopi med myndigheterna.

Frågan är hur länge de relativt fredliga och framför allt obeväpnade demonstranterna orkar hålla ut. Redan denna helg sågs tecken på att protesterna avtagit i styrka under de plötsligt upptrappade våldsamheterna som deltagarna nu råkat ut för.

Go toTop