Omfattande generalstrejk lamslår Hongkong

5 augusti, 2019

Denna måndag har redan blivit en av de mest omfattande dagarna av protester sedan demonstrationsrörelsen i Hongkong mot ett utlämningsavtal med Kina startade för nio veckor sedan. Uppmaningen till generalstrejk har nämligen hörsammats på många håll och lamslagit stora delar av staden.

Bland annat har över 200 avgångar ställts in på Hongkongs flygplats, där personal redan under helgen började ringa in för att sjukanmäla sig. Särskilt stort har antalet inställda avgångar varit hos det lokala flygbolaget Cathay Pacific, vilket kan tas som bevis för det lokala stödet för proteströrelsen.

Vidare har inte bara tåget från flygplatsen utan hela Hongkongs tunnelbana – som närmare fem miljoner av stadens invånare använder sig av varje dag – drabbats av omfattande förseningar och hela linjer där trafiken har upphört:

Här har det främst handlat om aktivister som helt enkelt blockerat dörrarna eller på andra vis hindrat tågen från att avgå. Detta ofta utan motstånd från övriga resenärer, även om skärmytslingar har uppstått vid vissa stationer:

Också buss- och biltrafik har hindrats på grund av antingen uppbyggda väghinder eller av bilar som blockerat vägar. Exempelvis har ett klipp cirkulerat online på en handfull bilar som neutraliserar en rondell genom att helt köra otaliga varv i den:

I ett fall uppges två aktivister ha skadats efter att en bil kört genom en blockad. Enligt uppgifter kom bilen från Yuen Long, det område där hundratals män från stadens triader för ett par veckor sedan urskillningslöst attackerade misstänkta demonstranter:

Dagens generalstrejk är den största sedan kulturrevolutionen under mitten av 1960-talet, när underjordiska kommunistiska grupperingar mobiliserade stadens arbetare till omfattande strejker.

Det är anmärkningsvärt att denna strejk inte är centralt organiserad och bara har ”planerats” i en dryg vecka med hjälp av uppmaningar genom text och grafik främst via sociala medier och under föregående protester. Ändå har strejken fått ett så pass stort gehör att delar av staden lamslagits.

Strejken följer också en protest där tusentals offentligt anställda under fredagskvällen samlades i centrala Hongkong för att uttrycka sitt missnöje med stadens myndigheter, trots skarpa varningar och hot från myndigheterna som uppmärksammats av bland annat South China Morning Post:

The Hong Kong government has fired a stern warning to civil servants on the eve of a planned rally over the extradition bill crisis, telling them to remain politically neutral and to have “total loyalty” to the city’s leader or risk consequences.

In a surprise move on Thursday, the administration issued a statement to make clear that it would seriously follow up on any violation.

Varningar till trots så samlades alltså tusentals myndighetsanställda under fredagen för att uttrycka missnöje med sin arbetsgivare, i en protest som beskrevs vara ”förödmjukande” för stadens myndigheter.

Till och med anställda i stadens banksektor anordnade en protest vid förra veckoslutet, och på grund av dagens strejk hade stadens börsindex Hang Seng tappat omkring tre procent av sitt värde kring lunch lokal tid.

Sammantaget medverkar minst 14 000 personer i över 20 olika sektorer och industrier i dagens strejk, rapporterar bland annat al-Jazeera.

Själva strejken ackompanjeras också av stora protester vid minst sju platser i Hongkong i dag. Nedan ett klipp från stadsdelen Sha Tin, där tusentals demonstranter samlats i ett centralt beläget varuhus:

Efter att omfattningen av dagens aktiviteter stod klar så gjorde också Hongkongs regeringschef Carrie Lam sitt första framträdande på över två veckor. Under en presskonferens förmiddag lokal tid så lade Lam likt tidigare all skuld på demonstranterna, som hon menar har skapat en ”mycket farlig situation”.

Hon menar att ”radikala element” bland demonstranterna inte bara utmanar Hongkongs välstånd, utan även Kinas nationella självständighet och regeringsmodellen ”ett land, två system”.

På frågan om varför den hårt kritiserade Carrie Lam försvunnit från offentligheten i två veckors tid, uppgav hon ”förödmjukelse och mobbning” från radikala demonstranter vart än hon dyker upp som förklaring.

Lams avgång är en av proteströrelsens krav. Men under dagens presskonferens uppgav Lam att någon avgång absolut inte är aktuell.

Sammanfattningsvis har dagens generalstrejk hittills fått större genomslag än vad många på förhand vågat tro, och kan säkerligen tjäna som tändvätska för proteströrelsens fortsatta målmedvetenhet.

UPPDATERING:

Dagens strejk har redan lett till konfrontationer mellan demonstranter och polis, som avfyrat den första salvan tårgas trots att klockan ännu inte är 15. En lång dag att vänta i Hongkong, som sannolikt kommer bli mer dramatisk än helgens protester:

Go toTop