EXTRA: Scener från måndagens kaos och sammanstötningar i Hongkong

Tidigare i dag skrev jag om den generalstrejk som genomfördes i Hongkong under måndagen, med stora trafikstörningar i tunnelbana och på flygplats som följd. Som väntat uppstod snart sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Måndagen har varit den kanske mest kaosartade dagen sedan den pågående proteströrelsen i Hongkong startade för nio veckor sedan. Redan under eftermiddagen började polis skjuta tårgas och uppgav ha gripit över 80 personer.

Demonstranterna har å sin sida svarat med mer våldsamheter än tidigare. Flera polisstationer har attackerats med stenar och hemmagjorda brandbomber. Fysiskt våld har uppstått på gatorna mellan demonstranter och vad som kan var antingen vanliga medborgare eller inhyrda triader.

Se nedan ett tiotal klipp och bilder som visar hur allvarlig situationen i Hongkong är just nu:

Jag rekommenderar särskilt att ta en titt på det sista klippet, som är det enda som inte är från i dag utan från helgen, och visar den spända atmosfären mellan stadsbor och polis, vilken framstår övertydlig även om man inte kan språket.

Vidare har en grupp aktivister alltså under dagen också återigen hissat ner den kinesiska flaggan från en stång vid turistdistriktet Kowloon och sedan sänkt den i vattnet. En handling som skapade stor upprördhet i Kina under helgen.

Ofrånkomligen cirkulerar också en rad rykten online. Som att vitklädda män – triader – går omkring och attackerar folk på gatorna på måfå med kniv. Eller videos som sägs föreställa Kinas militär i fart med att förbereda en intervention i Hongkong.

I själva verket föreställer dessa videos militärens förberedelser inför en parad i samband med en årsdag senare i år.

Det har spekulerats särskilt mycket om just huruvida Kinas militär kan komma att bli inblandad. Personligen håller jag en sådan utveckling som mycket osannolikt; det är enklare och mer bekvämt för Peking att låta polis och politiker i Hongkong gör grovjobbet.

Läs mer om varför Kinas militär sannolikt inte kommer intervenera i Hongkong i artikeln ”Will the People’s Liberation Army be Deployed in Hong Kong?” via Taiwan Sentinel.