VIDEO: Kaos när lokal maffia hyrs in för att attackera demonstranter i Hongkong med påkar

22 juli, 2019

Våldsamheterna i Hongkong togs till en ny nivå under gårdagen, när cirka 100 vitklädda män gick bärsärk med påkar vid tunnelbanestationen i Yuen Long och urskillningslöst attackerade personer som de anade var demonstranter.

Bland de dussintals skadade finns lokala parlamentariker, journalister och lokala parlamentariker. Minst 36 personer fördes i går till sjukhus som en följd av attackerna.

En uppsjö av videomaterial cirkulerar nu på sociala medier. Nedanstående hoppklipp på en och en halv minut av Hong Kong Free Press visar några av de mest våldsamma scenerna:

Vad handlar nu detta om då? Jo, en stor del av de vitklädda männen tillhör Hongkongs triader, det vill säga den lokala maffian. Flera faktorer tyder på att de har fått betalt för att utöva våld mot och därmed skrämma aktivister.

Dels uppdagades det vid flera tillfällen under protesterna i Hongkong 2014 att lokal maffia fått pengar för att attackera demonstranter. Dels är detta en taktik som ofta används på det kinesiska fastlandet, där busar hyrs in av såväl lokala politiker som polis för att gör det smutsiga jobbet och således befria myndigheterna från eventuellt ansvar.

Mer konkret så har det uppmärksammats från flera håll att polisen under gårdagen ignorerade larmsamtal rörande situationen i Yuen Long. Trots att polisenheter och kontor finns i närheten, och samtal till polisen gjordes inom två minuter efter att våldsamheterna startade, så tog de polisen 45 minuter att ta sig till platsen.

Vidare så gjorde polisen i detta fall inte arresterade en enda person. Trots att man vid ett tillfälle omringade cirka 100 män klädda i vitt och beslagtog påkar och järnrör i en by i närheten, så gjordes inte ett enda gripande.

Detta skriver bland annat Hong Kong Free press närmare om:

Yau said officers only entered the village when they could confirm there was no conflict at the scene. No arrests were made, as Yau said it could not be confirmed whether those in white were the ones who participated in fights.

“Just because a person is wearing white it doesn’t mean they participated in the fight. We cannot arrest them because of their clothes. We have to be fair to all sides. I cannot say people wearing black joined brawls either,” he said.

He said police were unable to take down all of the identity details of those on white: “We did take down their identity information but we couldn’t do it for all of them, just as we cannot jot down the identity information of more than 100 people dressed in black,” he said.

Samtidigt som en lokal polischef vid namn Yau Nai-keung enligt ovan alltså sade att det inte gick att agera i detta fall, så var det inte några problem att gripa hundratals demokratiaktivister vid ett och samma tillfälle tidigare denna månad.

Värt att notera är att de vitklädda personerna inte ens brydde sig om att maskera sig, trots att tunnelbanan är full med övervakningskameror. Uppenbarligen var de inte särskilt oroade över risken att ställas till svars för sina handlingar.

Efter att dussintals personer förts till sjukhus dök vidare parlamentarikern Junius Ho Kwan-yiu upp i Yuen Long för att tacka och hylla de vitklädda männens agerande. Scenen finns på video, och bland annat South China Morning Post kommenterar händelsen enligt följande:

In a video circulated online, pro-establishment lawmaker Junius Ho Kwan-yiu was seen shaking hands with men in white T-shirts lining up on Fung Yau Street East. He was unavailable for comment by publishing time.

But in a video he posted on his Facebook page early Monday morning, Ho, who lives in Yuen Long, said he came across the group of men in white shirts on the street and took a picture with them. He said he knew some of them and he regarded all of them as “chivalrous men” who safeguarded their homes.

Grupper av vitklädda män sågs under gårdagen också attackera demonstranter och civila vid områdena Sheung Wan och Wan Chai, där nya sammandrabbningar mellan polis och demonstranter ägde rum.

Förutom polisvåld och stor risk för åtal, löper Hongkongs demonstranter nu också risken att attackeras av betalda våldsverkare. Insatserna har alltså höjts ytterligare. Det ska bli spännande att se vilka följder detta får för civilsamhällets moral, samt utvecklingen i stort i Hongkong.

Nedan några inlägg, bilder och videoklipp från Twitter:

Jag skulle vilja inkludera flera bilder och videos från vad som inträffat. Men av någon anledning så har mycket material tagits bort från Twitter över natten. Detta gäller även videos som inte innehåller några våldsamheter, exempelvis klippet där Junius Ho Kwan-yiu skakar hand med triaderna som nyss misshandlat folk.

Det är oklart varför detta material har tagits bort.

RELATERAD LÄSNING:

At least 36 injured as rod-wielding mob dressed in white rampages through Yuen Long MTR station, beating screaming protesters” (South China Morning Post)
Hong Kong police made no arrests after mob assaulted commuters, protesters, journalists in Yuen Long” (Hong Kong Free Press)
COOPERATION BETWEEN POLICE AND GANGSTERS IN HONG KONG DRAWS PARALLELS TO TAIWAN” (New Bloom)
The Thugs of Mainland China” (The New Yorker)

Särskilt de två sista artiklarna förklarar den taktik som kinesiska myndigheter ofta använder sig av, alltså att betala ljusskygga personer eller grupperingar för att – ofta helt utan lagliga påföljder – utöva våld mot sina meningsmotståndare.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.