Kina förbjuder sina invånare att resa till Taiwan från och med 1 augusti

31 juli, 2019

I dag klargjordes att Kinas myndigheter från och med i morgon stoppar sina invånare att resa till Taiwan på egen hand. Kinesiska medborgare kan nu därmed endast besöka Taiwan genom gruppresor, som i regel anordnas av statliga kinesiska resebyråer.

Detta rapporterar bland annat Bloomberg, som kallar förbudet ”oväntat” och kopplar samman det med att Kina försöker isolera den sittande presidenten Tsai Ing-wen inför valet på Taiwan i januari.

Att stoppa kinesiska turister från att besöka Taiwan är något som drabbar landets ekonomi, och något som Kina dessutom hoppas kommer vända taiwaneser som är beroende av turistnäringen mot presidenten till fördel för oppositionskandidaten Han Kuo-yu, som förespråkar närmare band till Kina.

Utländska turisters konsumtion står enligt Bloomberg för cirka 2,2 procent av Taiwans BNP. Under maj 2019 kom en tredjedel av alla turister som besökte Taiwan från Kina.

Kina började nästan genast använda kinesiska turister som ett vapen mot Taiwan när Tsai Ing-wen blev. Under 2016 – Tsais första år vid makten – minskade antalet kinesiska turister till Taiwan med drygt 16 procent, och antalet turister som besökte landet med gruppresor rasade med cirka 30 procent.

Kinesiska myndigheter vidtog dessa åtgärder eftersom Tsai Ing-wens parti Democratic Progressive Party (DPP) inte erkänner ”1992 års konsensus”, vilket förenklat innebär att Kina och Taiwan är en och samma nation.

Förbudet för kinesiska turister att besöka Taiwan på egen hand utgör en upptrappning av detta straff mot Taiwans ekonomi, vilket bland annat AFP i dag uppmärksammar:

J. Michael Cole, a Taipei-based senior fellow with the Global Taiwan Institute in Washington, said Beijing had hoped that the drop in tourism in 2016 would lead to protests against Tsai, but it had not prevented individuals — who tend to be wealthier — from travelling.

”This likely constitutes another round of ’weaponisation of tourism’ by Beijing to put pressure on the Tsai administration,” Cole told AFP.

”It’s reasonable to conclude that this is meant to add to President Tsai’s challenges as she seeks re-election in January, facing off against an opponent from the KMT who claims he will seek better, closer relations with Beijing and thereby help improve the economy.”

Som jag skrev för Taiwan Sentinel 2017, så ökade antalet kinesiska turister till Taiwan kraftigt under 2008-2016, när landet styrdes av det mer Kina-vänliga partiet Kuomintang (KMT).

Under dessa år gick andelen kinesiska besökare från att utgöra 8 till 40 procent av det totala antalet turister till Taiwan; i rena nummer så besökte över fyra miljoner kineser Taiwan år 2015.

Detta berodde bland annat på att Kina 2011 lät invånare från 47 städer att resa till Taiwan på egen hand. Det är dessa individuella resor som nu återigen förbjuds, då det alltså inte verkar ha varit effektivt nog för Kina att ”bara” försvåra för resebyråer att anordna gruppresor till Taiwan.

Kinesiska myndigheter meddelar kort att förbudet beror på ”situationen för förhållandet” mellan de två länderna, utan att i detalj nämna något om Taiwans ekonomi eller det kommande valet.

Andra tänkbara faktorer för förbudet är situationen i Hongkong, då flera aktivister från staden och sökt asyl på Taiwan. Det har också hållits flera stora stödprotester för Hongkong på Taiwan.

Att Kina använder sina turister som ett slags ekonomiskt vapen är ingenting nytt. Det skedde bland annat också mot Sverige efter det diplomatiska bråket kring en kinesisk familj som blev avvisad från ett hotell i Stockholm förra hösten.

Men vanligtvis rör det sig – liksom i fallet med Sverige – främst om resevarningar som utfärdas av kinesiska myndigheter. Att förbjuda alla sina invånare att besöka Taiwan på egen hand är något mycket mer radikalt, särskilt med tanke på alla personliga och affärsmässiga kontakter inom den privata sektorn som finns mellan de två länderna.

Taiwanesiska myndigheter uppger att beslutet togs av Kina helt på egen hand, utan förvarning eller ens någon som helst kommunikation.

Taiwans utrikesminister Joseph Wu spar inte på orden då han kommenterar det inträffade på Twitter:

Räkna med att vi kommer få se många fler åtgärder från Kinas håll för att påverka Taiwans ekonomi eller på andra vis diskreditera Tsai Ing-wens administration och DPP innan valet i januari.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.