Dussintals personer flyr Hongkong för att söka politisk asyl i Taiwan och Tyskland

Det var inte längesedan Hongkong beskrevs som ett unikum av politiska och civila rättigheter i en region fylld av diktaturer. Den senaste tidens politiska motsättningar har dock gjort att situationen nu ser helt annorlunda ut.

I maj i år fick två aktivister som medverkat i våldsamma protester i Hongkong 2016 asyl i Tyskland. De två blev därmed de första politiska flyktingarna från Hongkong efter att Kina tog över staden från Storbritannien 1997.

Efter den senaste tidens protester i Hongkong har dussintals – så många som upp till 60 – demonstranter från Hongkong flytt till Taiwan för att söka asyl.

Enligt rapporter handlar det främst om aktivister som medverkade i stormningen av Hongkongs lagstiftande församling tidigare denna månad.

Som jag tidigare har skrivit här på InBeijing, så spenderade polisen två dagar med att leta efter fingeravtryck och andra biometriska bevis inne i parlamentet, för att sedan påbörja en våg av massarresteringar.

Taiwans myndigheter har också gett signaler om att man kommer hjälpa de som nu flytt Hongkong, och som riskerar långa fängelsestraff för våldsamt upplopp om de återvänder, skriver bland annat Financial Times:

Taiwan could give refuge to Hong Kong protesters who have fled the Chinese administrative region, the Taiwanese government said on Friday.

While Taipei did not confirm a report by Hong Kong newspaper Apple Daily that about 30 protesters had already landed in Taiwan, the government said it would extend necessary assistance to Hong Kong citizens seeking to stay and handle relevant cases with a view to protecting human rights.

“Regarding the friends from Hong Kong, we will handle [the issue] according to humanitarian principles,” president Tsai Ing-wen said in remarks carried by Public Television (PTS) from Saint Lucia on a trip visiting Taipei’s diplomatic allies in the Caribbean.

Situationen försvåras dock av att Taiwan – i egenskap av en ö långt ifrån världens konflikthärdar – saknar etablerade mekanismer för asylansökningar och omhändertagande av flyktingar.

Faktumet att aktivisterna lämnat Hongkong på laglig väg och ännu inte jagats av polis försvårar också deras eventuella status som flyktingar.

Då merparten av de som nu flyr från Hongkong till Taiwan är studenter, kan de dock lagligen stanna här genom att registrera sig vid något av landets universitet, skriver bland annat South China Morning Post.

För tillfället tas aktivisterna från Hong Kong enligt uppgift hand om av olika grupper inom Taiwans civilsamhälle, som assisterar dem med bland annat boende och juridisk hjälp.

Till skillnad från Kina har Hongkong i teorin ett rättsväsende som är oberoende från myndigheterna. Men i praktiken har dock stadens juridiska system gradvis hamnat under ökat kinesiskt inflytande sedan överlämningen från Storbritannien 1997.

Aktivisterna fruktar nu, med all rätt, att ställas inför juridiska processer vars utgång delvis kommer avgöras av politiker i Hongkong och Kina.

Tidigare i år flydde även förläggaren Lam Wing-kee, tidigare kollega till Gui Minhai, till Taiwan från Hongkong då han ansåg att staden inte längre är säker för honom att stanna i.

RELATERAD LÄSNING:

Taiwan is the new home for Hong Kongers seeking political safety” (Quartz)
Taiwan could give refuge to Hong Kong protesters” (Financial Times)
Taiwan struggling to deal with influx of Hong Kong protesters seeking refuge” (South China Morning Post)
Over 30 Hong Kong protesters who stormed legislature on July 1 seek refuge in Taiwan, fearing unfair prosecution” (Hong Kong free Press)
Hong Kong’s judges voice fears over China influence in judiciary” (Reuters)