I september kommer min nästa bok!

Sedan förra veckan är jag tillbaka i Taiwan och i normala arbetsrutiner. Det innebär att jag kunnat lägga tid på min nästa bok, som kommer publiceras i samband med bokmässan i Göteborg i slutet av september i år.

Denna bok är kortare än mina fyra tidigare, och har två syften. Dels att beskriva utvecklingen av fallet Gui Minhai sedan han rövades bort av kinesiska säkerhetsagenter på ett tåg i januari i år. Dels att bemöta den smutskastningskampanj som Kinas ambassad i Stockholm nu utsätter Gui Minhai för.

Som jag tidigare uppmärksammat här på InBeijing så genomfördes det största uppropet hittills för Gui Minhais frigivning i början av juni, då 45 personer skrev under en text som publicerades samtidigt i 37 tidningar. Bland signaturerna fanns sinologer, författare, ordföranden inom föreningslivet och även en partiledare.

Två månader senare har två tredjedelar av dessa – minst 31 stycken – mottagit mail, brev, sms eller telefonsamtal från Kinas ambassad i Stockholm. Budskapet har varit att svartmåla Gui Minhai, främst med brott han påstås ha gjort sig skyldig till under sin tid i Sverige.

Min nya bok är ett samarbete mellan Svenska Förläggareföreningen, Nordstedts och Expressen. I dag uppmärksammas den i tidningen Journalisten under rubriken ”Jojje Olsson kartlägger kinesiska ambassadens smutskastningskampanj av Gui Minhai”:

Den 5 juni skrev 45 personer under ett upprop där man krävde att Gui Minhai (bilden) skulle friges. I mitten på juli fick bland annat undertecknad ett brev med ”information” om vad Gui Minhai har gjort i Sverige. Ett brev vars syfte uppenbart var att misskreditera honom.

Journalisten Jojje Olsson samlar just nu in det ambassaden skickat ut till underteknarna av uppropet, som en del av sitt nya bokprojekt.

Journalisten har även intervjuat mig, och i artikeln svarar jag på frågor som hur dessa brev ska tolkas och huruvida vad som står i dem är sant.

Ytterligare läsning för den som vill veta mer om den kinesiska ambassadens försök att smäda Gui Minhai, svenska medier och mig personligen:

Sveriges Radio P1 om Kinas ambassads attacker mot mig och svenska medier” (29 juli)
UD svarar på Kinas ambassads attack mot mig och Expressen” (27 juli)
Kinas nya ambassadör intervjuas av Expressen, resulterar i tre olika versioner” (23 juli)
Starka reaktioner efter attacken på mig från Kinas ambassad” (19 juli)
Kinas ambassad attackerar Expressen och mig på sin hemsida” (6 juli)
Obehaglig intervju med Kinas ambassadör i Sveriges Radio” (8 juni)