UD svarar på Kinas ambassads attack mot mig och Expressen

OBS: Denna artikel har i dag ändrats tre gånger, på grund av löpande uppdateringar från UD och ändringar i tidningen Journalisten.

För tre veckor sedan skrev jag här på InBeijing om hur Kinas ambassad i Stockholm attackerade Expressen och mig personligen genom ett långt pressmeddelande på sin hemsida.

Attacken mot mig var sannolikt unik i sitt slag. Den uppmärksammades av såväl flera internationella organisationer som Reportrar utan gränser och Internationella journalistförbundet, som av flera svenska medier.

Två svenska tidningar – Dagens Nyheter och Journalisten – hörde även av sig till Utrikesdepartementet för en kommentar. Som jag skrev i inlägget ”UD vill inte kommentera attacken mot mig och Expressen från Kinas ambassad”, så hade UD en vecka senare inte återkommit.

Nu har UD dock i alla fall svarat Journalisten, som har uppdaterat sin tidigare artikel om attacken mot mig.

I en första version av sin uppdaterade artikel, skrev Journalisten att UD inte avsåg vidta några åtgärder med anledning av den kinesiska ambassadens agerande. Detta visade sig dock bero på en kommunikationsmiss, och efter att Journalisten uppdaterat sin artikel två gånger så återges svaret från UD enligt följande:

UPPDATERING: I ett mejl till Journalisten den 26 juli uppger Utrikesdepartementet följande:

”Utrikesdepartementet har vid upprepade tillfällen påtalat för den kinesiska ambassaden och för den kinesiska ambassadören att yttrandefriheten i Sverige är grundlagsskyddad och att journalister har rätt att utföra sitt arbete fritt”, skriver Gunnar Vrang vid UDs presstjänst i mejlet.

På frågan om UD har vidtagit eller kommer att vidta några åtgärder med anledning av den kinesiska ambassadörens agerande, vill UD först inte lämna något svar.

Men efter nya kontakter under fredagen den 27 juli meddelar nu Gunnar Vrang att UD har agerat:

– Vi har haft kontakt med den kinesiska ambassaden med anledning av detta, säger Gunnar Vrang.

Förtydligande: I en tidigare version av denna artikel framstod det som att UD i mejlet till Journalisten uppgett att man inte vidtagit eller kommer att vidta några åtgärder. Det var felaktigt och berodde på ett missförstånd, vilket Journalisten beklagar.

Som jag påpekat tidigare så är detta nytt territorium även för Kina; ambassaden prövar sig just nu fram för att se hur långt man kan gå innan denna sorts attackerar påverkar relationen med svenska myndigheter.

Om regeringen misslyckas med att markera ordentligt, så kommer ambassaden sannolikt våga ta ännu ett steg genom att inte bara fortsätta utan även trappa upp denna slags aktiviteter.

Ni som är ytterligare intresserade av denna fråga kan med fördel lyssna på programmet Medierna i Sveriges Radio P1 imorgon lördag. Där diskuteras den kinesiska ambassadens agerande, bland annat genom en intervju med mig.