Sveriges Radio P1 om Kinas ambassads attacker mot mig och svenska medier

Under gårdagen sände programmet Medierna i Sveriges Radio P1 ett tio minuter långt inslag om hur den kinesiska ambassaden i Stockholm trappat upp attacker och påverkansförsök mot svenska medier och journalister, sedan den nya ambassadören Gui Congyou tillträdde i augusti i fjol.

Jag intervjuas i inslaget, bland annat om varför jag har blivit den främsta måltavlan för ambassadens attacker, samt huruvida dessa attacker är effektiva eller inte.

Intervjuas gör också Expressens kulturchef Karin Olsson och Fokus politiska redaktör Johan Hakelius. De båda berättar om märkliga kontakter via mail eller annat vis som tas när tidningarna publicerar mitt material.

Särskilt Hakelius berättar frikostigt om försöken från diverse aktörer att måla ut mig som en CIA-agent(!) eller motsvarande. Hela inslaget kan höras via Mediernas hemsida eller i spelaren här nedan, och börjar 08:25 in i programmet:

I inslaget försöker den kinesiska ambassaden också – via ett långt mail till Sveriges Radio P1 – förklara och rättfärdiga sina attacker och utspel.

Som en avslutning måste jag tacka för allt det stöd jag fått från olika håll efter de kinesiska ambassadens attack. Ovanstående redaktörer har skrivit tydliga artiklar med rubrikerna ”Kinesiska ambassadören skrämmer inte Expressen” (Karin Olsson) och ”De kinesiska spåren” (Johan Hakelius).

Liksom flera internationella organisationer så har Svenska journalistförbundet fördömt attacken, och i fredags berättade även Utrikesdepartementet att de varit i kontakt med den kinesiska ambassaden med anledning av attacken mot mig.

Tydliga markeringar är absolut nödvändiga för att Kina inte ska trappa upp sina försök att kontrollera och påverka svenska medier och debatt. Detta har regimen nämligen haft stor framgång med, inte bara i länder med auktoritärt styre utan även i demokratier som Australien, Nya Zeeland och Kanada med flera.