Gui Minhai har samma sjukdom som Stephen Hawking, men förvägras vård

Under gårdagen avled vetenskapsmannen Stephen Hawking i sviterna av nervsjukdomen amyotrofisk lateralskleros (ALS). Han hade länge lurat döden. Redan i unga år diagnostiserats Hawking med denna sjukdom, som innebär att patienten i genomsnitt har mellan två och fyra år kvar att leva.

ALS är en sjukdom som genom spridning i ryggraden och hjärnan gradvis förlamar patienten. Detta förklarar varför Hawking länge saknade såväl tal- som rörelseförmåga. Endast 10 procent av de insjuknade överlever i tio år eller mer.

Tillika är ALS den sjukdom som kinesiska läkare varnade Gui för att han visade symptom på, då han för några månader sedan hade möjlighet att uppsöka ett sjukhus i hemstaden Ningbo, efter att ha suttit fängslad utan rättegång i två år.

De kinesiska läkarna ska ha uppmanat Gui att snabbt söka bästa möjliga vård för sitt tillstånd, gärna utomlands.

Vad som sedan skedde känner vi redan till. När två svenska diplomater försökte ta Gui från Ningbo till Sveriges ambassad i Peking, så rövades han bort på nytt av ett tiotal civilklädda poliser som störtade in på tåget och förde iväg Gui mitt framför näsan på diplomaterna.

Sedan dess befinner sig Gui i polisens förvar i Ningbo i östra Kina. Och nu kommer uppgifter om att hans hälsa försämrats:

Gui Minhai was on a train from Ningbo to Beijing on 20 January 2018, accompanied by two Swedish diplomats, when he was suddenly taken away by approximately ten plainclothes officers. Travelling to Beijing to seek official diagnosis for what is believed to be ALS, also known as Lou Gehrig’s disease, Gui Minhai is in urgent need of medical care. According to his daughter, due to his neurological condition, Gui Minhai can no longer control his fingers on his left side, his right hand is experiencing problems, and he is now having difficulties walking.

Detta enligt Amnesty International, som under gårdagen startade en så kallad ”Urgent Action” för Gui Minhai. Organisationen uppmanar allmänheten att skriva brev till kinesiska myndigheter och be dem låta Gui Minhai få bästa möjliga medicinska vård. (Se PDF nedan.)

Det är i Kina fortfarande ett vanligt fenomen att politiska fångar för under sina fångenskap, på grund av vanvård eller efter att ha nekats medicinsk hjälp. Det mest kända exemplet är givetvis nobelpristagaren Liu Xiaobo, som förra sommaren avled i cancer. De sista veckorna i livet låstes Liu in på ett militärsjukhus i nordöstra Kina, snarare än att enligt sin önskan få vård i utlandet eller till och med i Peking.

Nu pekar mycket på att Gui Minhai riskerar gå samma öde till mötes. Han har redan förlorat motoriken i sina fingrar och uppvisar problem med att gå. Det är nu viktigt att svenska myndigheter inte bara kräver att Gui får vård, utan även backar upp sina krav med handlingar om så inte tillåts ske.

Tyvärr syns inga tecken på att vår nuvarande regering skulle vara modig eller rakryggad nog. Tvärtom så offentliggjordes nyligen att Utrikesdepartementet kontaktat Skatteverket för att uppmana dem att byta namn på Taiwan till ”provins i Kina” i sin databas, efter en förfrågan som sannolikt framförts till UD från kinesiskt håll.