Gui Minhai kidnappad igen, framför ögonen på svenska diplomater

Under helgen kidnappades den svenska förläggaren Gui Minhai på nytt, mitt framför ögonen på två svenska diplomater. Detta skedde under en tågresa från östra Kina till Peking, där Gui skulle besöka den svenska ambassaden för en läkarundersökning.

När tåget närmade sig Peking rusade plötsligt ett tiotal civilklädda kinesiska agenter in på vagnen och förde bort Gui under näsan på de två svenska diplomaterna, som till vardags jobbar vid svenska generalkonsulatet i Shanghai. Det är oklart exakt hur kidnappningen gick till, eller huruvida diplomaterna gjorde motstånd.

Under sin tid i fångenskap har Gui nämligen utvecklat tecken på nervsjukdomen amyotrofisk lateralskleros, som kan leda till förlamning.

Svenska Utrikesdepartementet var i två dagar helt tyst om den nya kidnappningen, men händelsen läckte ändå ut till media. New York Times var först med att skriva vad som skett. Tidningen kontaktade såväl svenska ambassaden som UD:s huvudkontor i Stockholm, som båda vägrade kommentera. Först efter att uppgifterna publicerats bekräftade svenska myndigheter vad som skett.

Detta är samma tystnad som i mitten av oktober i fjol, då jag här på InBeijing skrev om hur kinesiska myndigheter påstått att de släppt Gui fri. Men när svensk ambassadpersonal åkte till fängelset där han suttit inlåst i två år utan rättegång så var Gui spårlöst försvunnen.

Även den gången kom inget fördömande från svenska myndigheterna över Kinas agerande, och det var istället Guis dotter Angela som efter en dryg vecka i ett pressmeddelande berättade vad som hänt.

Men nu har något mycket allvarligare skett. Tio civilklädda agenter har kidnappat en svensk medborgare som enligt kinesiska myndigheter ska vara frisläppt och ”fri att resa”. Detta har också skett framför ögonen på två svenska diplomater.

Frågetecknen är många. Varför är UD helt tyst? Vad hade de tänkt säga, och när? Inget annan än ett fördömande i skarpast möjliga ordalag är givetvis nog i ett fall som detta.

Och ännu viktigare; hur står det till med Gui Minhais hälsa? Enligt Angela Gui visade hennes far innan fångenskapen inte upp några tecken på ovanstående nervsjukdom.

Det är mycket vanligt att politiska fångar i Kina drar på sig sjukdomar och allvarliga åkommor under sin fångenskap. Under fjolåret dog exempelvis nobelpristagaren Liu Xiaobo i en långt framskriden cancer som han dragit på sig under sin fängelsevistelse.

Ska Gui Minhai bli en ny Liu Xiaobo? Ska han tystas, hållas borta från sina familj och nekas adekvat vård för allvarliga medicinska problem?

Inget av vad som skett är acceptabelt; det är faktiskt en av de största diplomatiska skandalerna i Sverige i modern tid.

Läs även min artikel om vad som skett i magasinet Fokus, med rubriken ”Kidnappad på nytt”.