Kina har nu näst flest tjockisar i världen

30 maj, 2014

Enligt en ny studie som analyserat statistik från 188 länder över 33 års tid, är 2,1 miljarder människor världen över antingen överviktiga eller feta.

Klassificering gör med hjälpa av måttet BMI; personer med ett BMI över 25 anses vara ”överviktiga”, medan de som har högre än 30 klassas som ”feta”.

Över hälften av världens 671 miljoner feta människor hör hemma i bara tio länder. Allra flest finns (givetvis) i USA, där 86,9 miljoner invånare lider av fetma.

Men på plats nummer två kommer Kina, där nu 62 miljoner feta personer bor. Detta beror givetvis delvis på den snabba ekonomiska utveckling som Kina upplevt med början på 1980-talet. Just 1980 var bara 11,3 procent av Kinas vuxna befolkning överviktiga eller feta, jämfört med 27,9 procent i fjol.

Allra störst utbredning av övervikt finns – något överraskande – i Mellanöstern och norra Afrika. I dessa regioner bedöms 58 procent av männen och 65 procent av kvinnorna i vuxen ålder vara antingen överviktiga eller feta. I länder som Israel, Oman och Guinea-Bissau har övervikten sedan 1980 ökat ännu fortare än i Kina.

South China Morning Post intervjuar en av läkarna bakom studien, som vidhåller att utbredningen av övervikt och fetma i Kina fortfarande är relativt liten i procent. Men hon varnar vidare för att det stora antalet överviktiga kan komma att innebära enorma kostnader för landets bräckliga sjukvårdssystem.

Detta särskilt som ökningen av övervikt är ännu snabbare bland kinesiska barn än vuxna. Studien fann att 18,8 procent av alla kineser yngre än 20 år nu är överviktiga eller feta, jämfört med endast 5,7 procent år 1980. Särskilt stort är problemet bland pojkar, då 6,9 procent av Kinas gossebarn lider av fetma.

Jag har tidigare här på InBeijing skrivit flera artiklar om Kinas stora problem med fetma, samt vad det får för konsekvenser för såväl individer som sjukvård:

Antal diabetiker i Kina nu 114 miljoner, värre än tidigare prognoser (5 september 2013)
Fetma allt större problem i Kina (7 augusti 2013)
Kina allt fetare, men ännu långt från USA (20 juli 2011)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.