Handelsavtal med Kina får över 100 000 att protestera på Taiwans gator

Ett omstritt handelsavtal har fått oron för ökat kinesiskt inflytande att spira på Taiwans de senaste två veckorna. Under söndagen kulminerade det hela då demonstranter gav sig ut i hundratusental på Taipeis gator.

Det aktuella handelsavtalet ska ge taiwanesiska företag bättre tillträde på den attraktiva kinesiska marknaden, samtidigt som kinesiska företag i utbyte även får möjlighet att verka friare på Taiwan.

President Ma Ying-jeou ser avtalet som nödvändigt för Taiwans stagnerande ekonomi. Kritiker menar dock att Kinas inflytande över Taiwan kommer öka som en konsekvens, och att Kina ”använder ekonomiska medel för att erövra Taiwan”.

Då avtalets detaljer för ett par veckor sedan blev offentliga och lästes upp av det styrande regeringspartiet Kuomintang, svarade ilskna studenter med att 17 mars ockupera Taiwans riksdag, och 23 mars även landets regering.

Under flera dagar hindrades Taiwans politiker från att utföra sitt arbete. Det var först då myndigheterna bestämde sig för att bemöta demonstrationerna med våld – med drygt 60 arrester och över 100 skadade som följd – som studenterna övergav regeringsbyggnaden.

taiwan protestStudenter ockuperade Taiwans parlament under föregående vecka

Polisvåldet verkar dock snarare ha ökat demonstranternas målmedvetenhet och även ökat motståndets omfattning. Till en början leddes motståndet av en löst sammansatt studentgrupp vid namn ”solrosrörelsen”.

Men under söndagens fredliga protester sågs såväl pensionärer som barnvagnar i samma tåg som de svart-gul-klädda studenterna. Polisen uppskattade antalet demonstranter till 116 000, medan arrangörerna menade att minst en halv miljon deltog.

Det hårdnackade motståndet har fått president Ma Ying-jeou att lova se över handelsavtalet var paragraf för sig, liksom att i framtiden öka transparensen vid eventuella ytterligare handelsavtal med Kina.

Det är nämligen just brist på transparens som fått de flesta demonstranter att ge sig ut på gatorna, skriver såväl Reuters som Wall Street Journal. Intervjuade personer menar att de rent principiellt inte har något emot närmare ekonomiskt samarbete med Kina, men att befolkningen helt saknat insikt i detta avtal.

Avtalets utformning sägs dessutom främst gynna stora företag och konglomerat, med resurser nog att ta sig till Kina för att bedriva verksamhet där. Taiwans småföretagare kan tvärtom få det svårare då de helt plötsligt måste konkurrera på lika villkor mot en rad kinesiska aktörer.

President Ma Ying-jeou upplever just nu stor motvind på Taiwan. Näringslivet är irriterade på landets slöa tillväxt, medan studenter och kulturarbetare är oroade över de allt närmare banden till Kina.

Taiwans regeringsparti Kuomintang, som suttit vid makten sedan 2008, är betydligt mer Kina-vänligt än oppositionella Democratic Progressive Party.

Om Ma Ying-jeous stöd fortsätter minska, och Kuomintang förlorar nästa presidentval, kommer Taiwans inställning till Kina bli betydligt mer fientlig, och handelsavtalet förmodligen rivas upp.

För mer information om Taiwans politiska sfär, och förhållande till Kina, läs gärna följande artiklar från InBeijing:

Taiwans oberoende medier hotas av Kina (25 november 2012)
Chen Shui-bians hälsa – ett politiskt spel (17 oktober 2012)
Denna helg: Ödesmättat presidentval på Taiwan (12 januari 2012)
Val i Hongkong, Taiwan och Kina(!) (10 november 2011)
Ma Ying-jeou nyårstalar (2 januari 2011)
Omstritt handelsavtal giltigt (12 september 2010)