Val i Hongkong, Taiwan och Kina(!)

I svensk press ältas det för fullt om vem som ska bli republikanernas presidentkandidat i det amerikanska valet i november nästa år.

Samtidigt pågår det val i såväl Hongkong och Taiwan, som på det kinesiska fastlandet(!)

För rapporter om detta är det – givetvis – InBeijing som är din mest pålitliga svenska källa:

HONGKONG

Tidigare i veckan kom resultaten från de lokalval som hållits i Hongkongs 18 olika distrikt. Det handlar om att rösta på personliga kandidater, som antingen tillhör något parti eller är ”självständiga”, det vill säga politiska vildar med egen personlig agenda.

Det står klart att de pro-demokratiska partierna tappade ännu mer röster till de partier som har nära band till Kinas regering i Peking.

Enligt Washington Post så vann de så kallade pro-Peking-partierna 124 av 336 platser. De pro-demokratiska partierna fick endast 53 platser.

Samtidigt skriver Voice of America att de Peking-stödda partierna fick ”43 procent av de 412 platserna”, och att 54 platser gick till de pro-demokratiska partierna.

Vilka av siffrorna som än stämmer, så är alla källor överens om att de pro-demokratiska partierna tappat en handfull platser sedan det senaste valet 2007, och att Peking-partierna vunnit i popularitet.

Röstdeltagandet var endast 41 procent – vilket ändå sägs vara nytt rekord för dessa lokalval.

Der är alltså tydligt att det finns ett ökat förtroende för Kina bland de som röstar, och det mesta tyder på att en politiker med nära band till Peking kommer vinna nästa års viktiga val av ny ”Chief Executive”.

TAIWAN

Om bara två månader går ett för Kina ännu viktigare val av stapeln; presidentvalet på Taiwan.

Det politiska klimatet på Taiwan är turbulent och kännetecknas av två tydliga läger; Kuomintang (KMT) som vill närma sig Kina, och Democratic Progressive Party (DPP) som vill ta avstånd från Kina och utropa självständighet.

President Ma Ying-jeou (KMT) vann valet 2008 med 58-41 mot DPP:s kandidat. Han tog över efter åtta år av DPP-styre, och skyndade sig att normalisera relationerna med Kina.

Relationen Kina-Taiwan var mycket turbulent 2000-2008, och stod väl vid flera gånger på randen till krig, då DPP provocerade genom att tala om självständighet och att ansöka om FN-medlemskap.

Ma Ying-jeous första år kännetecknades istället av stabilitet; flygtrafik återupptogs över Taiwan-sundet, och ett omfattande handelsavtal skrevs med Kina.

Men de senaste två åren har stora delar av Taiwans befolkning blivit allt mer missnöjda. Klasskillnader och arbetslöshet har blivit allt större, inkomst och barnafödande allt mindre.

Det banar väg för DPP som alternativ, och dess kvinnliga presidentkandidat Tsai Ing-wen har gått starkt framåt i opinionsmätningarna.

Det kommer bli ett mycket jämnt val, som för Kina faktiskt betyder natt eller dag; KMT och DPP kan faktiskt beskrivas som vän och fiende till regeringen i Peking.

Om Tsai Ing-wen vinner valet kan vi förvänta oss en total omvärdering av relationerna Kina-Taiwan, och minst fyra år av spänningar de två länderna emellan.

Tsai Ing-wen och det Kina-fientliga partiet DPP är en mardröm för ledarna i Peking

KINA

Även i Kina har det i dagarna faktiskt hållits val. Det handlar likt i Hongkong om att rösta fram representanter på lokal nivå.

Det sägs att det är tillåtet för vem som helst att delta, men samtidigt får representanterna inte bedriva några personliga valkampanjer.

Telegraph rapporterar dock att verkligheten ser än värre ut; många kandidater som inte tillhör kommunistpartiet har fått sitt namn stryket från listan och i vissa fall blivit förföljda av myndigheterna.

Det rapporteras om att kandidater som velat (men ändå inte kunnat) ställa upp har blivit stoppade i dörren av polis på väg till vallokalerna.

En bonde i södra Kina som lyckades vinna 7 000 av 9 000 röster i sitt distrikt arresterades genast, och befinner sig nu i husarrest.

Myndigheterna verkar oroliga över möjligheten att bedriva kampanjer på internet, och just innan valet samlade man cheferna för 40 stora kinesiska internetföretag och gav dem direktiv att ytterligare skärpa censuren.

Mitt i alla farsliknande scenarion dyker det också upp anklagelser om att president Hu Jintaos egen valsedel var inkorrekt, vilket kunde ses då tv-kamerorna följde honom under hans röstningsförfarande.