Omstritt handelsavtal giltigt

BBC påminner i dag om att ett av 2000-talets mest omstridda handelsavtal trädde i kraft under helgen.

”The Economic Co-operation Framework Agreement” (ECFA) är ett bilateralt avtal mellan Kina och Taiwan, som minskar skatten på 539 taiwanesiska varor på export till Kina, och 267 kinesiska varor som exporteras till Taiwan.

Avtalet tros vara till stort ekonomiskt gagn för Taiwan, och ses som ett led i den kinavänlige presidenten Ma Ying-jeous försök att föra landet närmare Kina.

ECFA har dock splittrat landet, då avtalets motståndare menar att det gör Taiwans ekonomi mer beroende av Kina. Taiwans parlament röstade enhetlig för ECFA i slutet av augusti, trots bojkott från oppositionspartiet och gatuprotester från hundratusentals civila taiwaneser.

Handeln mellan Kina och Taiwan var redan innan avtalet värd omkring 110 miljarder amerikanska dollar, vilket kan jämföras med 5,5 miljarder dollar för handeln mellan Kina och Sverige (2005).

Enligt BBC kommer ECFA att reducera på skatterna på taiwanesiska varor värda 14 miljarder dollar, men bara 3 miljarder av de kinesiska varorna. Taiwans regering menar att avalet kan skapa en kvarts miljon jobb och få Taiwans ekonomi att växa med nästan två procent.

Taiwans ekonomi är starkt inriktad på tillverkning och export. Taiwanesiska varor på export till Kina utgör ungefär tre fjärdedelar av den totala handeln länderna emellan.

Något förenklat kan sägas att Taiwan kortsiktigt vinner ekonomisk vinst på avtalet, medan att det också binder landets ekonomi närmare ett Kina som vill inget hellre än att införliva Taiwan i folkrepubliken. BBC:s korrespondent menar att ytterliggare förhandlingar inom andra handelssektorer är att vänta mellan länderna.

Taiwan har styrts av en egen regering sedan 1949, då nationalistpartiet Kuomintang flydde till ön efter att ha förlorat ett långdraget inbördeskrig mot kommunistpartiet. Taiwan har också en egen valuta och demokratiska val.

Ma Ying-jeou tillhör partiet Kuomintang, som förespråkar bättre relationer med det kinesiska fastlandet. Han fick 58,45 procent av rösterna i presidentvalet 2008, och har sedan dess också hunnit med att etablera direkta transportlänkar i form av flyg och båt mellan länderna, vilket inte har existerat sedan inbördeskrigets slut 1949.

Presidentkandidaten i oppositionspartiet Democratic Progressive Party (DPP) fick stöd av 41,55 procent av väljarna för två år sedan, och det är många av dem som nu fasar över ECFA. DPP, som förespråkar fullständig självständighet från Kina, styrde landet 2000-2008 och förde då en aggressiv politik med ständigt nya lågvattenmärken länderna emellan som resultat.

I Taiwan finns alltså två ungefär jämnstora partier med helt skilda åsikter angående relationen till Kina, och varje utrikespolitisk handling ger potentiellt upphov till protester och våldsamheter.

Kina ser Taiwan som en utbrytarprovins, och har erbjudit en återförening med viss autonomi, som i fallet med Hongkong.

Samtidigt visar årliga undersökningar alltid att de flesta taiwaneser föredrar det nuvarande läget, utan vare sig självständighetsförklaring eller återförening.